X
    Categories: SİGORTA

Konut Sigortası Zorunlu Mu?

Konut Sigortası Yaptırmanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Konut sigortası, evinizi en güvenli koşullar altında korumaya alan sigorta çeşitlerinden biridir. Konut sigortası nedir? sorusuna verilecek cevaplar ise bir kaç başlık altında açıklanmaktadır. Konut sigortası, sigortası yaptırılan evin yıkılma sonucu gerçekleşen hasarla karşı, teröre karşı, hırsızlığa karşı korunmasını sağlamaktadır. Sigorta evinizi risklere karşı teminat altına alarak, ailenizin ve finansal varlığınızın korunmasını amaçlamaktadır. Yıkımların, hırsızlıkların veya terör olaylarının ne zaman gerçekleşeceğini bilmek oldukça zordur. Bu gibi hayati riskler taşıyan olaylara karşı her zaman tedbirli olmak gerekmektedir. Evler için alınabilecek en güvenilir ve yasal tedbir ise konut sigortası oluşturmaktır. Risk unsuru taşıyan durumların gerçekleşmesi sonucu, sigorta içerisinde bulunan teminat başlıkları hakkında finansal destek sağlanarak, hasar unsurlarında yardım sağlanmaktadır. Sigorta yaptırmanın avantajları, konutun teminat altına alınması ve en zor zamanda finansal destek sağlanabilmesidir. Diğer yandan her zaman gönül rahatlığı ile her hangi bir risk durumunda korunduğunuzu bilmek en önemli ayrıntılardan biridir. Şehir dışına çıkıldığında, uzun süreli bir tatile gidildiğinde, iş gezilerinde ve diğer birçok farklı seçenekte, konuttan uzakta olduğunuzda dahi gerçekleşecek olan kazalara karşı bir teminat edinebilirsiniz. Tüm bu teminatların ve güven oluşumunun edinildiği yasal yol ise sigorta yaptırmaktan geçmektedir.

Konut Sigortası Yaptırarak Evinizi Ve Eşyalarınızı Güvence Altına Nasıl Alırsınız?

Akla gelen ilk sorulardan biri konut sigortasını kimler yaptırabilir? Bu soruya cevap olarak iki farklı cevap verilebilmektedir. Konut sigortasını yaptırabilmek için ev sahibi olmak gerekmektedir. Konuta sahip olan kişi, konuta yönelik sigortayı gerçekleştirebilme hakkına sahiptir. Diğer yandan kiracılar ise konut yerine, konut içerisinde bulunan eşyaların sigortasını yaptırarak, eşyalarını güvence altına alabilirler. Kazalara ve yıkılmalara karşı eşyaları sigorta altına aldırmak, eşyalara yönelik teminat sağlamaktadır. Her hangi bir kayıpta finansal destek sağlanarak, sigorta şartları yerine getirilecektir. Kiracılar için diğer bir seçenek ise, konut sigortasının ev sahibi tarafından yaptırılmasını talep etmek olmalıdır. Tercihe bağlı olarak sadece eşya teminatı almak ya da tüm evi sigorta altına almak mümkün kılınmaktadır.

Konut sigortası, beklenmedik hasar durumlarına karşı içinizin rahat olmasını sağlayacak en yasal güvencedir. Konut sigortası zorunlu mu? sorusuna verilecek olan cevap ise, devletin dask olarak bilinen sigorta çeşidini zorunlu tuttuğu, uzman sigorta şirketi tarafından yapılan özel sigortaların ise tercihe bağlı olduğudur. Banka kanallı konut kredisi yolu ile alınana konutlar için uygulanan sigorta şekilleri ise şartlara bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Önem teşkil eden durum ise konut sigortasının yaptırılmasının aileyi ve konutu koruma altına aldığı gerçeğidir. Bir zorunluluktan ziyada bir gereklilik olarak konut sigortası yaptırmak, en akıllıca tercih olacaktır. Konut sigortası kişilere güvence sağlamakla birlikte, akıllarının hasar ya da afet gibi durumlar sonucu oluşacak olan hasarlara karşı rahat olmasını sağlamaktadır. Taksit seçenekleri kullanılarak da gerçekleştirilebilen konut sigortaları sayesinde, hasarlar sonrası finansal olarak zor durumda olduğunuz dönemlerde dahi kolay bir şekilde parasal sorunların üstesinden gelmeniz sağlanabilmektedir.

Konut Sigortasının Şartlarının Nelerdir Ve Nasıl Gerçekleştirilir?

Konut sigortası şartları olarak yer alan temel konulardan biri, konut sahibi olmak gerektiğidir. Konut sigortasının genel şartlarını ise daha çok içerikte bulunana teminat maddeleri oluşturmaktadır. Her hangi bir kaza sonucu oluşacak olan zararın karşılanması amacı ile yapılması gereken şartlar bulunmaktadır. Örneğin hasar gerçekleştikten sonra sigorta şirketine bildiride bulunmak önem taşımaktadır. Hasarın oluşumu mutlaka haber verilmelidir. Daha sonra ise sigorta firmasının uzman görevlilerinin, hasar bulunana konuta gelmelerine ve eşyaları ya da konutu güvence altına almak amacı ile yapacağı işlemlere izin vermek önem taşımaktadır. Zorunlu bir durum söz konusu olmadığı sürece hasar gören konutun yapısında değişiklik ve konut içerisinde ki eşyaların yerlerinde değişim yapılmamalıdır. Hasara yönelik maddi tespitin, yaklaşık parasal değeri tespit edilmelidir. Konut üzerinde başka her hangi bir sigorta durumu mevcut ise bu durumda bildirilmelidir. Tüm bu konu başlıkları toplandığında, genel şartlar ortaya çıkmaktadır. Genel şartların, gerektiği gibi yerine getirilmesi teminatların karşılanmasında daha hızlı bir süreci ortaya koyacaktır. Yasal gerekliliklerin ve şartların uygunluğu, işlemlerin eksiksiz ve doğru biçimde yerine getirilmesini sağlayacaktır.

Konut sigortasının zorunlulukları öncelikli olarak, konutun sigorta yaptıracak kişiye ait olmasıdır. Anlaşılan ve genel şartları kapsayan toplam tutarın ya da taksitli olarak belirlenen tutarın, sigortanın sağlıklı işlemesi açısından düzenli ödenmesi gerekmektedir. Hasar gerçekleşmesi durumunda teminatların karşılanabilmesi ve finansal desteğin verilmesi amacı ile bu durum önem taşımaktadır. Konut sigortası gerçekleştikten sonra her hangi bir hasar durumu oluşur ise konut her hangi bir değişiklik ya da tamirat yapılmadan ilgili sigorta kurumuna gösterilmelidir. Yetkili kişilerin gelmesi ve kağıt üzerinde belirli bir kayıp tutarı belirlenmesi sağlanmalıdır. Hasar sonrası ise en hızlı şekilde sigorta kurumu ile iletişime geçilmelidir. Sigorta oluşturulurken, konut üzerinde bir başka sigorta daha ver ise bu durum mutlaka belirtilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Çekici Hizmetini Karşılar Mı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Finans Krediler:

This website uses cookies.