X

Harcamaları Azaltmanın En Basit Yolları

Para kazanmak için gece gündüz demeden çalışıyorsunuz. Sırt ağrılarına, boyun fıtıklarına, üstlerinizden yediğiniz fırçalara sevdiklerinizle güzel bir hayat yaşayabilmenin gereği olan parayı kazanmak için katlanıyorsunuz. Peki, bin bir zahmetle kazandığınız paranızı akıllıca, çarçur etmeden harcayabiliyor musunuz? Bakmadan geçemediğiniz mağazadaki kırmızı kazağı almayı hep gelecek aya mı bırakıyorsunuz?

Siz de daha az para harcamak istiyorum diyorsanız aşağıda sıralanan tavsiyelere uyarak harcamalarınızı azaltabilir, tasarruflu bir hayata kavuşabilirsiniz.

Plan Yapın

Aslında oyunun kuralı gayet basit. Kazandığından daha azını harcayacaksın. Kısa, orta ve uzun vadede gelir kalemlerinizi hesaplayın; günlük harcamalarınızı, aylık masraflarınızı ve yapabiliyorsanız yatırımlarınızı gelirinize göre yapın. Masraflar nasıl kısılır diye bakarsak; bütçenizde faturalarınız, ulaşım giderleriniz, kiranız gibi masraflar her ay değişmeyen aşağı yukarı sabit giderlerinizdir. Bu tarz giderler önceden kestirilebilir, planı yapılmış giderlerdir. Bütçede oluşan kara delikler her ay yapılan standart harcamalardan ziyade hesapsız, anlık yapılan harcamalardan kaynaklanır. Eğer gelir düzeyiniz bu tarz anlık saldırılara dayanıklı değilse kara deliklerin içinde ışığınız sönebilir. O yüzden planını yapmadığınız harcamayı iki kere düşünmeden kesinlikle yapmayın.

Gereksiz Harcamalarınızı Gözden Geçirin

Kredi kartından geçtikten sonra içinizi cız ettiren, keşke boşu boşuna günlük yol paramı bir kahveye vermeseydim diyeceğiniz türden harcamalarınızı azaltmaya bakın. Çevremiz tüketim çağının tüm araçlarıyla (reklam afişi, TV, internet) çevrelenmiş durumda. Sanki her taraftan “harca daha çok harca” sesleri duyuyorsunuz. Ama siz o sesleri dinlemeyin. Vitrinlerde gördüğünüz her elbiseyi hemen denemeye kalkmayın mesela. Genelde üstünüze çok yakışır ve sizde kalır! İhtiyacınız olan ve size çok yakışacağını düşündüğünüz elbisenin fiyatlarını farklı yerlerden araştırıp öyle alın. Market alışverişlerinizi tok karnına yapın. Açken durdurulamaz bir iştahla önünüze gelen her yiyeceği sepetinize atabilirsiniz. Bunun önüne geçebilmek için tok olduğunuz saatlerde, örneğin hafta sonu kahvaltıdan sonra, alışveriş listenizi hazırlayıp markete öyle gidin.

 AVM Gezmek Hobi Değildir

Modern görünümleriyle gün geçtikçe daha göze hoş gözüken alışveriş merkezlerini gezmeyi hobi haline getirmeyin. Tamamen içinizdeki alışveriş delisi küçük canavarlara hitap eden tasarımlarıyla mağazalar, mankenler, şekerleme stantları, kahve dükkânlarıyla alışveriş merkezleri cüzdanında kısa sürede yeller estirebilir. Canınız bir şey almak istediğinde o parayı kazanmak için çalıştığınız zamanları aklınıza getirin.

Alışveriş merkezlerinde turlamak yerine sizi hem hoş vakit geçirtecek hem de yeni şeyler öğretecek hobiler kazanabilirsiniz. Bu tarz hobi eğitimlerini belediyeler, bazı dernek ve vakıflar hiçbir ücret talep etmeden verebiliyorlar.

Kredi Kartı Sizi Esir Almasın  

Mümkün olduğunca tek kredi kartı kullanın ve limiti gelirinizin çok üzerinde olmasın. Kredi kartlarının peşin fiyatına yaptığı taksitlendirme seçenekleri çok cazip gelebilir ama taksitlerin hepsini siz ödeyeceksiniz. Yapabiliyorsanız tüm alışverişleri peşin yapmaya çalışın. Kredi kartlarının vereceği para puanları hesaba katarak daha fazla harcama yapmaya çalışmayın çünkü o para puanlar asla harcamanıza karşılık gelmez.

Yemeğinizi Kendiniz Yapın

Gider kısma yöntemlerinin en etkililerinden biri de yemeğinizi evinizde yemenizdirDışardan yemek söyleme alışkanlığınızda kapıyı bir kere açtınız mı kapaması çok zordur. Mesaiden eve dönüşlerinizde çok yorgun olmanız nedeniyle verilen yemek siparişleri hem bütçenizi zorlar hem de dolaptaki sebzelerin çürümesine neden olur. Akşam yemeklerini mümkünse hafta sonundan başlayarak hep bir gün önden giderek yapmaya çalışın.

Sebze Meyveleri Zamanında Tüketin

Her sebze meyvenin kendine has bir dönemi vardır. En lezzetli oldukları dönem en ucuz oldukları dönemdir aslında. Portakalı yaz ortasında, domatesi de kış soğuğunda yemeğe kalktığınızda birkaç kat fazla ücret verebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.