İnsanların Çılgınca Harcama Yaptığı 5 Konu
Günümüzde üretime katılan insanların sayısının azalması, kolay yoldan para kazanma yöntemlerinin artması ve gelir dengesizliklerinin de artması ile birlikte hızla tüketim yapan ve çok para harcayan bir dönemden geçmekteyiz. Kredi kartlarının ve bankaların verdiği kredilerin de bunda etkisini yadırgamamak gerekir. Zaman zaman böylesine bir çağın finansal ve teknolojik gelişimleri nedeniyle gereksiz harcamalar yapmaktayız. İşte bu harcama hataları nedeniyle fazlasıyla borç altına girmekte ve pişman olabilmekteyiz. Maddi sıkıntıların temelinde yatan gereksiz harcama hataları nelerdir diye ufak bir değerlendirme yapsak, sanırım biraz sonra sıralayacağımız nedenlere onlarca hatta yüzlercesini ekleyebiliriz. Bu listenin farklı seçeneklerle daha kapsamlı ve sayfalar dolusu bir yazı olabileceğinin farkındayız. Kaldı ki her bireyin pişman olabileceği, harcama yanlışları farklı olabilir. Kimisi için pahalı bir saat yanlış bir tüketim aracı olabilirken kimisi için bir yatırım aracı gibi bile görülebilir.
Özel Günlerde Yapılan Harcamalar
Özel günlerde yapılan gereksiz harcamalar özel günlerin kutlandığı veya gerçekleştiği tarihlerde insanların gözüne batmaz. Mutluluk ve heyecanın verdiği etki ile daha fazlası bile istenebilir. Ancak zaman geçtikçe ve o anın sadece saatler hatta dakikalar sürdüğü hatırlandıkça, üstelik harcanan paraların aylık gelirlerin çok çok üzerinde olduğu anlaşılınca pişmanlık duyulması normal olacaktır. Özel günlerin başında elbette düğünler gelmektedir. Gelinlikler, damatlıklar, özel organizasyonlar, masa süslemeleri, yemekler, düğün öncesi veya sonrası partiler, fotoğrafçılar, video çekimleri, gösteriler, şarkıcıların masrafları gibi daha nice harcama kapısını sayabiliriz. Bu özel günde pek çok çift bunları görmezler. Hatta fazlasını isterler. Ancak geçmişte yapılan düğünlerde sadelik ve uygun bütçeler mevcuttu. Gelişen teknoloji, yayılan tüketim kültürü ve organizasyon şirketlerinin hizmetten çok ticari şekilde düşünmeleri evlilik bütçesinin şiştikçe şişmesine neden olacaktır. çok pahalı gelinlik veya damatlık almak yerinde midir? Büyük organizasyonlar ve yemekler ile masaların abartılı olarak süslenmesi doğru mudur? Çiftler o anda bunları düşünmezler ancak ilerleyen dönemlerde yaşayacakları maddi sorunlarda akıllarına ilk gelecek olan düğün harcamaları olacaktır. Belki de keşke nikâhla işi bitirseydik diyeceklerdir. Harcama hataları içerisinde doğum günler, işlerde alınan terfiler, baba olma haberi, evlilik yıldönümü gibi özel anlarda harcanan gereksiz paralar da söz konusudur. Çok lüks lokantalar ve pahalı organizasyonlar yerine kendinizin yapacağı organizasyonlar veya daha uygun bütçeli kutlama mekânları tercih etmek bütçenizi koruyacaktır. Üstelik tüm bu kutlamalar bilinçaltımıza sanki kuralmış gibi kazınmışken vazgeçmek zor olabilir.
Borcu Borçla Kapatmak
Harcama hataları nelerdir dediğimizde ihtiyaçtan fazla kullanılan kredileri de sayabiliriz. Zaman zaman adı üzerinde olan ihtiyaç kredilerine ihtiyaç duyabiliriz. Ancak bazen de ihtiyacımızdan fazla belki de tüketim heyecanlı krediler de çekeriz. Birkaç hediye alır, kendimize kıyafet, eşya vs. alırız. Ardından ödemelerde güçlük çektiğimizde başka bir kredi alarak durumu düzeltmeye çalışırız. Bunun da bazen sonu gelmez. Çünkü gelirimizle değil krediyi yine kredi ile kapatırız. İşte gereksiz harcama olarak görülmese de kredi kullanımları ihtiyacın ve gelir dengesinin üzerinde olduğunda farklı sonuçlar doğurur ve bolca faiz ödemesi yapmanıza sebep olur.
Lüks Kiralama İşlemleri
Gezi yapmak biraz kafa dağıtmak güzeldir. Ancak bunu lüks araçlar kiralayarak yapmak mantıksızdır. İhtiyaçtan fazlaca büyük evler kiralamak da yersizdir. Bu tarz kiralama işlemleri mülkiyetin size geçememesi nedeniyle savurganlık olarak tanımlanır. Kirala süreleri yıllar ve aylar sürüyorsa o zaman kiraladığını değere sahip olmak daha akıllı olacaktır. Örneğin kiraladığınız araca verdiğiniz parayı tasarruf etsek desek sanırım beceremeyiz. Para uçar gider. Ancak tasarruf yapmayı becerdiğinizde ilerde o arabaya sahip olma şansını yakalarsınız. Burada biraz da sabırsızlık faktörü öne çıkıyor. Biran önce araba sahibi olmak istiyoruz. Bizim olmasa da kiralayarak arabaya, eve, yazlığa sahip olabiliyoruz.
Öğrenci Kredileri
Öğrenciyken aldığımız harç ve öğrenim kredileri sonraları bize pahalıya patlıyor. Kaldı ki birçoğumuz öğrenciyken aldığımız bu kredileri arkadaşlarımızla yiyerek ve kolay şekilde harcayarak bitiriyoruz. Ancak geri ödeme vakti geldiğinde birçoğumuz işe dahi girmemiş olduğumuzdan, fazlasıyla ödeme zorluğu çekiyoruz. Bu ödeme sıkıntısını da kredi çekerek veya ailemizden borç alarak yapıyoruz. Harcarken bize verdiği verimliliği sıfıra yakın olan öğrenci kredileri, öderken ise bize fazlasıyla zarar vermektedir.
Çocuklara Yapılan Harcama
Birçoğumuzun evlenip çocuk sahibi olma gibi hayalleri vardır. Bazılarımız bunun için bile evlenirler. Sonra çocuk olduğunda tipik “görmemişin çocuğu olmuş…” ifadesi ile harcamalar başlar. çocuk için özel odalar ayarlanır, içine son teknolojik ve oyuncak ürünleri ile doldurulur. Çocuk hiç büyümeyecekmiş gibi her aya ve yaşa göre yüzlerce kıyafet, ayakkabı ve oyuncaklar alınır. Çocuk büyük kıyafetler olmaz, eski oyuncaklarla oynamaz, ayakkabılar ayağını sıkar, neyse kardeşi olursa o kullanır diye saklanır. Ancak kardeş olunca aynı masraflar tekrar yapılır. Heves ve heyecanın hat safhada olduğu baba ve anne olma dürtüsü ile harcama hataları rekorları bile kırılabilir. Gereksiz harcamalar yapılır ama göze batmaz denen durumlardan biri de çocuk sahibi olmaktır. Harcama hataları nelerdir dersek sanırım bunun gibi birçok nedeni daha buraya yazabiliriz. Hatta tüketim toplumu olduğumuz şu dönemde yaza yaza bitiremeyebiliriz.
Bir önceki yazımız olan Sahte Para Nasıl Anlaşılır? 2020 başlıklı makalemizde sahte para anlama, sahte para basma ve sahte para makinası hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.