Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Herkesin Dert Yandığı Konu : Kredi Kartı Borçları

28.11.2016
468

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki herhangi bir yerde kredi kartının adının geçmesi bile birçok insana iç çektiren bir durumdur. Zira kredi kartları insanların hayatlarına bu kadar dahil olmuşken ve hemen hemen tüm harcamalar bu kartlarla yapılırken, haliyle bununla orantılı olarak borçlu sayısının da bir o kadar fazla olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz. Türkiye’de artık fazlasıyla yaygın bir şekilde kullanılan bu kartlarla alışveriş yapmak ya da gündelik birçok ihtiyacı nakit yerine buradan karşılamanın bir kültür haline geldiğini söylersek pek de haksız sayılmayız.

İstatistiklere Göre Sayılar Oldukça Fazla

Rakamlara göre konuşacak olursak sayıların belki de düşünülenden bir hayli fazla olduğunu söylememiz gerekiyor. Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) alınan 2016 Eylül verilerine göre kred kartı kullanan kişi sayısı 22 milyon civarında. Ki bu da oldukça ciddi bir rakamdır. Yine BKM’den alınan sayılara göre bu 22 milyon kişinin toplamda 54 milyon kredi kartı kullandığını söyleyebiliriz. Kullanılan bu 54 milyonun 5 milyonunun sanal kart olduğu da düşünülürse yine yaklaşık 49 milyon kredi kartı vatandaşın cebinde kullanılmayı bekliyor. Bu da ortalama kişi başına 2.25 kart düştüğünü gösteriyor. Yani bir başka ifadeyle kredi kartı kullanan insanların cüzdanında en az iki kart bulunuyor. Diğer taraftan bakarsak yetişkinlerin, bir kartla ihtiyaçlarını karşılamayadığını, ikinci bir kartı da yanlarında bulundurma ihtiyacı hissettiklerini gösteriyor.

Herkesin Dert Yandığı Konu : Kredi Kartı Borçları

Peki Bu Kadar Borç Nasıl Ödeniyor?

Kredi kartının esasında adının kredi kartı değil ödeme kartı olarak değiştirilmesi gerekiyor. Zira vatandaş yanında nakit bulunsa da hemen hemen her alışverişini bu kartla ödüyor. Bu noktada tekrar Bankalararası Kart Merkezi’nden alınan rakamlara göz gezdirecek olursak,  eylül ayında yaklaşık 36 milyar lira kişisel kredi kartı harcaması yapıldığı görülüyor. 22 milyon kredi kartı kullanıcısı olduğunu hatırlarsak bu bağlamda kişi başına ortalama 1.616 lira harcama olduğunu söyleyebiliriz. Kredi kartı toplam borç bakiyesine baktığımızdaysa rakamların yine oldukça fazla olduğu görülmekte. Eylül sonu verilerine göre kişisel kredi kartı bakiyesinin 82 milyar lira civarında olduğu göze çarpmakta. Bunu da yine 22 milyon kredi kartı kullanan kişi sayısına oranlarsak ortalama borç 3.727 lira olarak gözüküyor. Bu verilere baktığımızda yazının başında da söylediğimiz gibi iç çekmemek pek de mümkün olmasa gerek.

Tabii kredi kartı kullanmak, tüm harcamaları buradan yapmak kadar bunların geri ödemesinin zamanında yapılmasının bir hayli önemli olduğunu söylemeye gerek yoktur. Fakat bu bağlamda kişiler sorumluluklarını pek de yerine getirmiyor, borçlarını geciktiriyor ve daha sonra doğal olarak çeşitli mağduriyetler yaşıyorlar. Üzülerek söylemeliyiz ki bu konuda birçok şeyi epey yanlış yapılıyor. Vatandaşlar gelirlerini hesaba katmadan harcama yaparak dönem sonlarında sıkıntı yaşıyorlar. Toplam borcu ödeyemedikleri gibi kredi kartı dönem borcu olarak bilinen asgari tutarları da ödeyemeyerek daha sonra borcundan fazla miktarları ödemek zorunda olup faiz yemek durumunda kalıyorlar.

Kredi Kartı Dönem Borcu Nedir

Kredi Kartı Dönem Borcu Nedir? Nasıl Ödenir? Dönem Borcu Yasal Mı?

Kredi kartı dönem borcu nasıl ödenir, dönem borcu nedir ya da dönem borcu yasal mı sorularının cevabı aslında oldukça açıktır. Öncelikle dönem borcunun, kredi kartınızın hesap kesim tarihinden başlayarak bir sonraki hesap kesim tarihine kadar yaptığınız tüm harcamaların toplamı olduğunu söylemekte fayda var. Dönem borcu her banka için devlet tarafından belli bir ölçüde belirlenmektedir. Bu oran 0 ile 15.000 TL arasındaki borçlar için %30’dur. Yani vatandaşlar, dönem borçlarının yüzde 30’u kadar asgari tutarı faiz yememek adına yatırmak durumundadır. Faiz oranlarından da kısaca söz edecek olursak dönem borcunun sadece asgari tutarı ödendiği taktirde geri kalan borç için %2.02, dönem borcunun asgari tutarının altında yapılan borç ödemeleri için ise bu oran %2.52’dir.

Dönem Borcu Ödemenin/Ödememenin Kredi Notuna Etkisi

Son olarak kredi kartınızın asgari ödeme tutarını ödemeniz halinde, kredi notu sistemine ‘’ödeme gerçekleşti’’ olarak işlenerek kredi notunuzda geç yapılan ödeme olarak görünmeyecektir. Siz de dönem borcunuzu dikkate alarak bu tür ödemelerinizi aksatmamaya gayret edin ki daha sonra toplumun birçok kesimi gibi daha sonraki dönemlerde sıkıntılar yaşamayın.

Bir önceki yazımız olan Evlilik Desteği 50 Bin TL Kredi İmkanı Evlilik Desteği Nasıl Alınır ? başlıklı makalemizde Devletten evlilik kredisi, evlilik desteği ve evlilik kredisi almak hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.