X
    Categories: SİGORTA

Konut Sigortası Nedir

Evinizi, binanızı ve içinde yaşadığınız evin içerisindeki eşyalarınızı her türlü riske karşı koruyan sigorta türüne konut sigortası denmektedir. Zamanla artış gösteren depremler, yangınlar, hırsızlık durumları, su baskını ve daha birçok tehlike konut sigortasını zorunlu bir ihtiyaca çevirmiştir. Konut sigortası hakkında konut sigortası kriterleri ve faydaları gibi merak edilen soruların açıklamalarını yapacağız.

 Kimler Konut Sigortası Yaptırabilir?

Yalnızca konut sahiplerinin konut sigortası yaptırma imkanı olduğunu düşünüyor olabilmeniz mümkün. Lakin konut sigortası yaptırabilmeniz için konut sahibi olmanıza gerek yoktur. Peki, kimler konut sigortası yaptırır diye merak ediyorsanız sizler için açıklayalım. Kendi evinizde yaşıyorsanız kendi konutunuzu ve de binanızı sigortalatmaktan faydalanabilirsiniz. Başka birinin evinde yaşıyorsanız yalnızca eşyalarınızı sigorta ettirerek beklenmeyen risklere karşın önlem alabilirsiniz. Konut sahibi iseniz ve konutunuz kiradaysa yine de konut sigortası yaptırabilirsiniz. Eğer bu kriterlerden birine gerçekten sahipseniz 18 yaşınızı doldurmak ve medeni haklarınızı kullanma ehliyetinize sahip olmak şartlarıyla konut sigortası yaptırabilirsiniz demektir.

Konut sigortası yaptırırken binayı güvence altına alan teminat türüne bina teminatı denmektedir. Konut sigortasını ev sahibi olarak yaptırmayı düşünüyorsanız bina teminatıyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bina içerisindeki tüm diğer şeyleri kapsayan teminat türüne ise eşya teminatı denmektedir. Hırsızlık, doğal afet ve doğa olaylarına karşı eşya teminatıyla konut sigortası yaptırarak eşyalarınızdaki zararları tamir ettirebilmeniz mümkündür.

Konut Sigortası Teminatları Nelerdir?

Konut sigortasının teminatları firmadan firmaya farklılık gösterebilmektedir. Konut sigortasında temel olarak iki çeşit teminat bulunmaktadır; ana teminatlar ve ek teminatlar.

Genel olarak sigorta şirketlerinde ana teminat kapsamında değerlendirilen teminatların en bilinen çeşit olarak yangın teminatı gelmektedir. Konut sigortası poliçesindeki ek teminatlar ise aşağıda listelenmiştir;

– Su ve sel baskınları

– Hırsızlık durumları

– Grev, lokavt, terör, kötü niyetli hareket

– Ferdi kaza

– Yardım hizmetleri (çilingir çağırılması ve ambulans gönderimi gibi)

– Cam/pencere kırılması

– Deprem sarsıntısı

– Fırtına (fırtınanın sürükleyebileceği sert maddeler sonucu çarpma meydana gelirse verilen hasarın karşılanması)

– Kar ağırlığı ( yağıştan sonra bina çatılarında biriken karın alt kattaki eşyalara zarar verebilmesi)

– Yangın mali sorumluluk

– Kira kaybı

– Enkaz kaldırma

– Adres değişikliği için yapılan masrafları

– Aktif yanardağların püskürmesi

– Yangın

– Duman

– Aile reisinin sorumluluğu

– Dahili su (su tesisatı patlaması, muslukların ya da vanaların açık unutulabilmesi gibi durumlarda meydana gelebilecek hasarlar için)

– Yer kayması

– Araç çarpması

Konut Sigortasının Faydaları Nelerdir ?

Evlerinizi korumak için yaptırdığınız konut sigortasının faydaları genel olarak sizi her türlü tehlike ve riske karşı koruma teminatı olarak özetlemek mümkündür. Bu faydalara detaylı olarak değinmemiz gerekirse, konut sigortasının konut sahibi ve konutun kiracısına sağladığı faydalardan bazıları şu şekildedir:

– Konut ve içerisindeki eşyalar deprem ve sel gibi doğal afetlere karşı korunur.

– Konut ve içerisindeki eşyalar ani yangın ve hırsızlık gibi risklere karşı korunur.

– Ferdi kaza teminatı ile aile halkı güvence altına alınır.

– Evcil hayvanlarınızın üçüncü kişilere dair verebileceği zararlara karşı bile güvence sağlar.

– Konut sigortasının limitine eşit gelen elektronik eşyalar ve diğer değerli eşyalar güvence altına alınır.

– Evin içerisinde iken zarar gören eşyaları korumasının yanı sıra tamirdeyken ya da temizliği yapılırken hasar gören eşyalarınız da güvence altına alınır.

– Boya ve badana ile ilgili masrafların yanında dekorasyon masrafları da sigorta kapsamına dahil edilebilir.

Konut Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Konut sigortası paketleri genellikle bir yıllık süreyi kapsamaktadır. Dilerseniz takip eden yıllarda ihtiyaç duyduğunuz takdirde sigortanızı yenileyebilirsiniz.

Konut sigortası hesaplaması yapılırken konutun il ve ilçe bilgilerini belirtirsiniz. Konutun metrekaresini bildirdikten sonra bina inşa bedeli ve eşya bedel bilgileri de kullanılır. İsterseniz deprem teminatı ekletmeniz de mümkündür. Konut sigorta hesaplama için bahsettiğimiz bilgilerin bilinmesi gerekmektedir.

Konut sigortasının amacı uğramış olduğunuz zararı temin etmektir. Sigorta yaptıran konut sahibi uğradığı/uğrayacağı zararın karşılanması maksadı dışında kara geçmek niyetiyle sigorta yaptıramaz.

Konut sigortası poliçesinde bina bedeli hesaplanması aşamasında poliçede belirlenecek olan arsa değeri muaf sayılarak binanıntekrar inşaa edildiği aşamadaki inşaa maliyeti esas olacaktır. Bu nedenle zarara uğrandığında ödenmesi gereken miktar poliçede belirlenmiş olan bedeli geçemez.

Kısmi hasar meydana geldiği zaman konut sigortası sahibine sigorta hasarı eksiksiz olarak temin edilecektir. Tam hasar meydana geldiği vakit ise konut sigortası sahibinin beklediği miktarın altında hasar karşılaması yapılabilecektir. Bunun sebebi; binanın o zamanki imkanlara göre inşaa bedelinin hesaplanmasıdır.

Özel Konut Sigortasının Şartları Nelerdir?

Özel konut sigortası yaptırarak mesken için kullanılan bina ve içindeki eşyaları yangın, yıldırım ve infilak sonucunda sigorta edilmiş mallarda sebep olacağı maddi zararların sigorta bedeline kadar teminat altına alınmasını sağlarsınız.

Özel konut sigortasının şartları arasında sayılabilecek önemli bir detay şudur; sigorta poliçesinde verilen teminatlar yalnızca, inşaat süreci tamamlanmış, yapı tarzda betonarme ve kagir olan, yerleşme amaçlı kullanılan bina ve içerisi için düzenlenebilir.

 

Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Finans Krediler:

This website uses cookies.