Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

İhtiyaç Kredisi Banka Faiz Oranları

10.04.2017
555

İhtiyaç Kredisi Nedir?

Bireysel kredi olarak ya da tüketici kredisi olarak söylenen ihtiyaç kredisi, düşük miktardaki para ihtiyaçlarını kısa vadede ipotekli ya da ipoteksiz olarak karşılamak için kişinin kendisi tarafından kullanılan kredilere denir. Yeni bir ev alımında kullanılan konut kredisi, daha farklı yasal çerçevelere dahil olduğu için ihtiyaç kredisinden ayrı bir statüde değerlendirilir.

İhtiyaç Kredisi Banka Faiz Oranları

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları

Birçok bankadan kredileri müşterisi olduğumuz takdirde anında online olarak çekebiliriz ve anında para hesabımıza yansıtılır. Bunun yanında ayrıca o bankanın müşterisi olmasak bile bazı bankalar online olarak kredi çekebilir ve kredilerimiz onaylanır kurye ile evraklar tarafımıza iletilir. Akbank, Enpara, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi, Odeabank, ING Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, İş bankası gibi bankalardan online olarak kredi çekilebilmektedir.

  • 2 yıl vade ile en düşük ihtiyaç kredisi faiz oranı 1.09 ile ING bankasıdır. 10.000 TL ihtiyaç kredisi 50 TL masraf ile aylık 488,18 TL ödemeler ile çekilebilmektedir. Geri ödenecek tutar ise 11.766,32 TL’dir.
  • En yüksek ihtiyaç kredisi faiz oranı ise 1.75 ile Şeker bankasıdır. 10.000 TL ihtiyaç kredisini 24 ay vade ile 50 TL masraf karşılığında kullandırmaktadır. Aylık kredi ödemesi 534,72 TL olurken toplam geri ödenecek tutar 12.883,28 TL olmaktadır. Bazı diğer bankaların kredi oranları, masrafları ve ödemeleri şöyledir.
  • Garanti Bankası, bahar kredisi kampanyası ile 1.69 faiz oranı ile ihtiyaç kredisi kullandırmaktadır. 10.000 TL ihtiyaç kredisi 24 ay vadede 50 TL masraf ile aylık 530,39 TL ödemeler ile çekilebilmektedir. Geri ödenecek tutar ise 12.779,36 TL olmaktadır.
  • Türkiye İş Bankası kendi müşterisine 1.18 faiz oranı ile ihtiyaç kredisi kullandırırken, müşterisi olmayana 1.24 faiz oranı ile ihtiyaç kredisi kullandırmaktadır. Her iki ihtiyaç kredisinin masrafları da 50 TL’dir. Müşterisine 10.000 TL ihtiyaç kredisini 24 ay vadede 494,38 TL aylık ödemeler ile kullandırmaktadır. Müşterisi olmayana ise 10.000 TL ihtiyaç kredisini 24 ay vadede 498,55 TL aylık ödemeler ile kullandırmaktadır.
  • Türkiye Ekonomi Bankası, Cepteteb İhtiyaç 10.000 TL kredisini 24 ay vade ile 1.25 faiz oranı ile kullandırmaktadır. Cepteteb kredi masrafı almazken, kredi kullanımını aylık 499,24 TL ödemeler ile gerçekleştirmektedir. Çekilen kredi ise bu oran ile 11.981,76 TL olarak geri ödenebilmektedir.
  • Akbank, 10.000 TL krediyi 1.29 faiz oranı ve 24 ay vade ile 502,03 TL aylık ödemeler ile gerçekleştirmektedir. Çekilen kredi karşılığında 50 TL kredi masrafı alınırken, çekilen tutar geriye 12.098,72 TL olarak ödenebilmektedir.
  • Yapı Kredi bankası ihtiyaç kredilerini 1.34 faiz oranı ve 50 TL masraf ile kullandırmaktadır. 10.000 TL ihtiyaç kredisi çekiminde para geriye toplam 12.182,72 TL olarak aylık 505.53 TL tutarlar ile ödenebilmektedir.
  • Ziraat Bankası da düşük 1.11 düşük faiz oranı ile ihtiyaç kredisi kullandırmaktadır. Çekilen 10.000 TL tutar aylık 489,55 TL olarak geriye ödenmekte olup toplam ödeme miktarı 11.799,20 TL olmaktadır. Kredi tutarı karşılığında 50 TL kredi masrafı alınmaktadır.
  • Halk bankası ve Vakıf bankası 1.20 faiz oranı ile 495,77 TL aylık ödemeler ile kredi kullandırmaktadır. Vakıfbank kredi karşılığında 50 TL masraf alırken, Halk bankası hiçbir masraf almaktadır. Halk bankasında çekilen 10.000 TL’lik kredi geriye 11.898,48 TL olarak ödenirken, Vakıf bankasında 11.948,48 TL olarak ödenebilmektedir.
  • QNB Finansbank ise 1.21 faiz oranı ve 50 TL masraf ile ihtiyaç kredisi kullandırmaktadır. Çekilen 10.000 TL ihtiyaç kredisi geriye 11.948,48 TL olarak aylık 496,46 TL taksitlerle ödenebilmektedir.

İhtiyaç Kredisi Kimlere Çıkar?

Bireylerin kendi adına ihtiyaç kredisi kullanabilmeleri için temel olarak birkaç faktörü karşılamaları gerekir. Bunlardan biri Sigorta kaydının olması ve düzenli olarak sigortasının yatıyor olması gerekir. Bir diğeri ise kredi notu, bireyin banka ve finans kaynaklı kuruluşlar ile aralarında geçmiş olan mali dengelere göre ortaya çıkan sayısal bir ifadedir. Peki, kredi notumuz kaç olmalı? Kredi notu oranı ne kadar yüksek ise o kadar fazla ihtiyaç kredisi çekebilir. Kredi notları aralıklı olarak aşağıda belirtilmiştir.

  • 1-699 kredi notu olan bireyin kredi kullanma ihtimali çok düşüktür.
  • 700-1099 kredi notu olan bireyin kredi kullanma ihtimali düşüktür.
  • 1100-1499 kredi notu olan birey gelirine bağlı olarak kredi kullanabilir.
  • 1500-1699 kredi notu olan birey büyük ihtimalle kredi kullanabilir.
  • 1700-1900 kredi notu olan birey ise çok büyük ihtimal ile kredi kullanabilir.

Yukarıda belirtilen not aralıkları birçok banka tarafından uygulanmaktadır. Bazı istisnai durumlar olabilir. Özellikle ipotek ve kefil ile kredi kullanma durumunda kredi notu düşük bile olsa kredi kullanma ihtimali daha yüksek hale gelebilir. Son olarak ise birey gelirini belgeleyip kredi borç durumunu karşılayabilmesi gerekir. İhtiyaç kredisi için istenen belgeler şunlardır. Eğer ki kredi başvurusu yapacak kişi,

  • Özel sektör çalışanı ise maaş bordrosu, SGK dökümü, İkamet belgesi, iş yeri imza sirküsü, ek geliri var ise ek gelirini gösteren evraklarını belgelemesi gerekir.
  • Kamu çalışanı ise maaş bordrosu ve ikamet belgesi yeterlidir.
  • Emekli ise emekli aylık dökümü ve ikamet belgesini belgelemesi gerekir.

Eğer ki vergi levhalı bir işyeri kredi kullanacak ise güncel vergi levhasını, imza sirküsünü, oda kayıt belgesini, bilanço ve gelir tablosunu ek geliri var ise ek gelir evrakını belgelemesi gerekir.

İhtiyaç Kredisi En Fazla Kaç Ay Vade ile Kullandırılır?

İhtiyaç kredisi genelde 3, 6, 9, 12, 24 ay gibi vadeler ile kullanılabilmektedir. En fazla ipotekli veya ipoteksiz olarak 48 ay vade ile kullandırılmaktadır. Kredi vadesi uzadıkça faiz oranı ile toplam kredi maliyeti de artmakta, taksit tutarı düşmekte fakat toplam kredi geri ödeme tutarı artmaktadır.

İhtiyaç Kredilerini Araştırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Tüm bankaları kredi maliyet oranına göre kıyaslamak gerekir.
  • En az 4-5 adet bankadan kredi teklifi almak gerekir.
  • Ödeyebileceğimiz taksit miktarını net olarak belirlemek gerekir.
  • Birbirinden farklı ödeme planları ve vade seçeneklerini değerlendirmek gerekir.
  • Yatırılması zorunlu olan ekstra ödemeler hakkında bilgi almak gerekir. (Sigorta bedeli gibi masraflar)
  • Yalnız bilgi amaçlı kredi başvurusu yapmamak gerekir.

İhtiyaç Kredisi Erken veya Geç Ödeme Durumunda Ne Olur?

Çekilen ihtiyaç kredisi erken ödendiği taktirde herhangi bir erken ödeme indirimi bulunmamaktadır. Yalnızca kredi erken kapatıldığında ödenecek olan faizin ödenmemesi sebebi ile toplam kredi maliyeti biraz düşmektedir. Ayrıca konut kredisinde olan erken ödeme cezası, ihtiyaç kredisinde bulunmamaktadır.

Kredi geç ödeme durumunda ise, yasal olarak en fazla kredi kullanılan faiz oranının %30 fazlası kadar gecikme faizi ödenmektedir. Örnek verecek olursak, kullanmış olduğunuz kredinin faiz oranı aylık %1 ise gecikme faiz oranı ise en fazla aylık %1.30 olarak uygulanmaktadır. Ayrıca Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliğine göre kredi taksit tutarının birbirini takip eden iki ayının ödenmemesi durumunda ise bankalar kredi taksitlerini iptal ederek kredi tutarının tamamını tüketiciden talep edebilmektedir. Bu gibi durumlarda banka yasal zorunluluk kapsamında tüketiciye tebligat göndererek borcun tamamını 30

gün içerisinde talep etmektedir. Fakat bankaların geneli bu 30 gün içerisinde sadece ödenmeyen kredi taksit tutarının yatırılmasını talep etmektedir.

Bir önceki yazımız olan Acil Kredi En Kolay Nasıl Çekilir 2020 başlıklı makalemizde en iyi kredi kartı ve kredi kartı sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.