Yaşadığımız çevrede her insanın hayalini kurduğu bazı ihtiyaçları vardır. Kimi insan bir araba almak isterken kimi insan elindeki mevcut arabasını daha yeni ve daha yüksek bir model ile değiştirmek ister. Kimi insan da kendisine ait bir evi olmasını her şeyden çok arzular. Ev hayali kuran kişilerin hayallerindeki eve kavuşmak için ise en çok başvurdukları yöntem banka kredileridir. Bankalardan çekilen konut kredileri sayesinde birikmiş parası olmayan pek çok insan kolay yoldan ev sahibi olabilmektedir. Uzun yıllar ödenen ağır taksitler ve ödenen faiz her ne kadar insana bir yük olsa da sonunda bir ev sahibi olmak insanı bu yolda güçlendirmektedir. Ayrıca pek çok insan kiracı olduğu bazı evlerde ev sahipleri ile yaşadıkları problemlerden dolayı da bu yolla ev sahibi olmak istemektedirler.
Konut kredisi çekmek için ne gibi şartlar bulunmaktadır?
Konut kredisi çekmek için kararını veren kişiler, ilk olarak konut kredisi şartları nelerdir diye araştırmaya başlar. Bu noktada hem kredi çekecek kişide hem de satın alınacak evde bazı özelliklerin mevcut olması gerekmektedir. Öncelikle satın alınacak evin, banka tarafından ipotek konmasına engel bir durumunun söz konusu olmaması gerekmektedir. Örneğin, başka bir bankadan ipoteği olan bir ev, üzerindeki ipotek kaldırılmadan bir konut kredisine konu olamayacaktır. Ayrıca satın alınacak evin bulunduğu çevre, bina yaşı, tadilat durumu, kaçıncı katta olduğu gibi bilgiler, konutun eksper raporunda belirtilecek olan ekspertiz değerine etki yapmaktadır ve bu tutarın yüzde 80’lik kısmı kredilendirildiği için de kişinin talep ettiği kredi miktarını bu rakam belirlemektedir. Kredi çekecek kişilerde ise öncelikle aranan durum kredi notunun yeterli olmasıdır. Kredi notu, kişinin önceki banka çalışmalarının bir özeti niteliğindedir. Eğer kişi, bankalar ile bir sorun yaşamamışsa kredi notu yüksek çıkacaktır ve kredi çekmesine engel oluşturmayacaktır. Bunun yanısıra kredi kullanmak isteyen kişinin geliri, ödeyeceği kredi taksitine göre yeterli düzeyde olmalıdır. Konut kredilerinde, eğer çalışıyorsa kişinin eşi ve varsa aynı evde ikamet ettiği anne, baba gibi geliri olan birinci derece akrabaları da kefil alınarak gelir tutarı artırılabilmektedir. Kredi çekmek isteyen kişi eğer özel sektörde çalışmakta ise gelir belgesi ya da maaş bordrosu, kamu çalışanı ise sadece maaş bordrosu ve işyeri sahibi ise tüm işyeri evrakları başvuru sırasında istenmektedir. Kefil olan kişilerden de aynı evraklar talep edilmektedir. Ülkemiz yasalarına göre, konut kredilerinde evini satan kişinin, kredi çeken kişinin ve kefil olan kişinin eşleri muvafakatname imzalamak zorundadır. Aksi halde kredi kullandırımı yapılamamaktadır.
Konut kredisi başvurusunu nereden ve nasıl yapabilirim?
Konut kredisi kullanmaya karar veren kişilerin sordukları ilk sorulardan birisi de “nasıl konut kredisi başvurusu yapılır” sorusudur. Konut kredisi başvurusu için mecburen bir banka şubesine gidilmesi gerekmektedir ancak ön kontrol amacı ile internet üzerinden ya da sms yardımı ile bankalara ön başvuru yapılabilmekte ve şubeye gidip başvuru yapmadan ön bilgi edinilmiş olunmaktadır. Ön başvuru olumlu olan kişiler de hangi banka ile çalışmak istiyorlarsa o banka şubesine gidip bireysel krediler bölümünden başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Başvuru yapmaya gitmeden önce, yine kullanılacak kredinin faiz oranı, aylık ödenecek tutarı, kredi masrafları ve kredi notu gibi bilgiler de internetten araştırma yapılarak öğrenilebilmektedir. Bankaları tek tek gezerek hepsi ile görüşüp karar vermektense internet üzerinden gerekli tüm bilgileri araştırıp karar verdikten sonra banka şubesine gitmek hem işleminizi hızlandıracak hem de sizi uğraştırmayacaktır.
Bir önceki yazımız olan Konut Kredisi Nedir? Nasıl kullanılır? 2020 başlıklı makalemizde konut kredisi faizi, konut kredisi nasıl alınır ve konut kredisi ne hakkında bilgiler verilmektedir.