X
    Categories: Krediler

Kentsel Dönüşüm Kredisi Akbank

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir?

Ülkemizde genel olarak afet riski taşıyan bölgelerin yenilenmesi durumuna kentsel dönüşüm adı verilmektedir. Kentsel Dönüşüm 6306 sayılı ‘’Afet tehlikesi bulunan alanların dönüştürülmesi konusundaki kanun ‘’ olarak varlığını sürdürmektedir. Binaların yenilenmesi, sağlıklı bir hal alması için Akbank tarafından kredi kullanılabilmektedir.

İlgili Kanun Maddesine Göre;

Riskli Alan; zemin veya zemin üzerindeki yapılaşma eğer can, mal kaybına sebebiyet verebilecek bir durumda ise, idare ve bakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının da görüşleri alınarak belirlenmiş durumda olan ve Bakanlar kurulunca da karar verilmiş alandır.

Riskli Yapı:riskli alan olarak değerlendirilen veya riskli alanlardan birinin yakınında bulunan, vadesi dolmuş yıkılma, ağır darbe alma tehlikesi taşıdığı teknik ve ilmi verilere dayanılarak belirlenen yapı olarak tanımlanmaktadır.

Hak sahipleri Ne Yapmalı?

  1. Bina üzerinde hakkı bulunan kişilerin öncelikle binada bulunan riski tespit etmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca görevlendirilen kuruluşlara başvuru yapması gerekmektedir.
  2. Yetkili kuruluş söz konusu bina hakkında ‘’Riskli Yapı Tespit Raporu’’ kararı verdiğinde binadan 2%3 oy birliği sağlanarak dönüşüm kararı alınır.
  3. Binada hakkı olan kişiler tarafından müteahhit bir firma seçilir. Firma ile hak sahipleri arasında yapım sözleşmesi imzalanır.
  4. Binada hakkı olan kişi son olarak Akbank şubelerini ziyaret ederek kentsel dönüşüm kredisi kullanmak için başvuru gerçekleştirir.

Bakanlık Yönünden Uygulanacak Faiz Desteği ve Kira Yardımı Nedir?

  • Afet riski taşıyan yapılar için var olan 6306 sayılı kanunla riskli olduğu tespit edilen ve kentsel dönüşüm kararı verilen binalar için bina hak sahipleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kararı 2012-3803 sayılı Bakanlar kurulu ile faiz desteğinden yararlanabileceklerdir.
  • Çevre ve şehircilik Bakanlığı kat sahiplerine en uzun vade olarak 18 ay olarak ayda 600 TL kira yardımı yapabilir.
  • Kat sahipleri faiz desteğini veya kira yardımını aynı anda kullanamaz. Seçeneklerinden birine karar vermelidir.
  • 2016 yılı itibari ile işyeri veya konut kredilerinde Bakanlığın sağladığı faiz desteği 125 bin TL’dir eğer hak sahibi birden fazla bağımsız bölüme sahipse kendisine sağlanacak faiz destek tutarı 625 bin TL gibi bir rakamdır.
  • Konut kredisi 120 aylık vadede kullanılırsa %4, iş yeri kredisi 84 aylık vadede kullanılırsa faiz oranı %3’dür.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Vakıfbank

Kentsel Dönüşüm Kredisinden Yararlanacak Kişiler;

 

  • Hak sahibi olan kişiler konutlarını yeniden inşa ettirmek istiyorsa,
  • Kiracı veya ayni hak sahipleri riskli yapılarda en az bir yıldır bir süre ile oturuyorsa
  • Yeni bir konut almak isteyen veya var olan konutu riskli olarak belirlenen mülk sahipleri kentsel dönüşüm kredisinden faydalanabilmektedir.

Kentsel Dönüşüm için  Kredi Alarak Binamı Yıkmadan Güçlendirebilir miyim?

Binanız için kentsel dönüşüm kararı verildikten sonra yıkımı veya iyileştirme durumu tamamen sizlerin elindedir. Her iki seçeneğinde uygulanabilmesi için oy çoğunluğuna ihtiyaç duyulmaktadır. Binanın yeniden yapımı için 2/3 çoğunluğunda bir karar çıktıysa binanın güçlendirilmesi için 4/5 çoğunluğunda oy çıkması o apartmanın yeniden şekillendirilmesi, yıkılmaması için yeterli olacaktır. Bu durumda aynı şekilde olan Devlet Teşvikli Kentsel Dönüşüm dahilinde Bina güçlendirme kredisi kullanmak mümkündür.

Binada var olan her bağımsız bölüm adına en çok 50 bin TL ve 120 ay vadeli 0,40 faizli Bina Güçlendirme kredisi kullanmak mümkündür.

Bu alandaki kredilerin adı Bina Güçlendirme olarak geçmektedir.

Bir önceki yazımız olan Acil Kredi En Kolay Nasıl Çekilir 2020 başlıklı makalemizde en iyi kredi kartı ve kredi kartı sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.