Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Konut Kredisi Başvuru Şartları ve Genel Bilgiler

16.11.2016
488

Her insanın hayali, günün birinde, kendisine ait küçük de olsa bir evi olmasıdır. Birçok insan hayatlarının büyük bir bölümünde bu hayalini gerçekleştirmek için çabalar. Ancak çalışarak, para biriktirerek ev almak her insan için mümkün görünen bir durum olmayabilir. Hal böyle olunca da insanın aklına banka kredileri geliyor. Özellikle kredi kartı ürünü ile insan hayatında büyük yer kaplayan bankalar, bir ev satın almak için yeterli birikimi olmayan kişilere de konut kredisi imkânı sağlayarak, hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oluyorlar.

Konut Kredisi İçin Bankaların Şartları Nelerdir?

Ev satın alma fikrini kafasına koyan ve bunu kendi çabaları ve birikimi ile gerçekleştiremeyecek olan ve hatta yeterli parası olsa bile elindeki birikimi tüketmek istemediğinden konut kredisi kullanmayı düşünen bazı kişilerin aklına ilk gelen soru en uygun konut kredisi veren banka hangisi? Aslında bu sorunun cevabı oldukça kolaydır. En uygun faiz oranını veren bankayı bulmak için internetten araştırma yapabilir ya da size yakın olan banka şubelerine giderek şahsen görüşüp, faiz oranları hakkında bilgi alabilirsiniz. Peki, bankaların konut kredisi için şartları nelerdir? Genelde herkesin bildiği ve ilk akla gelen tabii ki de kredi çekecek kişinin gelir düzeyinin, alacağı kredinin taksitlerini ödeyebilecek durumda olması gerektiğidir. Bunun dışında en önemli kıstaslardan birisi de kişinin kredi notunun ne durumda olduğudur. Bankaların istediği not, değişkenlik gösterebilir ancak tüm bankalar ortalama bir puan bulunmasını istemektedirler. Bu iki şart kişi için uygunsa artık evrak isteme aşamasına gelinmiş demektir. Bankalar, kredi çekecek kişilerden öncelikle kendisinin ve varsa eğer aynı evde yaşadığı birinci derece akrabalarının (eş, anne, baba, kardeş, çocukları) maaş belgelerini talep etmektedir.

Gerekli Belgeler

Eğer çalışan kişi özel sektörde çalışmaktaysa maaş bordrosu ve imza sirküsü, kamuda çalışmaktaysa sadece maaş bordrosu ve işyeri sahibi ise şirketin tüm evrakları talep edilmektedir. Bunun dışında satın alınacak evin tapu fotokopisi ve kişilerin kimlik fotokopileri de gerekmektedir. Satın alınan ev için DASK ve Konut ve kredi çeken kişi için de Hayat Sigortası yapılması gerekmektedir. Bankalar genelde, evli kişilerde eşin de kefaletini almaktadırlar. Bankaların konut kredisinde istedikleri bir diğer şart da eş muvafakatnameleridir. Konut kredisinde, Türk Ticaret Kanunu kapsamında evi satın alacak kişinin, evi satan kişinin ve varsa kefil olan kişinin eşlerinden muvafakatnameleri alınmaktadır. Son olarak da bankalar, satın alınacak evin tapuda herhangi bir şerhinin bulunmamasını istemektedirler. Yani ev üzerinde başka bir ipotek, satılmasına engel herhangi bir durum olmaması gerekmektedir.

Konut Kredisi Başvuru Şartları ve Genel Bilgiler

Bütçeye uygun vade miktarı seçilmelidir

 Konut kredisi başvurusunda bulunmadan önce kişiler tabii ki öncelikle bütçelerine göre bir hesaplama yapmak istemektedirler. Aylık gelirlerine göre dengeli bir taksit ödemesi olması gerekmektedir. Kredi hesaplama konut kredileri için genelde 120 ay yani 10 yıl vade üzerinden yapılır. Bazı bankalar bu süreninde üzerine çıkabilmektedirler ancak bu faiz miktarını oldukça artırdığından, hem tavsiye edilmez hem de tercih edilen bir durum değildir. Bankaların konut kredilerine uyguladıkları faiz, diğer kredi türlerine göre daha düşüktür ve konut kredilerinde diğer tüm faiz içeren işlemlerde olduğu gibi BSMV ve KKDF bulunmamaktadır. Bu da otomatik olarak faizin yüzde 20 oranında daha az olmasını sağlar. Genelde 120 ay olarak hesaplanan konut kredilerinde, önceden satın alınan evin ekspertiz değerinin yüzde 75’i kadar kredi verilmekteydi ancak yeni yapılan bir düzenleme ile bu oran yüzde 80’e çıkartıldı ve kişilerin ödemesi gereken peşinat miktarı da biraz olsun azalmış oldu.

Bir önceki yazımız olan Konut Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır başlıklı makalemizde konut kredisi, Konut Kredisi Aylık Ödeme ve konut kredisi hesaplama hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.