Konut sigortası kişilerin yaşadığı haneyi ve ailesini güvence altına almak adına en önemli sigortalardan bir tanesidir. Konut sigortaları evin yıkılması, evde hırsızlık olayının yaşanması, evde yangın meydana gelmesi, terör veya kaza gibi olaylar sonucunda evin zarara uğraması gibi durumlarda evde ve içerisindeki eşyalarda meydana gelebilecek maddi kayıpları teminat altına almak için düzenlenen poliçelerden oluşurlar. Kişiler kiracı ya da ev sahibi olması fark etmeden bu sigortayı yaptırabilirler. Aynı zamanda evin sahibi ya da kiracısı olan kişinin ev ile birlikte içerisindeki eşyaların da güvence altına alındığı konut sigortası poliçelerini seçmesi daha doğru bir tercih olacaktır. Çünkü özellikle sigorta poliçelerinde geçen şartlara bakıldığında bu gibi durumların meydana gelmesi sonucu ev içinde bulunan eşyaların zarar görmeme ihtimali son derece düşüktür. Bu nedenle konut sigortasını yaptıran kişinin poliçe şartlarına ev eşyalarını da eklemesi daha doğru bir karar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında DASK adı verilen deprem sigortası da mutlaka yapılması gereken bir sigorta türüdür. Deprem sonucunda evde meydana gelen hasarın büyük bir bölümü ( sigorta poliçesinde bu tutarın miktarı ya da hasar sonucunda bu miktarın nasıl hesaplanacağı belirtilmiştir ) öncelikli olarak DASK ( Zorunlu Deprem Sigortası ) tarafından karşılanır. Daha sonra eğer hala karşılanması gereken maddi hasarlar var ise bunlar da haneye ait konut sigortası tarafından karşılanır.
Konut Sigortası Eksper Raporu
Konut sigortası poliçesinde risk olarak nitelendirilen durumlardan herhangi birinin meydana gelmesi halinde oluşan hasarın belirlenmesi ve tespiti için sigorta şirketine ait bir görevli hasarın meydana geldiği konutta inceleme yapar. Sigorta eksperi adı verilen bu görevli, hasarın ne zaman meydana geldiği, hasarın nasıl meydana geldiği, hasarın ne sebeple meydana geldiği gibi hasara bağlı tespitler yapmasının yanında, hasar gören eşyaların kıymetinin tespitini ve hasarın maddi açıdan ne kadara mal olduğunu saptar. Bu kişiler bu işi gelişi güzel yapmazlar.
Sigorta eksperlerinin bu tespit ve saptamaları yapabilmek için önceden edindikleri resmi yetkilendirme belgeleri ve ruhsatları bulunmaktadır. Serbest meslek erbabı sayılan sigorta eksperleri yazdıkları raporlar aracılığıyla hasar tablosunu ortaya koyarlar ki bu rapora da ekspertiz raporu adı verilir. Konut sigortası eksper raporu alma, evi hasar gören sigorta sahibi için son derece önemlidir. Eğer ki evde ve içerisindeki eşyalarda meydana gelen hasar sigorta şirketine ait eksper tarafından tespit edilip sigorta şirketine bildirilmezse, sigorta sahibi olan kişi hasarlarının karşılığını sigorta şirketinden karşılayamayacaktır. Eksper raporu sigorta şirketi tarafından maddi hasarlar konusunda bir görüş sahibi olmak ve değer belirlemede yol göstermesi için gereklidir. Yani poliçe ödemesi tamamen sigorta sahibi ile sigorta şirketi arasındaki anlaşma sonucunda belirlenir. Sigorta şirketi eksper görevlisinin yazdığı raporda bulunan maliyetlerin üzerinde ya da altında bir miktarda ödeme yapabilme hakkına sahiptir. Sigorta sahibinin sigorta şirketinden ödeme alabilmek için sigorta şirketine bazı belge ve verileri sigorta eksperi aracılığıyla ulaştırması gerekmektedir. Bu belge ve veriler şu şekilde sıralanabilir:
Sigorta sahibinde bulunan konut poliçesinin bir kopyası
Hasarın gerçekleşmesi sırasında bilgi verici niteliği olan bir beyan
Eğer zararın oluşmasında üçüncü kişilerin bir payı varsa, buna dair resmi makamlar tarafından hazırlanmış bir tutanak
Konutta meydana gelen hasarın maddi boyutunu gösteren beyan
Konutta meydana gelen hasarların onarılması ya da yerine konması için alınan fatura ve teklifler
Binaya ait tapu ya da kira sözleşmesi ( kira kontratı )
Hasar verici olay sonucunda evin durumunu gösteren fotoğraf
Evde meydana gelen hasarın niteliği ve çeşidine göre sigorta şirketi tarafından talep edilen evraklar
İLGİLİ KONU : Konut Sigortası Bina Bedeli Hesaplama Nasıl Yapılır
Konut Sigortası Eksper Fiyatları
Konut sigortası için eksper raporu gereken ev için ödenecek olan eksper ücreti bazı parametrelere göre değişiklik göstermektedir. Bu parametreler şu şekilde listelenebilir:
Söz konusu evin konumu ( muhiti )
Söz konusu evin büyüklüğü
Söz konusu evin bulunduğu binanın yaşı ( eskilik derecesi )
Bunların dışında her sigorta şirketi kendi poliçelerine göre değişen durumları da poliçelerine ekleyebilmektedirler. Konut sigortası ekspertiz ücreti 300 tl ile 1500 tl arasında değişkenlik göstermektedir. Sigorta şirketinin bağımsız olarak anlaştıkları sigorta eksperleri ya da sigorta eksper şirketleri belirli bir ücret karşılığı çalışırlar ve sigorta şirketleri çalışacakları eksperleri ya da eksper firmalarını kendileri seçerek, ödenecek olan ücreti de sigorta sahibine yansıtmaktadırlar.
Konut Sigortası Ücretleri
Konut sigortası prim ödemeleri ve ücretleri ilgili evin özellikleri ( konum, büyüklük, yaş vs. ) ve sigorta poliçesi kapsamında değişkenlik göstermektedir. 100 metre kare büyüklüğünde ve 100.000 tl değerinde olan bir ev için konut sigortası yapıldığında yıllık ortalama prim ödemesi 250 tl civarında olmaktadır. Ancak bu miktar ve oranlar sigorta şirketi esaslarına, poliçe şartlarına, ilgili evin niteliğine ve konut sigortası sahibinin tercihlerine göre artan ya da azalan oranlarda primlere yansıyabilir. Sigorta sahibinin ölümü halinde ise genellikle sigorta şirketlerinin çoğunda kişinin menfaat ve hakları yeni hak sahibi olan kişiye devredilir.
Bir önceki yazımız olan Konut Deprem Sigortası Zorunlu Mudur 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.