İlk Kez Yatırım Yapacaklara 7 Tavsiye
Eğer kendi işinizi kurmaya karar vermişseniz veya birikimlerinizi finans piyasalarında değerlendirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı altın kurallar var. Bu noktaların gözden kaçırılması olası bir başarısızlığa yol açabilir, yatırımlarınızın boşa çıkmasına neden olabilir. Yeni yatırım yapacaklara tavsiyeler 7 başlık halinde aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Yatırım Alanınızı Doğru Seçin. Yatırım yapılabilecek yüzlerce alan var. Bu alanlardan herhangi birine kolaylıkla yatırım yapabilirsiniz. Altın gibi değerli madenlerden tutun, emlak – gayrimenkul – piyasasına, finans/Forex piyasalarında emtia veya döviz yatırımlarından tarıma kadar birçok sektörde yüzlerce yatırım olanağı arasından en doğrusunu seçmek zorundasınız. Mevcut ekonomik dengeler, yerel, bölgesel ve uluslararası faktörleri dikkate almadan yapacağınız yatırımlar sonucunda başarı kazanmama olasılığınınız yüksektir. Eğer yatırım yapacağınız alanla ilgili bilgi sahibi değilseniz kaybetme olasılığınız artıyor. Örneğin emlak/gayrimenkul alanında bir yatırım yapacaksanız hangi tür gayrimenkulün gelirlerinizi kaç senede amorti edeceğini bilmeniz gerekir.
- Piyasa ve Yatırım Alanınızla İlgili Eğitimlere Önem Verin. Yatırım yapacağınız alanla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Fakat piyasada işlerin nasıl döndüğü, yatırım planı yaptığınız sektörün piyasalardaki değişikliklerden nasıl etkilendiği gibi konularda verilen eğitimleri mümkün oldukça kaçırmamaya çalışın. Borsa nedir, borsada nasıl oynanır gibi temel eğitimleri almaya çalışın. Bu eğitimler size piyasayı daha rahat okuma yetisi kazandıracaktır. Böylece daha kolay bir şekilde analizler yapabilecek, her tür değişikliği ve ilerlemeyi takip ederek her gün ortaya çıkan yeniliklerin gerisinde kalmayacaksınız.
- Duyumlar değil profesyonel yardımlar sizi başarıya taşıyabilir. Yatırım yapacağınız alanda, örneğin, finans piyasalarında gerçekleşecek değişiklikler, fiyat dalgalanmaları vs. ile ilgili duyumlar ve söylentilere dayanarak yatırımlarınızı şekillendirmeyin. Bu tarz yönlendirmelere kulak vermeyin ve kendi analizleriniz doğrultusunda karar vermeyene çalışın. Borsaya ilk girenler açısından sık sık karşılaşılan bir durum olduğundan yatırımınızla ilgili içinden çıkamadığınız bir konu olabilir. Bu sorunu yatırım önerileri veren finans kuruluşları, gayrimenkul danışmanlıklarıyla halletmeye çalışın.
- Paranın Hangi Kaynaktan Geldiğini Takip Edin. Durmadan gelişen piyasa ortamında yatırımlarınızla ilgili para kaynaklarını, daha çok ve yeni para kanallarını öğrenmeye çalışın. Bunun için durmadan araştırma yapmak, piyasaları ve yenilikleri yakından takip etmek gerekir.
- Yatırımınızı Yeni Bir İş Kurmaya Harcamak Yerine Finans Piyasasında Değerlendirebilirsiniz. Yatırım için doğru olduğunu düşündüğünüz bir işi yeni baştan kurmak, bunun için uzun bir süre ve çaba harcamak yerine finans piyasalarında – borsada bu alanda faaliyet gösteren şirketlerden birinin hisselerini alabilirsiniz. Bu sayede yatırım için gereken süre ve çabayı minimuma indirerek piyaalardaki hareketlenmeleri takip etmeye başlayabilirsiniz. Örneğin yatırım yapmak için ideal bir araç olduğunu düşündüğünüz mağaza açmanın yerine borsada bir mağaza zincirinin hisselerini satın alabilirsiniz.
- Riskten Uzak Durun. Her ne kadar risksiz para kazanılamayacağı yaygın bir inanış olsa da bunun gerçeklik payı yaygınlığından daha az. Risk etmek sadece yatırımınızı değerlendirmeye karar vermenizle sınırlı olmalıdır. Bundan sonraki süreçte risk unsuru minimum seviyede tutulmalı ve sizden bağımsız bir şekilde ortaya çıkabilecek riskler dışında başka risk unsurlarını yakına bırakmayın. Yatırım yaparken “yumurtalar ayrı sepette olmalı” ilkesinden yola çıkın. Bu sayede yatırımlarınızın kazanca dönüşmesi olasılığını daha da arttırmış olacaksınız.
- Elde Ettiğiniz Karlardan Dolayı Kontrolünüzü Kaybetmeyin. Yatırımınızın geri dönüşleri muhteşem olabilir. Kısa sürede çok iyi karlar elde etmiş olabilirsiniz. Fakat bu durum sizi yanıltmasın. Piyasayı dikkatli bir şekilde analiz etmeden hırsınıza yenik düşerek yapacağınız yatırımlar elde ettiğiniz karların yanı sıra tüm sermayenizi de götürebilir. Bu yüzden hırsınızı dizginleyin ve yatırımlarınızla ilgili kararları hırsınızla değil, araştırma ve gözlemlerinizle verin.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.