Trafikte her araç kaza riski ile zaman zaman karşı karşıya kalabilmektedir. Bu durum sürücülerin dikkatsiz ve hatalı davranışları ile gerçekleşen bildiği gibi olumsuz hava koşulları ya da diğer bir sürücünün hatası sebebiyle gelişebilir. Bu tür istenmeyen kazalar sonucunda maddi hasarları yanı sıra yaralanma ya da ölüm gibi ciddi sonuçlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu sonuçlar nedeniyle ortaya çıkan maddi manevi hasar nedeniyle kişilerin uğradıkları zararlar kasko tarafından karşılanır. Kasko sigortası işlevi oldukça geniş bir aralıktadır. Çünkü kasko sigortası hem araç sahibini hem de aracın uğradığı zararı koruma altına almaktadır.
Kasko Sigortası Nasıl Yapılır?
Araç sahipleri tarafından kasko sigortası ile ilgili pek çok soru cevap beklemektedir. Kasko sigortası nasıl yapılır sorusu araç sahipleri tarafından sık sık gündeme getirmektedir. Kasko sigortası motorlu taşıtların karşılaşabileceği trafik kazası gibi olaylarının yanı sıra aracı yanma ya da hırsızlık gibi problemlere karşı koruyan bir tür sigorta çeşididir. Yani kasko ile araçlar, araç sahibinin dışında üçüncü kişilerin de dahil oldukları maddi kayıpları karşılamak için yapılmaktadır. Kasko genellikle araç sahiplerinin talepleri doğrultusunda şekillenen bir sigorta biçimidir. Bu neden ile araç sahibi aracına kasko yaptırırken ihtiyaçları doğru belirlemeli ve teminatlar bu doğrultuda seçilmelidir. Bunun yanı sıra sigorta şirketinin araçlar için sunduğu paketlerde incelenerek araç için en ideal kasko paketi seçilebilir.
Kasko sigorta türleri de vardır. Örneğin sadece aracı kazalara karşı koruyan kasko türü yapılabilir. Bu kasko ile araç sahibi sadece olası kaza esnasında aracının hasarını kaskodan talep edebiliyor. Fakat yangın ya da çalınma gibi ciddi problemlerde bu durumda kaskodan para talebinde bulunmak mümkün değildir. Zaten bu gibi durumlarda kasko ödeme yapmayacaktır. Dar kasko olarak bilinen kasko ise ana teminatların sadece küçük bir bölümünü kapsamaktadır. Kasko gibi tüm ana teminatları karşılamaz. Bunların dışında ise bir de genişletilmiş kasko bulunuyor. Bu türden kaskolar en çok tercih edilendir. Fakat bu kaskodan yararlanabilmek için ek bir teminat da alınmaktadır. Bu ödeme yapılırsa kasko ana teminatların hepsini kapsayacağı gibi ek teminatlar da poliçe de yer alır ve kasko olası problemlerde bunları karşılamak durumundadır.
Kasko çeşitlerinden sonuncusu ise Tam Kaskodur. Bu tür kaskoda ana teminatlar ile birlikte ek teminatların tamamı poliçeye dahil edilmektedir. Kasko yaptırılırken tercih edilen kasko isminin poliçede bulunduğundan emin olmak gerekir.
Kasko Sigortasının Teminatları Nelerdir?
Kasko sigortasında adı geçen tam teminatlar ve ek teminatlar kaskonun çeşidini belirlemektedir. Bunun yanı sıra ana teminatlar içerisinde yanma, çalınma, çarpma ve çarpışma gibi olaylar yer alırken ek teminatlarda ise aracın yurt dışında iken zarar görmesi, halk hareketleri ya da grev gibi toplu eylemlerde gerçekleşen kazalar; deprem, fırtına ya da sel gibi doğal afetler sonucunda oluşabilecek kazalar ya da kemirgen hayvanlar sebebi ile ortaya çıkan hasarlar yer almaktadır. İşte kasko sigortasının çeşitli türlere sahip olması sebebi ile kasko yaptırılırken araç sahipleri risk durumlarını dikkatli bir biçimde belirleyerek belirleyerek en doğru paketi tercih etmeleri gerekir ki sonradan oluşan hasarlar maddi kayba sebebiyet vermesin.
Çünkü araçlar kasko sigortası ile güvence altına alınarak kişilerin bütün hayatları boyu çalışıp sonra da önemli bir birikim sayesinde almış oldukları araçta oluşabilecek risk faktörlerinin maliyetini kaskonuzu yaptırılan sigorta şirketine devredilebilir.
Kasko sigortasının özellikleri sayesinde herhangi bir kaza durumunda meydana gelebilecek olan zararın maddi yükünü araç sahibi karşılamak ve düşünmek durumunda kalmayacaktır. Kasko maddi kayıplar bakımından güçlü bir koruma kalkanı olarak da görülebilir. Bu neden ile araç sahiplerinin kasko sigortasını yaptırmaları hayati bir önem taşımaktadır.
Kasko şartları ise genel şartlar ve özel şartlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kasko genel sigortası denince devlet tarafından konulmuş olan ve her kaskoda mutlak olarak bulunması gereken şartlar yer almaktadır.
Örneğin sigortanın kapsamı içerisinde belirlenmiş olan ana teminatlar genel şartlar arasında bulunuyor. Bunun yanı sıra araç sahibinin poliçeye ekletmek istediği koşullar ise özel şartlar kapsamında yer alıyor. Tüm bunların dışında ise kaskonun da araçta oluşan zararları kesinlikle karşılamadığı durumlar bulunuyor. Bu durumlardan biri aracın savaş ya da ihtilal gibi askeri hareketler sebebi ile meydana gelmesidir. Ayrıca aracın terör eylemlerinde kullanılması ile zarar görmesi halinde de kasko aracın zararını karşılamıyor.
Araç alkollü ya da uyuşturucu bir madde alan kişi tarafından kullanılırken herhangi bir kazaya maruz kalmış ve maddi hasar meydana gelmiş ise kasko bu zararı da karşılamayacaktır. Çünkü zaten vücudu uyuşturan maddelerin alınması durumunda araç kullanmak trafik kurallarına aykırı bir durumdur.
Son olarak ise araç kendi kapasitesinin üzerinde yolcu ya da yük bulundurur halde iken yaşanacak kazalarda da araç sahipleri kaskodan maddi hasarlarını karşılamaları için talepte bulunamaz.
Kasko araçlar için gerekli durumlardan olmak ile birlikte trafik sigortası gibi zorunlu bir durum değildir.
Bir önceki yazımız olan Kasko Sigortası Nasıl Bir Sigortadır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.