Sigorta bedeli nedir sorusunun cevabı olarak, teminat kapsamında bir tehlikenin olması veya sigorta yaptıran kişinin diğer kişilere karşı sorumlu hale gelmesi, sigorta şirketinin ödemesi gereken bedeldir. Tazminat sözleşmelerdeki sigorta bedeli, sigorta yaptıran kişinin uğrayabileceği en büyük kayıp olarak bilinir. Hasar anındaki piyasa değeri esas alınır. Fakat tazminat esaslı olmayan sigorta sözleşmelerinde ise sigorta bedeli herhangi miktarda tespit edilir. Herhangi bir olay olduğu anda poliçeye yazılan sigorta bedeli ödenir.
Kasko bedeli
Kasko bedeli sorgulamak için birçok site bulunmaktadır. Araç kasko sigorta bedeli araçların kasko sigortası kapsamındaki hasarlarının hesaplanmasını sağlar. Hasar olduğu zaman ödenecek tazminat belirlenmesinde sigorta şirketlerinin kendi araç kasko değer listesine bakılır. Araçların kasko fiyatlarının belirlenmesinde etkili olan aracın markası, modeli ve yılıdır. Ayrıca kasko değer listesi on beş yaşına kadar ki motorlu taşıtlar için hazırlanır. Daha eski modeldeki araçların sigorta bedelleri sigortalı kişi ile sigorta şirketleri arasında karar alarak tespit edilir. Araç kasko değeri, araç alım satımlarında taraflar arasında referans değeri olarak da bilinir. Araç kasko değer listesi ile motorlu taşıtlar vergisi ödemelerinde indirimden de yararlanılabilir. Araçların motorlu taşıtlar vergisi tutarı güncel kasko değer listesindeki bedellerin %5’inden fazlası olması mümkün değildir.
Kaza yapan birçok sürücü araç değer kaybı yaşamaktadır. Araç değer kaybı kaza sonucu aracın piyasa değerinin düşmesi olarak da bilinmektedir. Kişi aracını tamir ettirse bile o araç kayıtlara kusurlu olarak geçer. Aynı zamanda kişiler kaza yaptıktan sonra sigorta şirketlerine başvurarak zararlarının karşılanmasını talep eder. Bazı sigorta şirketlerinin kasko hizmetleri araç değer kaybını tam karşılayamaz. Sigorta şirketi ile beraber hazırlanacak sigorta kaybı poliçesine değer kaybı güvencesi dahil edilebilir.
Kasko da hasarsızlık
Günümüzde trafiğin artması ile birlikte trafik kazaları da artmaktadır. Bu yüzden kişiler için araç kaskosu önemli yer taşır. Araç kaskosu sadece kazalar da değil, hasar ya da hırsızlık durumlarında da işe yaramaktadır. Kişi araç kaskosu ile maddi kayıptan kurtulmuş olur.
Araç kasko poliçeleri bir yıllıktır. Her yıl araç değeri değiştiği için sigorta bedeli yenilenir. Sigorta şirketine bir sigorta yılında tazminat talebi bulunulmamış ise hasarsızlık indirimi artar. Eğer bir kasko yılı hasarsız geçirilir ise;
Kasko yaptırdıktan sonraki ilk 12 ay sonunda sigorta yenileme de %30, ikinci 12 ay sonunda %40, üçüncü 12 ay sonunda %50, dördüncü 12 aylık sigorta süresi sonunda ise %60 oranında indirim alınabilir. Belirtilen değerler şirketler arasında değişiklikler gösterebilmektedir. Hasarsızlık konusunda her sigorta şirketi kendine göre yüzdeler belirleyebilir. Fakat kasko hasarsızlık konusunda tüm sigorta şirketlerinin ortak görüşü 0 rüculu durumlarıdır. Yani, herhangi bir kaza anında kişinin hiç kusurunun bulunmaması, karşı taraftaki kişinin 8/8 kusurlu olması durumudur. Resmi olarak kişinin kusursuz olduğu kanıtlanması halinde, sigortalı kişi hem hasar tazminatı alabilir, hem de poliçesinde hasarsızlık indirimi olur. Hasarsızlık indirimi herhangi bir hasar olana kadar geçerliliğini sürdürebilir. Sigortalı araçların yaptığı kazalarda sürücünün herhangi bir kusurunun olmadığı zamanlar, hasarsızlığı bozmayan ve tüm sigorta şirketlerinde uygulanmakta olan tek hasarsızlık gerekçesi olarak bilinir. Teyp ve cam kırılması halinde ise uygulama biraz değişir. Bu hasarlar her şirkette farklılık gösterir. Bazı şirketlerde bir kereye mahsus olarak hasarsızlığı bozmaz iken bazı sigorta şirketlerinde ise hasarı bozmaya sebep olur. Sigortalı kişinin aracında olan hasarsızlık indirimi aracını sattıktan sonra da yeni aracına devir olmaktadır. Bunun olmasının nedeni ise hasarsızlık indirimi araçlara değil, kişilere verilmiş olmasıdır.
Kasko yan ürünü olarak bilinen mini onarımda, kasko sigortalarında belirli bir limiti aşamayan onarımların, hasarsızlık indirimlerini bozmaması için çıkarılmıştır. Mini onarım kapsamları sigorta şirketlerine göre değişiklik göstermektedir.
Kişi herhangi bir kaza yapması sonucu hasarı poliçesinden karşılar ise hasarsızlık indirim hakkı kaybolur. Fakat tazminat yerine kendisi hasarı karşılar ise kaskosu bozulmamış olur. Bu sayede bir daha ki yıl hasarsızlık indiriminden faydalanabilir. Kişi sigorta şirketini değiştirse bile kasko hasarsızlık indirimi sona ermez, indirim devam eder. Fakat kişi 1 yılsonunda kasko poliçesini yenilemez ise hasarsızlık indirimi sona erer. Bu nedenle poliçelerin bitiş tarihi oldukça önem taşır.
Kasko poliçesi
Kasko poliçesi sorgulama işlemi ise internet üzerinden olmaktadır. Bu konu hakkında çok fazla bilgi sahibi olmayan kişiler bile internetten kolayca öğrenebilir. Online sigorta poliçesi sorgulama sistemi ile kişiler poliçelerini kısa sürede öğrenebilmektedir. Ayrıca kişiler e – devlet sitesi üzerinden de kasko poliçelerini kolayca sorgulayabilir.
Her kasko şirketinin farklı teklifler vermektedir. Bu nedenle her kasko şirketi farklı kriterleri değerlendirir. Kasko prim tutarları aracın ve araç sahibinin özellerine göre farklılık gösterir. Çünkü sigorta şirketlerinin aracın ve kişinin özelliklerine göre belirledikleri değerler olur.
Kasko poliçesi sorgulama işlemi üç şekilde yapılmaktadır;
– Plaka ve Tc kimlik numarası ile sorgulama,
– Plaka ve Vergi kimlik numarası ile sorgulama,
– Sigorta Bilgileri ile sorgulamadır.
Bir önceki yazımız olan Kasko Sigorta Bedeli Nedir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.