Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği

06.09.2017
677

KOSGEB tarafından verilen hizmetlerden bir tanesi de genel destek programı içerisinde yer alan nitelikli eleman istihdam desteğidir.

KOSGEB nitelikli eleman istihdam desteği unsurları;

KOSGEB  tarafından sunulan nitelikli eleman desteği yapılan son açıklama ile birlikte 50 bin TL’ye çıkarıldı. Konu hakkında yapılan bir başka değişiklikte lisans mezuniyeti şartına getirildi. Artık sadece 4 yıllık üniversitelerde 2 yıllık ön lisans mezunu olan personellerde KOSGEB tarafından desteklenecek.

Yapılan değişikliklerden biri de personellerin mezuniyet farklarına göre gelen maaşlarında oldu. Elemanlar yaptıkları başvuru tarihlerine göre alacakları desteğin üst sınırı meslek yüksekokullarından mezun olan kişiler için yani iki yıllık üniversite mezunu personeller için 1.500 TL, 4 yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu personeller için 2.000 TL ve son olarak yüksek lisans veya daha üzeri mezun personeller için 2.500 TL oldu.

Personellerin oldukça ilgisini çekecek bir başka değişiklik ise maaşlara yapılan iadeler. İstihdam edilecek personel, şirket sözleşmesi, şirket temsili ve yönetimi adına görevlendirilen kadınlar yada 30 yaşından gün almamış kişilerin maaşları üzerine 1.000 TL ilave yapılacak. Destek almak için kişilerin ayrıca şirket yöneticisinin yakın dereceden akrabası olmaması gerekiyor. Kişilerin son bir yıl içerisinde yani 12 aylık geçen sürede adı geçen firmada da çalışmamış olması şarttır. Desteğin en önemli ayrıntısı ise işe girmeden önce veya işe girdikten sonraki 30 gün içerisinde gerçekleşmiş olmasıdır.

Genel Destek Programı içerisinde yer alan bu destek daha önce bu programa dahil olmuş işletmeler için de geçerli yani işletmeler daha önce Genel destek programından faydalandıysa tekrar faydalanabilir.

Destek Başvurusu, Değerlendirme ve Onay

  1. İşletme Genel Destek Programından faydalanmak istiyorsa kosgeb.gov.tr adresine girerek burada Nitelikli Eleman Desteği Başvuru formunu doldurarak bir çıktısını almalı ve belgeyi gerekli diğer evraklarla birlikte ilgili olan uygulama birimine başvurulur.
  2. İşletmenin başvuru sonucu kendisine KOBİ Bilgi sistemi üzerinden bildirilir.

Ödeme Talebinde Bulunurken

  1. Gerçekleştirilen başvuru alakalı hizmet için uygun bulunursa kosgeb.gov.tr adresinde bulunan Nitelikli Eleman İstihdam desteği belgeleri ve talep formu alakalı birime sunulur.
  2. Gerekli belgeler uygulama birimine sunulduktan sonra belgeler incelenir ve destek ödeme oluru hazırlanır. Destek ödeme olurunu işletmeden sorumlu kişi tarafından hazırlanır ve Uygulamalı Birim müdürüne verilir.
  3. Eğer söz konusu işletmenin SSK veya vergi borcu varsa ve bu borç belirtilen mevzuata göre üst tutarda yer alıyorsa işetmenin ödeme talep formunda yer alan talep ile var olan borç ilgili kurumun veya kuruluşun banka hesabına aktarılır eğer tutar kalırsa bu tutarda işletmenin hesabına destek ödemesi olarak yatırılır.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği 2017 Şartları ve Destek Oranları

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği

Nitelikli Eleman Desteği ilk olarak işletmede son 12 ay içinde istihdam edilmemiş işletmede tam zamanlı olarak çalışacak ve yükseköğretim kurumundan mezun olan elemanlar için verilir. Bu durumda personelin hiç değilse 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunu olması gerekmektedir.

Destek oranları

  • Ve 6.’ncı bölgelerde yer alan işletmeler için destek oranı %70
  • 2’nci, 3’üncü ve 4. Bölgelerde yer alan işletmeler için destek oranı %60
  • 1’nci bölgede yer alan işletmeler için destek oranı %50

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Ödeme Talep Formuyla Ödemeler Nasıl Yapılıyor?

Konuyu örnekle açıklayalım. İşletme sahibi 17.01.2017’de X şahsını KOSGEB desteği ile işe aldı. İşletme sahibinin X şahsı adına ödeme talep etmesi için aradan bir ay geçmesi gerekmektedir. Bir sonraki aya gelindiğinde yani şubat ayında şahıs için 13 günlük ödeme talep edilebilir. Ödeme talebi için gerekli belgeler;

  • SGK hizmet listesi
  • Ödeme dekontu
  • Ücret bordrosu
  • Ödeme talep formu (KOSGEB resmi sayfasından doldurularak alınır)
  • Nitelikli eleman diploması (sadece ilk ödeme talebi için)

Bir önceki yazımız olan Kosgeb Danışmanlık Ücretleri 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.