X

Kişisel Bütçe Planı Nasıl Yapılır?

Bütçe deyince aklınıza büyük kurum ve kuruluşların gelir giderlerinin yapıldığı karmaşık hesaplamalar, rakamlar gelebilir. Oysa bütçe tüm bunların aksine basit bir kavramdır. Bütçeyi kısaca ileriye yönelik gelir gider çizelgesi olarak tanımlayabiliriz. Bu tanımdan hareketle bütçe sadece devlet hazinesinin, büyük kurum ve kuruluşların değil bir ailenin ve hatta her bir bireyin de kişisel bütçe sahibi olması söz konusudur. Belirli bir gelir ve gider kaleminiz varsa siz de kişisel bütçenizi tasarlayabilirsiniz. Hatta bu şekilde planlı harcamak, tasarruf yapmak gibi avantajlar sağlayabilirsiniz.

Sizler de herhangi bir programa ihtiyaç duymadan tamamen kendi tasarımınız olan kişisel bütçe planı hazırlayabilirsiniz. Hele ki çok harcadığınızdan şikayet ediyor ve kendinize az para harcama yolları arıyorsanız kişisel bütçe hazırlamak tam size göre!

Nasıl Yapılır?

  • Yukarıda bahsettiğimiz gibi kişisel bütçe hazırlarken her ne kadar internette bu konuda hazırlanmış programlar olsa da aslında bir programa ihtiyacınız yoktur.
  • Kişisel bütçenizi ister elde kağıt kalemle, isterseniz bilgisayar ortamında hazırlayabilirsiniz. Bu konuda hemen her kişisel bilgisayarda bulunan excel programını kullanabilirsiniz.
  • Gelir durumunuza göre kişisel bütçenizi haftalık, aylık ya da yıllık hazırlayabilirsiniz. Ancak çoğumuzun geliri aylık olduğu için en yaygını aylık periyotlar halinde hazırlanan kişisel bütçe planlamasıdır.
  • Kişisel bütçe hazırlamanın püf noktası gelir gider kalemleridir. Bütçe çizelgenizi hazırlarken muhakkak aylık gelirlerinizi bir tarafa giderlerinizi de bir tarafa yazmalısınız.
  • Hazırlayacağınız kişisel bütçe planında “bakiye” olarak nitelendirebileceğimiz kalan paranız toplamı da yer almalıdır. Bakiyenizi, gelirleriniz toplamından giderleriniz toplamını çıkararak öğrenebilirsiniz. Çıkarma işleminden sonra elde ettiğiniz rakam artı değerde ise elinizde ay sonunda o kadar birikmiş paranız olacaktır ama eğer eksi değerde ise o ay elinizde hiç para kalmadığı gibi o miktarda para açığınız var demektir.
  • Gider kaleminize muhakkak tüm giderlerinizi eklemelisiniz. Faturalar, market harcamaları, araba yakıtı, kira, kredi kartı ekstreleri gibi harcama yaptığınız her kalemi teker teker yazmanız bütçe planınızın daha açık ve net olmasını sağlayacaktır.
  • Hemen herkesin aylık geliri de gideri de bellidir. Özellikle gider kısmında bazen elde olmayan nedenlerle ekstra masraflar da çıkıyor. Bunu da göz önünde bulundurursanız mesela giderler başlığınızın altına “ekstralar” diye bir bölüm açarak oraya uygun bir rakam girmek sizin ay sonunda sürprizlerle karşılaşmanıza engel olacaktır.

Avantajları Nelerdir?

  • Kişisel bütçe planı hazırlamak sizin için her şeyden önce aylık gelir ve giderlerinizi düzene sokacaktır.
  • Gelir ve gider toplamınızı ve bakiyenizi açık açık yazdığınız bir kişisel bütçe planı ay sonunda sürprizlerle karşılaşmamanızı sağlayacaktır.
  • Tasarruf yapmak kişisel bütçe çizelgeniz sayesinde daha kolay olacaktır. Çünkü gelir ve giderinizi kalem kalem gördüğünüz bir bütçe çizelgeniz varsa burda özellikle giderlerinizden nispeten gereksiz olanları çıkarmak ya da azaltmak mümkün olacak, böylelikle daha az harcama yapacaksınız.
  • Kişisel bütçe planı hazırlayarak para biriktirmek de mümkündür. Bütçede yapacağınız gelirleriniz toplamından giderleriniz toplamını çıkararak ulaşacağınız “bakiye” miktarı sizin kalan paranızdır. Bu sayede yapacağınız tasarruflara göre mümkün olduğu kadar çok para biriktirme şansına da kavuşacaksınız.
  • Bütçe çizelgesindeki bakiye bölümü sayesinde ay sonunda mali açıdan zor duruma düşme riskini de bertaraf edebileceksiniz. Çünkü yapacağınız bütçe planı sayesinde ay sonunda eğer bakiyeniz eksilerde olacaksa bunu önceden tespit etmiş olacak ve gider kalemlerinizden çeşitli tasarruflar yaparak bu sorunun önüne geçebileceksiniz.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.