Devlet işsiz kalan vatandaşların imdadına işsizlik ödeneği ile yetişiyor. Çalışıyor vaziyette bulunmayan vatandaşlar 10 ay olmak kaidesi ile devletten işsizlik maaşı alabiliyor. Bizde bu yazımızda sizlere işsizlik maaşının ne olduğunu, hangi şartlar altında alındığı kısacası işsizlik ödeneği hakkında bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşacağız.
İşsizlik Maaşı kimleri kapsıyor?
Sandıklara bağlı olan sigortalılar, hizmet akdine bağlı kalarak çalışan sigortalılar, çalışma vizesi ile çalışan yabancılar ülkemizde işsizlik sigortası kapsamına giren kişilerdir.
Primler Hangi Kazanç Üzerinden Kesilir?
Brüt kazanç sadece sigortalıdan veya sadece iş verenden kesilmez. %1 sigortalı, %2 işveren ve %1 devlet payıyla gerçekleşmektedir.
İşsizlik sigortası kapsamında bir iş yerinde çalışan kişiler, bir kusura olmadan ve kendi isteği dışında işinden olanlar, hizmet akdi feshedilmeden önceki 120 günde prim ödeyerek, son üç yıl içerisinde sürekli çalışmış olmak şartıyla minimum 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, hizmet akdi iptal edildikten sonraki 1 aylık süre içerisinde İŞKUR’a başvuru gerçekleştirerek yeni bir işte çalışmaya hazır olduğunu belirten vatandaşlar işsizlik sigortası hizmetlerinden faydalanmaktadır.
Çalışanların durumdan haberdar etmesi gerekiyor
Eğer vatandaş işsizlik ödeneği almaya devam ederken herhangi bir işe girerse işe girdiği günden sonra gelen 15 gün içerisinden İŞKUR’u durumdan haberdar etmesi gerekmektedir. Çalışma durumu 1 saat veya bir günlük yaşanmış olabilir ancak vatandaşın durumunu kuruma iletmesi gerekir. Vatandaş kuruma bilgi verdiği taktirdeödenekleri başvurdukları tarihten sonra tekrar başlamaktadır.
İşsizlik sigortası alan kişilere kurum tarafından genel sağlık sigortası tahsis edilir. Eğer işsiz olan kişiye bağlı olan üyeler varsa bu kişiler de genel sağlık sigortasından faydalanabilirler.
İstifa edenlerde İşsizlik Ödeneği Alabilir!
İşinden kovulmayan, kendi isteği ile ayrılan kişilerde haklı fesih yönergesi ile işsizlik ödeneği alabilirler. Haklı fesih durumuna işverenin hal ve hareketleri, iyi niyete uymayan davranışları sebep olabilmektedir. Ayrıca sadece işverene bağlı olmaksızın iş yerinin sahibinin değişmesi, işin amacının değişmesi nedeni ile personeli işten çıkarma gibi durumlarda da işsizlik maaşı alınabilir. Aynı şekilde vatandaşın maaşının hiç verilmemesi, kesintilere uğratılması gibi durumlarda haklı feshe tabidir. Bu kişiler işsizlik maaşı için gerekli şartları kendilerinde bulunduruyorsa haklı feshi kullanarak işsizlik maaşı alabilirler.
Hangi koşullarda işsizlik maaşı alınmaz?
Yukarıda işsizlik maaşının hangi koşullarda alınabileceğini, istifa eden kişilerinde haklı fesih durumunda maaştan yararlanabileceğinden bahsettik. Şimdi olayın diğer tarafına bakalım kimler işsizlik maaşı alamaz, hangi koşullarda işsizlik maaşı verilmez. Sizlerde yazımızı okumaya devam ederek hangi statüde yer aldığınızı gözlemleyerek maaştan yararlanıp yararlanamayacağınızı görebilirsiniz.
İşsizlik Maaşı Kimler Alamaz?
Öncelikle SGK hizmet dökümünün kontrol edilmesi gerekmektedir. SGK hizmet dökümünde iş ile ilişiğin kesildiği tarihten önceki 120 gün günü inceleyin. Kesintisiz bir şekilde sigortası 120 gün yatırılmayan kişiler işsizlik maaşından yararlanamazlar. Aynı şekilde SGK hizmet dökümünde son 3 yıla bakılmalı. İşten çıkılan tarihten önceki 3 yıl içerisinde 600 günden daha az prim ödemesi yapıldıysa aynı şekilde işsizlik ödemesi alamazsınız
İşsizlik Ödeneği Alma Şartları
- Herhangi bir haksızlığa uğramadan işten ayrılanlar,
- Sizden kaynaklanan bir kusur sebebi ile işveren sizi iş kanunun 25. Maddesine dayanarak iyi niyet ve ahlak kurallarını çiğneyerek işten çıkardıysa işsizlik ödeneği alabilirsiniz.
Vatandaş işten ayrıldıktan sonra işveren tarafından işçi işten ayrılış belgesi doldurulur. İşveren tarafından verilen formda neden işten ayrıldığınıza dair bir kod yazılır. Yazılan bu kodlardan bazıları işsizlik sigortası almaya engel olur. O kodlardan bazıları şu şekildedir; ‘’36, 30, 29, 26, 22, 21, 20, 19, 16, 14, 13, 11, 10, 9, 8, 3, 2’’ kodların içerisinde bunlardan biri varsa işsizlik maaşı alınmaz.
Bir önceki yazımız olan Havale (EFT) Kaç Saatte Hesaba Geçer 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.