Devlete ait bankalar hangileri
Günlük yaşantımızda bankalara farklı ihtiyaçlardan ötürü gerek duyuyoruz. Yaşadığımız şehirde ilçede birbirinden farklı bankalara denk geliyoruz. En çok karşımıza çıkan bankaların başında Vakıfbank, İş Bankası, Akbank geliyor. Haliyle bankalarla iletişim içerisinde olunca sahiplerini oldukça merak ediyoruz. Sık sık karşılaştığımız bankalardan hangileri devlet bankası? Bankalar özel sektöre veya devlete ait olabiliyor. Bu yazımızda bankaları kimlerin yönettiğine bakacağız…
Türkiye’de yer alan bankalar
Türkiye’de tek düze bir bankacılık sektörü mevcut değil. Bütün bankalar devlete ait olmadığı gibi bütün bankalar özel sektöre de ait değil. Bankaların kaça ayrıldığına bakacak olursak, şahsa-firmaya ait olan bankalar, özel sermayeli bankalar, devlete ait olan bankalar, tüketicilere faizsiz kredi verebilen katılım bankaları mevcut. Kime ait olursa olsun bankalar genellikle tüketicilere, kredi kartı, kredi, konut, araç gibi başlıklar altında hizmet seçeneği sunuyor. Tabi bankaların ürünleri için belirlediği faiz oranları farklılık gösteriyor ancak söz konusu durum vade olunca işin içine BDDK’nın koyduğu kısıtlamalar giriyor ve vade süreleri aynı doğrultuda ilerliyor. Vadelere kişinin kredi kartlarının taksit sayıları ve tüketicilerin gelirlerine göre sunulan kredi limitleri baz alınmış durumda. Devlet bankalarına bakılacak olduğunda koyulan faiz oranlarının diğerlerine göre daha az olduğu bariz ortada. Şimdi devlete ait olan bankalar yani kamu bankaları hangileri onu inceleyelim…
Devlete ait kamusal sermayeli bankalar
Kamusal sermayeli bankalar, kamu bankaları veya devlet bankaları isimler farklı ama sonuç devlet kapısı. Devlete ait olan bankaların içerisinde hisse oranları halka açık olan seçeneklerde mevcuttur. Şimdi hisse payları ile devlet bankalarını inceleyelim.
T.C. Ziraat Bankası; zirai kredi söz konusu olunca aklımıza ilk gelen bankadır. Hayvan kredisi, devlet destekli çiftçi kredileri ile ününe ün katan Ziraat Bankası vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda farklı kredi seçenekleri de sunuyor. Bu banka tamamen Başbakanlığındır ve TC vatandaşı olan herkes imkanlarından faydalanabilir.
Türkiye Halk Bankası; İsmi geçince tüketicilerin aklına ilk gelen faizsiz kredi ve hibe kredileri KOBİLER ve esnaflar geliyor. Devlete ait olan TOKİ gibi gayrimenkul satışları da bu banka üzerinden gerçekleştirilir. Bankada hisse oranlarına bakılınca %49’luk dilim halka kalan %51’lik dilim ise başbakanlığa aittir.
Türkiye Vakıflar Bankası; Devlete ait son bankadır. Bankanın hisselerine göz atınca %25’lik dilim halka açık, %17’si bazı devlet vakıflarının kalan %50 oranındaki hissenin de Başbakanlığa ait olduğu görülür.
Devlete ait katılım bankaları
Devlete ait olan katılım bankaları da mevcut. Kamu bankaları ayrı bir başlık iken kalıtım bankaları da bir nevi alt seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Katılım bankaları ülkemizde Türkiye Vakıflar Bankasına ve T.C. Ziraat Bankasına Bağlı olarak işleyiş gerçekleştiriyorlar. Bankaların isimlerini verecek olursak;
-Ziraat Katılım Bankası
-Vakıflar Katılım Bankası
Olarak karşımıza çıkıyor.
Bir önceki yazımız olan Evlilik Desteği 50 Bin TL Kredi İmkanı Evlilik Desteği Nasıl Alınır ? başlıklı makalemizde Devletten evlilik kredisi, evlilik desteği ve evlilik kredisi almak hakkında bilgiler verilmektedir.