X

Konut Kredisi Nedir? Nasıl kullanılır? 2020

Bankalardan en çok kullanımı yapılan kredilerden bir tanesi de konut kredileridir. Konut kredileri, Mortgate Yasası ile hız kazanmış ve ilgi görmüş, günümüzde ise neredeyse konut alımında vazgeçilmez bir tercih olmuştur. Diğer kredi faizlerine göre konut kredisi faizi daha düşük ve uygulanan vade miktarı da yine diğer kredilere göre daha fazladır. Bu bilgiler de konut kredisinin geri ödenebilmesini kolaylaştırdığı gibi kredi talebini de artırmaktadır. Ev satın almak için yeterli nakit parası olan bazı insanlar bile ellerindeki nakit miktarını farklı ihtiyaçları için kullanmak amacı ile ve geri ödemesi uygun olduğu için konut kredilerini tercih etmektedirler. Günümüzde konut kredilerine genel olarak 120 ay vade uygulanır ve Mortgate Yasası kapsamında olduğundan diğer kredi türlerine göre %20 vergi avantajı bulunmaktadır. Bu da yine konut kredilerinin tercih edilmesindeki en büyük sebeplerden birisidir. İnternet’te en çok aranan ve merak edilen konular arasında konut kredisi nedir soruları yer almaktadır.

Konut kredisi çekebilmek için gerekli şartlar nelerdir?

Konut kredisi çekmek isteyen birçok kişi, satın alacağı ev banka tarafından ipotek alınacağı için bankanın diğer kredilerde aradığı bazı şartları konut kredisinde aramayacağını düşünür. Ancak bankalar ipotek olsa bile aynı şartları talep etmektedirler. Örneğin kredi notu biraz düşük olan ve tüketici kredisi çekemeyen bir kişi yine konut kredisi başvurusunda da olumsuz cevap alabilir. Konut kredisi çekebilmek için öncelikle satın alınacak evin banka tarafından ipotek alınmasına engel bir durumunun olmaması gerekmektedir. Örneğin, farklı bir bankadan ev üstünde ipotek olmamalıdır. Bu durum tapu müdürlüklerinden araştırılarak öğrenilebilir. Diğer kredi türlerinde olduğu gibi konut kredisinde de kişi geliri oldukça önemlidir. Konut kredilerinde kredi çeken kişinin geliri yeterli değil ise beraber oturduğu birinci derece yakınlarından çalışan kimselerin kefaleti ile ilerlenebilmektedir. Bankaların talep ettiği bir diğer şart da sigortalardır. Her banka kredi çeken müşterisine hayat sigortası yapmakta ve ipotek alacağı ev için konut kredisi ne zaman bitecekse o zamana kadar yılda bir kez yenillenmesi şartı ile DASK ve konut sigortası talep etmektedir. Aslında bu yapılan sigortalar bankadan çok müşteri menfaatine yapılan uygulamalardır. Kredi çeken kişinin vefatı durumunda ya da olası bir depremde evin yıkılması durumunda bu sigortalar sayesinde oluşan zarar tazmin edilebilmektedir.

Konut kredisi aşamaları nelerdir?

Konut kredisi çekmeye karar veren bir kişi “konut kredisi nasıl alınır” şeklinde bir soru yöneltebilir. Yapılması gereken tabii ki öncelikle satın alınacak evin belirlenmesidir. Sonrasında ise karar verilen banka şubesine giderek şahsen başvuru yapılması gerekmektedir. Konut kredisi başvurusunda ilk olarak banka kişinin kredi değerlendirmesini yapar ve kredi onaylandıktan sonra satın alınacak eve ekspertiz ekipleri yönlendirilir. Eve gelen ekspertiz ekipleri, evin bulunduğu konumu, binanın kaç katlı olduğunu, kaç yıllık olduğunu, evin tadilat durumunu, kaç odalı ve kaç metrekare olduğunu göz önüne alarak bir değerlendirme yapar. Yapılan değerlendirme sonucu belirtilen değer evin ekspertiz değeridir ve konut kredisi, bu değerin yüzde 80’ine kadar kullandırılabilir. Kalan %20’lik kısım ise müşteri tarafından ödenecektir. Ekspertiz işlemi tamamlandıktan sonra banka tarafından gerekli evraklar hazırlanır ve tapudan satış ve ipotek işlemi için randevu alınır. Tapudaki satış işleminden sonra tapudan alınan evraklar ile beraber banka şubesine tekrar başvurulur ve kredi tutarı konutun satıcısı pozisyonundaki kişiye banka tarafından ödenir. Burada şahısların anlaştıkları rakam bankadan çekilen kredi tutarından farklı olabilir. Örneğin, evin değeri 100.000 TL ancak çekilen kredi 80.000 TL olabilir. Aradaki 20.000 TL tutarındaki kısmı konutun alıcısı tarafından satıcıya daha öncesinde ödenmelidir.

Bir önceki yazımız olan Konut Kredisi Başvuru Şartları ve Genel Bilgiler başlıklı makalemizde en uygun konut kredisi, Kredi hesaplama ve kredi kartı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.