Para kontrolü genç ya da yaşlı fark etmeksizin herkesin en önemli problemlerinden birisi olarak bilinmektedir. İster bir işte çalışıyor olun isterseniz de düzenli olarak harçlık alıyor olun, büyük ya da küçük paranın miktarı fark etmeden yönetmesi oldukça zordur. Bunların yanında parayı kullanmak da önemli bir adımdır. Kısacası hayatımızı devam ettirmek ve yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılamak adına ihtiyacımız olan parayı zor durumda kalmamak adına hem yönetmek hem de kullanmak oldukça dikkat edilmesi gereken önemli bir adımdır.
Bütçenize Uygun Olarak Kredi Kartı Kullanın
Kredi kartı kullanımı bireyleri para yönetimi konusunda zorlayan en önemli aşamalardan bir tanesidir. Bireyler kredi kartını harcarken sanki bedavadan harcıyormuş gibi düşünmeden harcamakta daha sonrasında ise ekstreleri ödemekte zorlanmaktadırlar. Bu durum ortaya ya banka borçları şeklinde çıkmaktadır ya da elindeki tüm parayı karta yatıran bireyler ay sonunda parasız kalmaktadır. Burda önemli olan nokta bütçenize ve gelir-gider tablonuza uygun olarak kredi kartı almanız ve kullanmanızdır. Gelirinizin çok üstünde 3-4 tane kredi kartı kullanırsanız ya da karttan harcamalarınızı fazla yaparsanız para kontrolü sağlayamazsınız.
Ay Başından Gelir-Gider Tablonuzu Oluşturun
Nakit akışını en iyi yönetmenin yolu, geliriniz eline geçtiği andan itibaren ya da ay başından itibaren giderlerinize ait bir tablo oluşturmanızdır. Parayı yönetmek adına oluşturacağınız giderlerinize ait liste, para dağılımınızı ve elinize ne kadar kalacağını görmenize de yardımcı olmaktadır. Bu sayede hem giderlerinizi eksiksiz olarak vermiş olursunuz hem de paranızın nereye bölündüğünü rahatlıkla görebilirsiniz. Gider tablosu oluşturmak ve buna göre hareket etmek aynı zamanda ay içinde durumunuza göre daha rahat para harcamanıza da yardımcı olmaktadır.
Geliriniz Doğrultusunda Fazla Oluşan Giderlerinizi Sınırlandırın
Her bireyin kendisine göre geliri birbirinden farklıdır. Bu gelir doğrultusunda harcama yapmak her zaman para kontrolü sağlamanıza destek olmaktadır. Asgari ücretli bir bireyin aylık olarak maaşının 3 katı harcama yapması hem borca girmesine hem de maddi durumunun kötüleşmesine yol açacaktır. Buna izin vermemek adına geliriniz doğrultusunda isteklerinizi ve ihtiyaçlarınızı aylara bölerek karşılamaya çalışırsanız hem paranız elinize kalacak hem de ihtiyaçlarınız karşılanmış olacaktır. Elbette ki aylık olarak yaptığınız ufak harcamamalar ya da ekstra masraflar olabilir. Önemli olan bu masrafların büyüklüğü ve bütçenizi nasıl etkileyeceğidir.
Aylık Bütçe Planınızın Dışına Çıkmamaya Çalışın
Para nasıl korunur sorusunun en güzel cevabı bütçe dışına çıkmamak olarak bilinmektedir. Her ay bireyler kendi bütçelerine göre belirledikleri planın dışına çıkmadıkları takdirde para kaybı da yaşanmamaktadır. Bireylerin para yönetimi konusundaki en büyük hataları, gelirlerine göre aylık bütçe planlarını oluşturmamalarından kaynaklanmaktadır. Nereye ne kadar para harcaması gerektiğini bilmeyen ve hesaplamayan bireyler ay sonuna ulaşmadan elindeki parayı tüketmekte ve daha sonrasında bu sıkıntılara yol açmaktadır. Kişisel ihtiyaç ya da sadece bir aktivite için bile olsa bütçenizi planlamak ve ona göre hareket etmek paranızın akışını da kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
Nakit Akışınız Doğrultusunda Birikim Yapın
Bireyler her zaman kendi nakit akışlarını kontrol etmeye çalışmakta ancak bir köşede birikim yapmayı ise düşünmemektelerdir. Ancak nakit akışları doğrultusunda bir kenarda birikim yapan bireyler daha sonraki aylarda maddi olarak sıkıntıya düştüklerinde bu paraları kullanarak sıkıntılı aylarını da kolaylıkla atlatabilmektedirler. Birikim yapmak ya da birikim hesabı oluşturmak bireylere ekstra bir harcama ya da masraf gibi gözükse de her zaman geliriniz doğrultusunda birikim sağlamanız nakit akışınız sekteye uğradığında size yardımcı olan joker bir hizmet olarak karşınıza çıkacaktır.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.