Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortası tek bir poliçe yardımı ile yangın, deprem, sel ve su basması gibi durumların neticesinde ev içerisindeki eşyaları güven ve teminat altına almayı sağlamaktadır. Eviniz bu gibi durumlar sonucunda oturulmaz bir hale geldiğinde kiracınız taşınmak zorunda kalabilir. Ya da siz taşınmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda madden ve manevi olarak da büyük bir külfete dönüşür. Genel olarak konut sigortası nedir sorusunu cevabı evinizi ve içerisindeki eşyaları zarar görme riskine karşı teminat altına alan sigorta türüdür denebilir. Konut sigortası yangın, doğal afetler, hırsızlık gibi risklere karşı cebinizi ve sizi güvence altına almaktadır.
Evinizden uzaklaştığınız zaman dahi evinizin güven ve teminat içerisinde olduğunu bilmek kendinizi iyi hissettirecektir. Aylık belli taksitler ile evinizi sigortalayabilirsiniz. Konut sigortaları bir yıl olarak yapılmaktadır ve her sene yenilenebilir. Uzun süre boyunca konut sigortası yaptırmanız halinde gelecek konut sigortası ödemelerinde indirim kazanmanız söz konusu olacaktır. Evinizde yukarı da belirtilen durumlardan herhangi biri gerçekleştiğinde eşyalarınızın çoğu büyük bir zarara uğrayacaktır. Daha az bir maliyet ile eşyalarınızı güven altına alır yenileme için daha az masraf ödersiniz. Konut sigortası yaptırmak için gerekli şartlar içerisinde illa ev sahibi olmak gerekmez. Kiracı olunsa dahi sadece eşyalar güvence altına alınabilir ve konut sigortası yaptırılabilir.
Konut Sigortasının Önemi
Konut sigortası evinizi, iş yerinizi ya da belli zamanlarda ikamet ettiğiniz yazlıkları koruma altına almaktadır. Deprem, sel gibi doğal afetlere, yangın, hırsızlık gibi risklere karşı ikamet yerinizi ve eşyalarınızı koruyan konut sigortası primleri belli koşullara göre değişmektedir. Konut sigortası primleri deprem riski yüksek olan bölgelerde farklılık gösterebilmektedir. Bunun haricinde;
– Binanın kat sayısı
– konutun bulunduğu kat,
-binanın yapı tarzı da prim belirlemede konut sigortasının kriterleri arasındadır. Bina sigorta ettirildiği takdirde bina içinde yer alan her türlü sabit olan tesisat da konut sigortası kapsamına dahildir. Konut sigortası yaptırmanın önemi ev ve eşyaları koruma açısından çok önemlidir. Az maliyet ile büyük güvence sağlanır.
Konut Sigortasında Bulunan Ek Teminatlar
Sigorta şirketlerine göre değişmek kaidesi ile konut sigortalarında ortak olarak ana teminat yangın teminatı dışında ek teminatlar vardır. Bu ek talimatlar ile daha fazla risk güven altına alınabilir.
– Grev ve lokavt
– Sel ve su baskını
– Evinizdeki cam kırılmaları
– Ferdi kazalar
– Hırsızlık
– Yardım hizmetleri.
– Doğa olayları
– Aile reisi sorumluluğu
– Dahili su
– Yer kayması
– Araç çarpması
– Fırtına
– Duman
– Yangın mali mesuliyet ve kira kaybı
– Enkaz kaldırma gibi ek teminatlar bulunmaktadır.
Hasar Sonrası Zarar Tespiti Nasıl Yapılır?
Konut sigortasına sahip olan sigortalı ile sigorta şirketi arasında yapılan poliçe ile sigorta edilen risklerden doğan zarar miktarı 2 taraf arasında konuşularak tespit edilir. Taraflar zarar tutarında anlaşmaz iseler tespit için bilirkişilere gidilebilir ve tutanak ile tespit yapılabilir. Bilirkişiler bazı esaslara göre zarar miktarını saptarlar. Taraflar tek bilirkişi de anlaşamazlarsa her iki tarafta bilirkişi seçebilir ve noter tarafından diğer tarafa haber verilir. Bilirkişiler toplantı tarihinden sonra 7 gün içinde 3. bir bilirkişi seçer ve tutanakla tutulur. 3. bilirkişi seçilmesinin nedeni bilirkişiler de anlaşamaz ise anlaşmaya varmalarını sağlamaktadır. 3. bilirkişi tek bir rapor ile karar verebilir ve taraflara aynı anda bildirilir. Bilirkişiler uzmanlıklarının yeterli olmadığı söylenirse itiraz edebilirler. 7 gün içinde itiraz edilmez ise hakları düşer. Bilirkişi ölür ya da görevden çekilir ise yerine yenisi seçilir. Bilirkişilerin verecekleri karar kesindir ve 2 tarafı da bağlar. Taraflar kendi bilirkişilerin ücret ve masraflarını öderler.3. bilirkişinin ücreti yarı yarıya ödenir.
Herhangi bir riskin gerçekleşmesi durumunda konut sigortası evrakları ibraz edilerek sigorta şirketin hasar bildirilir. Her risk için farklı evraklar gerekmektedir. Genel olarak bu evraklar aşağıdaki gibidir.
Konut Sigortası İçin Gerekli Hasar Belgeleri
– Hırsızlık Hasarlarında İstenecek Evraklar
Olayla ilgili Hasarın fotoğrafı
Olayla ilgili yer inceleme tutanağı-ifade tutanağı
Tapunun aslı veya kira kontratı
Sigortalının beyanı
Harcamalarla ilgili belge
Ödeme yapılacak olan bankanın şube numarası ve hesap no bilgileri
Alış faturaları
Bulunamadı belgesi
Mallar bulunda ise teslim tesellüm belgesi
Muvaffakatname
– Yangın Hasarlarında İstenecek Evraklar
İtfaiye raporu
Savcılıktan takipsizlik kararı veya iddianamesi
Olayla ilgili Hasar fotoğrafı
Muvaffakatname
Tapu veya kira kontratı
Sigortalının beyanı
Harcamalarla ilgili her türlü belge
Ödeme yapılacak olan bankanın şube ve hesap no bilgileri
– Deprem Hasarlarında İstenecek Evraklar
Sigortalının beyanı
Tapu/kira kontratı
Olaya ilişkin Resim
Harcamalarla ilgili belge
Ödeme yapılacak olan bankanın şube ve hesap no bilgileri
– Cam kırılması Halinde
Sigortalının beyanı
Olaya ilişkin Hasar fotoğrafı
Harcamalarla ilgili her türlü belge
Tapu veya kira kontratı
Ödemenin yapılacağı bankanın şube ve hesap no bilgileri
Bir önceki yazımız olan Konut Sigortası Nasıl Hesaplanır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.