X

Kıymetli Madenler Nelerdir, Yatırımı Nasıl Yapılır?

Kıymetli madenler altın gümüş gibi madenleri içeren, yatırımcıların portföylerinde çeşitlilik sağlamak amacıyla kullandıkları yatırım araçlarından biridir. Diğer yatırım araçlarının aksine bu araçlara yatırım yapmak için geniş bir bilgi birikimine sahip olmaya gerek yoktur. Çünkü kıymetli madenler dediğimiz madenler, günlük hayatta da karşımıza çıkan araçlardır ve genellikle fiyatları hakkında edinilin ön bilgiler mevcuttur. Bu sebeple kıymetli madenlerin yaşayacağı değişimler de çoğu zaman doğru bir şekilde tahmin edilebilmektedir. Kıymetli madenler küçük miktarlarla yapılan yatırımlarda yatırımcısına oldukça iyi miktarlarda ek gelir sağlayan bir yatırım aracıdır. Yüksek ek gelir sağlamasının sebebi ise piyasa dalgalanmalarının tahmin edilebilir olmasıdır. Bu yüzden yatırımcılar risk dengelemesi yapmak amacıyla portföylerin kıymetli madenleri de dâhil eder. Bu da minimum risk ile maksimum kazanç sağlamak anlamına gelir.

Kıymetli Madenler Sınıfına Hangi Madenler Girer

Kıymetli madenler nelerdir diye sorulduğunda şüphesiz ki akla ilk olarak altın gelir. Kıymetli madenler ismi genel olarak yatırım ve ticareti yapılan madenlere verilen isim olsa da akla ilk gelen seçeneğin altın olması geçmişten bugüne gelen yatırım alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. Yüksek potansiyelli yatırım araçlarının başında gelen kıymetli madenler, yatırımcısına uzun vadede yüksek kazançlar sağlamaktadır. Öyle ki kriz dönemleri için de bile olsa bu madenlere yatırım yapılmaktadır. Fiziki yatırımlar olarak adlandırdığımız bu yatırımın dışında, kıymetli madenlerin anlık fiyat değişimlerinden faydalanarak da kazanç elde edilebilmektedir. Burada kazanç yaşanan anlık gelişmeler sayesinde olur. Akla gelen ilk kıymetli maden olan altının dışında, gümüş, paladyum ve platin gibi madenler de kıymetli madenler sınıfına giren ürünler arasındadır. Bu madenler de tıpkı altın gibi yüksek bir işlem hacmine sahiptir ve altına bağlı olarak fiyatlarında yaşanan değişmeler sayesinde, altınla birlikte yatırımcıların portföyüne girmişlerdir. Kıymetli madenlerin olduğu portföyler çeşitlendirilmiş ve daha yüksek getiri sağlayabilecek portföylerdir.  Kıymetli madenler konusunda fiyat seyirlerini, piyasa dalgalanmalarını ve piyasa göstergelerini takip etmek oldukça önemlidir. Gerekli bilgileri edindikten sonra ve piyasanın mantığını da kavramanızla birlikte, piyasada yaşanması muhtemelen değişiklikleri tahmin edebilir ve kıymetli madenlere yaptığınız yatırımlar sonucu kazançlı çıkabilirsiniz.

Kıymetli Madenlere Nasıl Yatırım Yapılır?

Kıymetli madenler yatırımı dediğimizde basitçe akla iki seçenek gelir. Bunlar; fiziki yatırımlar ve fiziki olmayan yatırımlardır.

  • Fiziki Yatırımlar

Fiziki yatırımlar adından da anlaşılacağı üzere, sahip olunan birikimi değerlendirmek için yatırım yapılan ürüne fiziken sahip olmak anlamına gelmektedir. Bu en eski yatırım türlerinden biridir. Altın gibi kıymetli madenlerin alınıp satılması işlemleri eskilerden beri bilindik kuyumcular aracılığı ile yapılır. Ancak işlem fiziki olarak yapıldığı için, alınan ürünün kaybolması ya da çalınması gibi istenmeyen durumlar da ortaya çıkmaktadır. Bir başka kıymetli maden türü olan gümüşte ise dezavantaj zamanla yapısında meydana gelen bozulmalardan kaynaklanmaktadır. Bu sebeplerle fiziki olarak yapılan yatırımlar çok fazla kazançlı ve güvenli yatırımlar olmaktan çıkmışlardır. Aynı zamanda fiziki işlemler, online platformlar üzerinden neredeyse bütün işlemlerin gerçekleştirilebilmesi sebebiyle de yavaş yavaş geçerliliğini kaybetmektedir.

  • Fiziki Olmayan Yatırımlar

Fiziki olmayan yatırımlarda ise, yatırımcı yatırım aracına fiziken sahip olmaz. Yatırım aracının fiyatında meydana gelen değişmelerden faydalanarak bir kazanç elde eder. Fiziki olmayan işlemler online platformlar üzerinden yapılması açısından oldukça pratiktir ve bu işlemler için tercih edilen üç piyasa vardır. Bunlar; borsa, forex ve VOB olarak karşımıza çıkmaktadır. Birikiminizi kıymetli madenlerle değerlendirmek için beklentinize en uygun piyasayı seçip, yatırım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.