Yatırımlar karlı bir getiri elde etmek için satın aldığınız veya para koyduğunuz bir şeydir. Çoğu kişi, “varlık sınıfları” olarak bilinen dört ana yatırım türünü seçer. Bir bankaya veya bina topluluğuna yatırdığınız tasarruflar, Sabit faizli menkul kıymetler (tahvil olarak da adlandırılır) ve Hisse senetleri, İster Mülkiyet, ister ticari, ister konut olsun, fiziksel bir bina da yatırım yapılacak alanlar arasındadır. Yabancı para birimi yatırımcıları kar elde etmek için kullandığı bir araçtır.
Bir yatırımcının sahip olduğu çeşitli varlıklara bir portföy denir. Genel bir kural olarak paranızı farklı varlık sınıfları türleri arasında yaymak genel portföyünüzün başarısız olma riskini düşürmeye yardımcı olur.
Her zaman risk vardır
Yatırım yaparken her zaman biraz risk altındasınız, ancak miktar farklı yatırım türleri arasında değişiyor. Tasarruf hesapları gibi güvenli mevduata yerleştirdiğiniz para, zamanla reel olarak değer kaybetme riski vardır. Bunun nedeni, ödenen faiz oranının her zaman yükselen fiyatlara (enflasyona) uymamasıdır. Öte yandan, enflasyon oranını takip eden endeks bağlantılı yatırımlar her zaman piyasa faiz oranlarını takip etmemektedir.Bu, eğer enflasyon düşerse, beklediğinizden daha az faiz kazanabilirsiniz demektir.
Borsa yatırımları zaman içinde enflasyonu ve faiz oranlarını yenecektir, ancak satmanız gereken zamanda fiyatların düşük olma riski taşırsınız. Bu, zayıf geri dönüş ile sonuçlanabilir ya da fiyatlar satın aldığınız zamandan daha düşükse para kaybedebilir.
Yatırım yapmaya başladığınızda, paranızı çeşitli ürün ve varlık sınıflarına koyarak riskinizi yaymak genellikle iyi bir fikirdir.
Ne zaman yatırım yapmalısınız?
Nakit tasarruf hesabınızda bol miktarda para varsa ve paranızın uzun vadede büyümek üzere olduğunu görmek isterseniz, bir kısmını yatırım yapmayı düşünmelisiniz. Doğru tasarruflar, risk almaktan ne kadar mutlu olduğunuza mevcut finansmanınız ve gelecek hedeflerinize bağlı olacaktır.
Zaman dilimlerinizi, finansal durumunuzu, risk iştahınızı ve vergi pozisyonunuzu göz önüne alarak yatırım hedefleriniz ve bunlara ulaşmak için hangi tasarruf ve yatırım türleri uygun olabilir bunları araştırın. İhtiyacınız olan ve makul şekilde bekleyebileceğiniz ne tür geri dönüşlerin mevcut olduğunu, Ödemek istediğiniz ürün masraflarının seviyesi, Planınızı kendiniz ne kadar çok yönetmek istiyorsanız ve ödemek istediğiniz danışmanlık ücretlerini, Yatırımlarınızın ne durumda olduğunu ve hangi koşullarda değişiklik yapacağınıza karar vererek bunların sağlamasını yapın.
İhtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi gözden geçirin
Yatırımlarınızdan gerçekten ne istediğini düşünmek için vakit ayırmaya değer. Kendinizi, ihtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi ve risklerinizi bilmek iyi bir başlangıçtır.
Paranızı geri almanızın ne kadar süreceğini düşünün. Zaman aralıkları farklı hedefler için değişir ve üstesinden gelebileceğiniz risk türlerini etkiler. Örneğin: Bir evin mevduatına para kazanıyorsanız ve birkaç yıl içinde satın almayı umarsanız, hisse senedi veya para birimi gibi yatırımlar uygun olmayacaktır, çünkü değerler yükselir veya azalır. En iyisi nakit tasarruf hesaplarına bağlı kalın. Emekliliğinize 25 yıl içinde tasarruf ediyorsanız, yatırımlarınızın değerindeki kısa vadeli düşüşleri göz ardı edebilir ve uzun vadeye odaklanabilirsiniz. Nakit tasarruf hesapları dışındaki yatırımlar, uzun vadede, enflasyonu atma ve emeklilik hedefinize ulaşma şansınızı artırma eğilimindedir.
Masraflarınızı kontrol edin
Bireysel hisse senedi gibi doğrudan yatırımlar satın alırsanız, bir hisse senedi alım satımı hizmeti kullanmanız ve satış masrafları ödemeniz gerekecektir. Yatırım fonları hakkında karar verirseniz, örneğin fon yöneticisine ödeme yapmak için masraflar olur. Ayrıca, maddi yardım alırsanız, bunun için danışmana ödeme yaparsınız.
Daha yüksek masraflar bazen daha kaliteli olacağı anlamına gelebilir ancak sizden tahsil edilecek olan tutarın makul olup olmadığını kendinize sorun; benzer kaliteye sahip olmanız ve başka yerlerde daha az ödeme yapmanız halinde. Orayı tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.