KOSGEB Hibe Kredi Başvuru Şartları Değişti
KOSGEB her geçen gün yenileniyor değişiyor. Yeni gelen güncellemelerden bir tanesi de başvuru şartları. Hibe kredilerinde 1 Şubat’tan itibaren yeni dönem başlıyor. Son gelen güncelleme ile birlikte artık hibe kredisi almak için sermaye gerekmeyecek. KOSGEB’e gelen son başvuru koşullarını şimdi yazımızın devamında beraber inceleyelim.
KOSGEB ne demek konuya böyle giriş yapalım. KOSGEB açılımı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, yeni bir işe girmek isteyen, iş yeri açmak isteyen kişilere geri ödeme olmaksızın 50 bin TL hibe-faizsiz kredi olanağı sağlıyor, iki yıl geri ödemesi olmamak şartıyla da 100 bin TL kredi olanağı sunuyor. Her kredi de olduğu gibi bu kredide de bazı şartlar mevcuttu. En bariz şart Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerine devam etmek ve Uygulamalı Girişimcilik sertifikasını almış olmak. Daha sonrasında ise bildiğimiz gibi sertifikayı almayı hak ettikten sonra iş yerini açmış olmak, gerekli malzemeleri almak ve iş planını sunarak hibe kredisi için başvuru da bulunmak. Eski yönetmeliğe göre saydığımızın unsurların yanı sıra kişinin bir de sermayesi olması gerekiyordu. KOSGEB kişinin sermayesi üzerine katarak sağladığı teçhizatın tutarını karşılayarak ödeme yapmaktaydı. Şimdi bu koşullar için yeni bir dönem başladı. Artık KOSGEB’den hibe kredisi almak için Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılmakta sertifika almakta gerekmeyecek. Yani başvurularınızda bu şartlar artık yok. Yeni koşullar 1 Şubat 2017 itibariyle yürürlüğe girecek. Sermayeniz yok, ama etkileyici, ayakta durabilecek gelecek vadeden biri işe atılmak istiyorsunuz KOSGEB artık birikiminiz olmadığı için sizleri geri çevirmeyecek. KOSGEB’in son şartları, hibe kredisi almak için neler gerektiği son haliyle yazımızın devamında.
KOSGEB, hibe kredisi almak için şart koştuğu Uygulamalı Eğitime katılan ve başarılı bir şekilde tamamlayarak sertifika almayı hak eden girişimcilerin hibe kredisine eski katılım koşulları ile katılım gerçekleştirebilmesi için 31 Aralık 2017’ye kadar süre verdi. Eğer sizler de eski katılım koşulları üzerinden bir girişim gerçekleştirerek hibe kredisi almak istiyorsanız 31 Aralık tarihi son gün. Eğer verilen süreden sonra iş yerinizi açıp hibe kredisi almak isterseniz başvurunuz kabul edilmeyecek.
KOSGEB alanında büyük bir yeniliğe geçti, bu yeniliğin haberi de KOSGEB başkanı tarafından verildi. Başkan Recep Biçer, artık daha makul şartlarla başvuru kabul ettiklerinin haberini verdi. Ayrıca başkan, daha fazla girişimciye ön ayak almak adına, işletmelerin yaygınlaşması adına, kültürün yaygınlaşması için böyle bir karar verildiğini belirtti. Yani artık hayata geçirmek istediğiniz fikriniz için sertifika sahibi olmasanız da projeniz için hibe kredisi başvurunda bulunabilirsiniz. Başvuru yaparken işletmenizin fatura olmasa da proforma faturasını göstermeniz şart. Fatura isteminin amacı ne kadar harcama yaptığınızın görülmek istenmesidir. Başvurunuz onayladıktan sonra ki 90 gün içerisinde işletmeyi hayata geçirmeniz, KOSGEB veri tabanına kaydını yaptırmanız gerekmekte. Eğer var olan fikriniz ile başvurunuz 3 defa reddedilirse hakkınız bitecektir. Reddedilirseniz tekrar bir başvuru hakkınız kalmıyor, hibe kredisinden faydalandıysanız da bir daha faydalanamıyorsunuz.
Bir önceki yazımız olan KOSGEB Hibe Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır 2020 başlıklı makalemizde devlet hibe kredi başvurusu, hibe kredi ve hibe kredi başvuru formu hakkında bilgiler verilmektedir.