Bir yandan konut fiyatları hızla artarken bu durum tüketicileri çok büyük anlamda etkilemiyor. Çünkü, tüketicilerin bir kısmı kendine kalan miras sayesinde ev sahibi olurken diğer tüketiciler de mecburen bankalardan kredi çekmek zorunda kalıyorlar. Ev alacak kadar nakit parası olmayan tüketiciler bankaların kredi yöntemine başvuruyor ve bu seçeneği kullanan tüketici sayısı da çok fazla. Hal böyle olunca konut fiyatları da bir hayli artıyor. Konut kredisi hakkında gerekli her şey tüketiciler tarafından kabul edilirken Yargıtay’ın verdiği karardan sonra bazı kurallarda değişiklik uygulandı.
Yargıtay tarafından değişikliğe gidilen konulardan bir tanesi de eşin onayı konusu. Tüketicilerin eşlerinden gelecek olan onaya gerek olması durumu en çok merak edilen sorulardan biri. Konut kredisi çekilirken eşlerin imzası gerekiyor mu sorusu en çok merak edilenler arasında iken bizde bu durumun ayrıntılarını sizlerle paylaşalım.
Eşlerin rızası gerekiyor mu, eş imzasına gerek var mı? Sorununun cevabını hemen vermemiz gerekirse ‘’evet’’. Yani sizin konut kredisi çekmeye karar vermeniz demek tek başına hareket edebileceğiniz anlamına gelmiyor, bu durumda eşinizin de onayı gerekiyor bu durumun sebebini neden kaynaklandığını merak ediyorsanız eğer kaynak 2002 yılında TMK (Türk Medeni Kanun’u)’nda yapılan değişiklikten kaynaklanıyor. Türk Medeni Kanunu’nda karı kocanın birbirine karşı oldukları yükümlülüklere yenileri eklendi. Türk Medeni Kanunu’na eklenen kuralların içeriğinde ise eşler arasında bulunan karar verme yetkisinin artık ikisine bağlı olması. Yani TMK’ya eklenen kurallardan sonra evli iken bazı konularda tek başınıza karar veremiyorsunuz. Eğer ailenizi ilgilendiren bir durum söz konusu ise tek başınıza karar verme yetkiniz bulunmamakta. Aile bireylerini ilgilendiren durumlarda eşler karşılıkla olarak karar vermek zorunda, taraflardan bazıları eğer bir boşanma durumunun gerçekleşirse diye de eşlerinden onay metini yazılı olarak alıyor.
Türk Medeni Kanunu’nda yapılan bu değişikliklerin konut kredisini ilgilendiren kısmına gelecek olursak, eşinizin onayı olmadan Konut Kredisi çektiniz, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nden çıkan karar sonucu da ödeme yapmadığınız için eve icra işlemleri başladı. Ancak evden icra işlerinin gerçekleşmesi için izin çıkmadı. Bu durumun gerekçesi olarak aile mülkü olarak sayılan konutta eş rızası olmadan ve izni alınmadan banka tarafından koyulan ipoteğin geçersiz olacağı belirtildi. Bu durumda eş rızası olmadan alınan kredinin ve banka tarafından koyulan ipoteğin geçersiz sayılıyor olması bankaların işini zorlaştırıyor. Bankaların bu hususta yaşadığı problemlerden sonra taraflar konut kredisi çekmeden önce eşin muvafakatının bulunduğuna dair evraklar imzalatmaya başladı. Yani değişen kurallardan sonra konut kredisi almak için eşin onayı şart, sözlü olarak da değil kağıt halinde bankaya sunulması gerekiyor. Banka sizlere bu durumlarda eşlerinize imzalatmanız için bir belge de hazırlıyor. Eğer konut kredisi alan kadın ise erkeğin muvafakatı, erkek ise kadının muvafakatı gerekiyor.
Konut kredilerinde geçerli olan eş onayı durumu birine kefil olacağınız zaman da geçerli. Ancak kanuni şartlar devreye girdiyse ve eşinizden ayrı yaşıyorsanız yada boşandıysanız ne kefil için nede konut kredisi için muvafakat şartı gerekmiyor.