KOSGEB Hibe Kredisi Hakkında Her Şey
Bu zamana kadar kendi işini kurmak isteyen, yeni bir iş yapmayı hedefleyen, yaş ve tecrübeler yüzünden istediği mesleği yapamayan ama cesaretli insanların yüzlerini güldürecek bir oluşum. Siz de iş yapmak için yeterli sermayeyi bulamıyorsanız bu yazı tam size göre.
Öncelikle kısaca KOSGEB ‘ten bahsetmek gerekirse, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının kısaltılmasıdır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ na bağlı olarak çalışmalar sürdürülür. KOSGEB ile ülkemizdeki ekonomisinin yükseltilmesi, iş gücünün artması hedeflenmektedir. Ayrıca rekabeti arttırmak, yeni fikirleri olan bireylerin gelişmesini amaçlamaktadır.
Asıl amaç olarak yeni fikirleri, genç beyinleri bulmak ve projelerini gerçekleştirmeye yardımcı olmayı amaçlıyor. Yani gerçek bir fikir ile sağlanamayan sermayeyi KOSGEB sağlıyor. Genel olarak verdiği destekleri sıralayacak olursak; AR-GE başta olmak üzere, genel destek programı, KOBİ proje destek programı, laboratuvar hizmetleri gibi destekler sağlamaktadır.
Şimdi gelelim, KOSGEB Hibe Kredisi’ nden yararlanmak için size yarayacak bilgilere:
• Kurum tarafından size verilen iş kurma danışmanlığı eğitimini veya uygulamalı olarak verilen eğitim desteğini alanlar,
• Bu eğitimi tamamladıktan ve sertifikanızı aldıktan sonra, iş planınızı hazırlamanız gerekiyor. Bu iş planı sizi KOSGEB ’ten destek almanıza bir adım daha yaklaştıracaktır. Yapmak istediğiniz işle ilgili olarak hazırlayacağınız bu planda, işletme faaliyetinizle ilgili detaylı bilgi vermeniz gerekiyor.
• İş planınızı oluşturduktan sonra, iş planı ve gerekli diğer belgelerle birlikte faaliyetinizle ilgili KOSGEB biriminize başvurmanız gerekiyor. KOSGEB Hibe başvurunuz, ilgili birim tarafından bilgi, belge ve şekil yönünden değerlendirmeye alınıyor. Ön değerlendirmenin ardından, iş planınız kurula sunulur. İş planınız gerçekten kurulun ilgisini çekerse, bütçe planı başta olmak üzere, teknolojiyi kullanabilecek, yenilikçi, katma değeri yüksek, ürün yada hizmet üretip üretemeyeceğinize bu kurulda karar veriliyor.
• Kurul tarafından iş planınız kabul edilebilir, düzeltme istenebilir ya da reddedilebilir. Bu sonucu size en kısa zamanda geri dönüş sağlanarak, bilgi veriliyor.
• Eğer başvurunuz kabul edilirse, yani iş planınız onaylanmışsa, veri tabanına kayıt yaptırmanız gerekiyor. KOSGEB’in internet sitesinde E-Kobi sistemiyle veri tabanına kayıt için kullanıcı adı ve bir parola belirlemeniz gerekli. Aldığınız kullanıcı adıyla ve parolayla, KOBİ Beyannamesini doldurmanız beklenir. Ayrıca evrakların asıllarını, fotokopilerini ve vergi levhasının fotokopilerini ve diğer gerekli belgeleri sisteme yüklemeniz gerekiyor.
• Bu işlemi tamamladığınızda KOSGEB Hibe kredisinden faydalanmış oluyorsunuz.
İlk başlarda 30.000 TL olan hibe kredisi,70.000 TL’ye kadar sağlanan faizsiz kredilerin, limiti son düzenlemelerle 50.000TL hibe ve 100.000 TL ye kadar faizsiz kredi imkanı sunulmuştur.
Yeni düzenlemeye göre;
• İşletmenin kuruluş giderleri için 2.000 TL
• Kurulum dönemi makine ve teçhizat giderleri için 18.000 TL
• Diğer işletme giderleri için 30.000 TL olarak toplam 50.000 TL geri ödemesiz hibe kredisi olarak belirlenmiştir.
Bir önceki yazımız olan KOSGEB Hibe Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır 2020 başlıklı makalemizde devlet hibe kredi başvurusu, hibe kredi ve hibe kredi başvuru formu hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.