Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kalkınma Bankacılığı Nedir? Görevleri Nelerdir?

01.12.2016
980

Bankalar günümüz ekonomik düzende oldukça önemli bir yere sahiptir. Gerek kredi ve kredi kartlarıyla gerekse ekonomideki sıcak para akışını sağlamasıyla hem gerçek hem de tüzel kişiler için günlük hayatın, ekonominin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak her banka aynı amaçla çalışmaz. Yatırım bankacılığı, katılım bankacılığı ve kalkınma bankacılığı gibi bir sürü farklı çeşidi olan bankaların içinde ülkelerin ekonomisine ulusal düzeyde en çok kalkınma bankaları katkı yapar. Peki bu kalkınma bankacılığı nasıl çalışır ve görevleri nelerdir?

Gelişmekte Olan Ülkelerde Aspirin Etkisi Yapar

Birçok ülkede olmasına rağmen özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha etkin ve aktif rol alan bu bankacılık türü küçük işletmeleri ufak çaplı krizlerden kurtararak yatırımlarını geçekleştirmesi için kredi sunar. Büyük şirketlere ise biraz daha büyümeleri ve yatırımlarını artırmaları için destek olur. Böylece ülke ekonomisi de gelişmiş olur. Yani kalkınma bankacılığı nedir sorusuna kurulduğu ülkelerde ekonominin gelişmesine o ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmasıdır diye cevap verebiliriz.

kalkinma-bankaciligi-nedir

Savaş Sonrası Enkazı Toplamak İçin Kuruldular

İkinci Dünya Savaşı sonucunda başta Almanya olmak üzere çöken Avrupa ekonomisinin canlanması için ortaya çıkan bu sistemli bankacılık Avrupa’nın toparlanma sürecine oldukça büyük bir katkı yapmışlardır. Kuruluş amacını ve kurulma sürecini anlattığımız kalkınma bankacılığının görevlerinin neler olduğunu da inceleyelim:

Kalkınma bankacılığı görevleri arasında en temeli kuruldukları ülkelerin refah seviyesini yükseltmektir. Bunun dışında, özgülendiği amaç olan küçük, orta ve büyük çaptaki şirketlere kredi sağlamak ve bu kuruluşların gelişmesini sağlamaktır. Bu şekilde kalkınan ve gelişen ekonomi sayesinde birçok sektör gelişecek ve yeni istihdam alanları kurulacaktır. Bu da özellikle genç işsiz ordusunun ve yüksek işsizlik oranının yaşandığı ülkelerde bu probleme çözüm olmaktadır. Bu görevleri yaparken kaynak akışının da yönünü değiştirmek işlevini de gerçekleştirirler. Bu işlevi geçekleştirirken yani ekonomiyi canlandırma işlemi sırasında esas aldığı kıstaslardan en önemlisi ise kaynakların verimli kullanılmadığını düşündüğü alanlardan ve sektörlerden sanayi sektörüne doğru bir aktarım gerçekleştirmektir.

kalkinma-bankacilik

Sermaye Piyasasındaki Kilit Rolü

Kalkınma bankacılığının sermaye piyasasındaki etkin rolü de yadsınamaz. Çünkü şirketlere ve finansal kuruluşlara kaynak sağlarken kullanacağı menkul yatırım araçları ile piyasadaki konumunun da etkisiyle sermaye piyasasına yön verir. Sadece sermaye piyasasına değil girişimcilere de ekonomik olarak yön verir. Gerek yönetim gerekse işletme tekniği bakımından yaptıkları yardımlar ile girişimcilerin yatırım projelerini gerçekleştirmelerine yardımcı olurlar. Genel olarak yeni ve denenmemiş alanlara da yatırımları destekleyen kalkınma bankaları bu alanda yapılan yatırımlara karşı ise riskli ve ürkütücü gözüyle baksalar da yatırımcıların kredi taleplerini değerlendirirler ve kredibilitesini de göz önüne alarak bir değerlendirme yaparlar.  Kalkınma bankacılığının işlevlerini özetlemek gerekirse büyük ve güçlü şirketler için sektörde daha sağlam adımlarla, korkmadan yürümeleri için uzun vadeli yatırım planları yaparlar ve bu şirketlere uzun vadeli finansman olurlar. Henüz gelime aşamasındaki ve sektördeki geniş pastadan kendine düşen payı artırmak isteyen şirketlerin ise çeşitli destek ve teşviklerle büyüyerek gelişmesine katkıda bulunurlar.

Fonksiyonel Bankacılık

Kalkınma bankacılığının ülke ekonomisi içindeki bazı fonksiyonları vardır ki bunlar o ekonomi için yadsınamaz derecede önemlidir. Bu fonksiyonların en önemlisi uzun ve orta vadeli sermaye ve fon teminatı sağlama işlemidir. Bunların yanı sıra kurumsal ve bireysel finansman hizmeti sağlayarak factoring, leasing, borçların yapılandırılması ve bunun gibi pek çok hizmet veren yan kuruluşları da ülke ekonomisine kazandırmıştır. Sermaye piyasasının gelişimi ile  de yatırım araçlarının değerlenmesini ve verimli kullanılmasını sağlamak da bu fonksiyonlar içinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Evlilik Desteği 50 Bin TL Kredi İmkanı Evlilik Desteği Nasıl Alınır ? başlıklı makalemizde Devletten evlilik kredisi, evlilik desteği ve evlilik kredisi almak hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.