Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Findex Risk Raporu Nedir Nasıl Alınır?

15.04.2017
4.456

Risk raporu tüm bankalardan sahip olunan kredili ürünlerin beş yıllık süreçteki ödeme seyirlerini incelemeye olanak veren bir veridir. Risk raporunda kapanmış krediler için de veriler bulunur ancak daha çok açık krediler için risk raporu alınır. Peki Findex risk raporu nedir nasıl alınır? Findex.com üzerinden ya da cep telefonuna indirilerek kullanmaya imkan veren Findex mobil uygulama indirilerek risk raporuna ulaşılabilir. Oldukça açık anlatım ile ana sayfada yer alan ürünler sekmesinden bu alana ulaşılabilir.

Gerekli güvenlik adımları için cep telefonun kısa mesaj ile teyit gerektiren işlemler tamamen sizin güvenliğiniz amacıyla hazırlanan adımlardır. İlk alınan risk raporunun ücretsiz olması gibi kampanyalar sonrasında çok küçük ücretler ile bu önemli hizmetler kolay bir şekilde alınabilir. Böylece risk raporunun içerdiği limit bilgileri de kontrol edilebilir.

Günümüzde risk raporu sadece kredi alınırken değil kiralama işlemlerinde de kullanılmaktadır. Risk raporu ve kredi not ortalamasının önemi bu anlamda artmaktadır. Findeks risk raporu kişinin kendisi için de istenilebileceği gibi ikinci bir kişi için de istenilebilmektedir.

Findeks Nedir?

Kredi Kayı Bürosu A.Ş. tarafından oluşturulan bir platformdur. Findeks, reel sektör ve bireylere özel olarak tasarlanmış finansal hizmet ortamıdır. Finans sektöründe nasıl bir görünümde olduğunu öğrenmek isteyenlerin başvurabileceği bir platform olan Findeks bir ayna gibidir. Finansal durumu ve itibarı kontrol altında tutabilmek ve iyi yönetebilmek Findeks kullanarak mümkündür. Bankalar ve diğer finansal kuruluşlardaki birçok finansal bilgileri barındırır. Kredi borç ve limitleri, finansal kontroller ve kredi notlarının takibi Findeks ile mevcuttur. En gelişmiş kimlik doğrulama sistemiyle bu bilgileri benzersiz bir hizmet sunar. Findeks konut satın alırken, mobilya alırken, yurt dışındayken, araç kiralarken, otomobil alırken, internetten alışveriş yaparken ve pek çok alanda hayatı kolaylaştırır. Findeks sistemine üye olmak ve mobil uygulamasını temin etmek ücretsizdir. Sisteme üye olduktan sonra uygun fiyatlarla paketler temin edilir ve hizmetlerden yararlanabilir.

Kredi Kayıt Bürosu A.Ş.

Türkiye’nin niteliği itibariyle ilk ve tek kredi bürosudur. 11 Nisan 1995 tarihinde 9 bankanın ortaklığıyla kurulmuştur. Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Akbank, Türkiye İş Bankası, Şekerbank, Denizbank ve Garanti Bankası gibi Türkiye’nin önde gelen bankaların ortaklığıyla kurulmuştur. Üyelerin 9 tanesi ortak banka, 35 tanesi diğer bankalar, 13 tanesi tüketici finansman, 22 tanesi leasing, 62 tanesi faktöring, 4 tanesi sigorta şirketi, 3 tanesi varlık yönetim şirketi ve 2 tanesi diğer türden kuruluş olup toplamda 151 üyesi bulunmaktadır. Kurumsal Kayıt Bürosu’na üye olabilecek kurumlar bankalar, leasing, faktöring, forfaiting şirketleri, finansal kurumlar, tüketici finansman şirketlerdir. Kredi Kayıt Bürosu üyelerine pek çok hizmette bulunur.

Üye bilgilerinin veri tabanına aktarılmasında teknik yardım sağlarlar. Bu bilgilerin kalitesinin belirlenmesi için rapor sunulur. Üyelerin veri tabanına ulaşımı konusunda bilgi ve tecrübeler sunulur. Üyelere kredi değerlendirmesi yaparken destek ve yardım edilmektedir. Üyelerin veri tabanından elde ettiği verileri yorumlamak amacıyla kurdukları programlarda Kredi Kayıt Bürosu’nun bilgi ve tecrübelerinden yararlanılması sağlanır. Müşterilerden gelen itirazların cevaplanmasında ve hatalı bilgilerin yenilenmesinde yardımcı olmak gibi hizmetler sunulmaktadır.

Findeks Risk Raporu Nedir?

Risk raporu, sorgulaması yapılan kişilerin son beş yıl içerisindeki performansının rapor halidir. Konut, tüketici, taşıt kredileri ile kredili mevduat hesabı ve kredi kartı bilgilerinden oluşan bir rapordur. Finans kuruluşları bütün bu bilgileri Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne oradan da Kredi Kayıt Bürosu’na gönderilir ve orada düzenlenerek rapor edilir. Risk raporu Türkiye’de bulunan tüm finans kuruluşlarının müşterileri hakkında sundukları finansal bilgileri ve kredi sicil bilgileri kapsamaktadır. Risk raporu, finansal performansların en güvenilir şekilde elde edilmesini ve değerlendirilmesini sağlar.

Kredi ürünlerine ait güncel bilgileri ve geçmişteki ödeme düzenlerini detaylı bir şekilde sunmaktadır. Risk raporu risk içeren her türden ilişkilerde risk alan tarafın müşterilerine ait kredi geçmişine ait bilgiler sunar. Bu şekilde risk alan tarafın müşterileri hakkında sağlıklı değerlendirme yapması sağlanır. Nota etki eden bilgilerin çoğunluğu her gün yenilenmektedir. Bazı veriler ise aylık olarak güncellenir. Güncelleme düzeni ihtiyaçlara göre geliştirilir. Finansal kurumlar tarafından paylaşılan bilgilerin rapora olan etkisi 2 gündür. Bu durum gecikmiş bir borcun ödenmesi halinde raporun etkilenme olasılığının olmadığını göstermektedir.

Gerçek Kişi Risk Raporunda Bulunan Bilgiler

Gerçek kişi risk raporunda gerçek kişilerin limitleri, geçmiş ödeme performansları ve riskleri yer almaktadır. Yanı sıra kredi ürünleri ödeme bilgileri de yer almaktadır. Raporda o işiyle ilgili bildirimde bulunan finansal kuruluş sayısı ve eğer mevcutsa takibe alınmış kredi bilgileri yer alır. Toplam kredili hesap adedi, limit ve bakiye bilgileri, gecikmedeki borç toplamı, gecikmedeki kredili hesap sayısı, kullanılmış son kredi tarihi, en uzun gecikme süresi yer almaktadır. Bununla birlikte son 18 aylık kredi ödeme performansı da bu raporla yer almaktadır.

Tüzel Kişi Risk Raporunda Bulunan Bilgiler

Tüzel kişi risk raporunda tüzel kişinin toplam risk ve limit ve risk bilgileri yer almaktadır. O tüzel kuruluşla ilgili bildirimde bulunan finansal kuruluş adedi, kullanılan ilk kredinin tarihi, en son kullanılan kredinin tarihi yer almaktadır. Bulunduğu sektör bazında risk ve limitlerin detaylı bilgileri yer almaktadır. Gecikmedeki borç toplamı ve gecikmedeki olan kredi hesap bilgileri yer almaktadır.

Findeks Risk Raporu İçeriği

Risk raporunda Findeks kredi notu, hesap detayları, not trendi, Türkiye kredi notu ortalamasına göre durum bilgisi, açık ürün bilgisi, geçmiş ödeme bilgileri, kredili ürün dağılımı ve kapatılmış ürün bilgisi bulunmaktadır. Findeks kredi notu tüm kreditörler ve bireyler tarafından referans alındığı için raporun en önemli unsuru sayılmaktadır. Hesap detaylarında hesap sahibine ait kredi ürünlerinin toplamıyla ilgili detaylı bilgi verilir. Not trendi Findeks kredi notunun zamanla yaşadığı eğilimi gösterir.

Yükselme veya düşme eğiliminin tespit edilmesini ve duruma göre adım atılmasını kolaylaştırmaktadır. Açık ürün bilgisi hali hazırda açık ve geçerli kabul edilen kredi kartı ve kredilere ait bilgileri içermektedir. Geçmiş ödeme hareketleri açık durumda veya kapalı durumda olan geçmişe ait kredi ürünlerinin ödeme durumu bilgilerini içerir. Geciken ödemeler, kanuni takip aşamasında olan ödemelerin tespitini sağlamaktadır. Kredili ürün dağılımı mevcut ürünlerin oranlarının ve çeşitlerinin incelenebileceği bir

grafiktir. Kapatılmış ürün bilgisinde kapatılan kredi kartı ve kredi gibi ürünler hakkında ayrıntılı bilgi bulunmaktadır.

Findeks Risk Raporu Nasıl Alınır?

Findeks risk raporunu Findeks’in resmi internet sayfasından almak mümkündür. Fiyatı 4 TL+ KDV kadardır. Toplamda 4.72 TL’dir.

Findeks Kredi Notu

Findeks Kredi Notu

Findeks kredi notu, özellikle bankaların uzun zamandır dikkate aldığı bir nottur. Bankalar kredi verecekleri kişilerin borcunu ödeme gücünü ve güvenirliliğini anlamak için kredi notlarını göz önünde bulundururlar. Bankalar kadar diğer finansal kuruluşlar için de büyük öneme sahiptir. Findeks kredi notu, bankalardan alınan krediler ve kredi notlarının geçmiş verileri esas alınarak oluşturulmaktadır. Findeks kredi notunun yüksek olması kişinin avantajıdır. Kişilerin sahip olduğu Findeks kredi notu yüksekse bankalardan hem daha kolay hem de daha uygun faiz oranlarıyla kredi alabilmektedir. Bankacılık sisteminde yer alan kredi ödeme alışkanlıklara göre hazırlanan Findeks kredi notu, risk raporunun özetlenmiş halidir. Raporları detaylı bir şekilde incelemeye gerek duymayan ya da buna fırsat bulamayan kişilerin risk alıp almayacağına karar vermesini kolaylaştırır.

Findeks kredi notuna göre kredi verilecek kişinin krediyi ödeme gücü olup olmadığı konusunda tahmin yürütülebilir. Önemli bir kredibilite göstergesidir Findeks kredi notunu şimdiden bilmek ileride vadeli bir borç ya da kredi yükümlülüğüne girildiğinde avantaj sağlayacaktır. Bu notun düşük olduğunu önceden bilmek ileride sorun yaşamamak için yükseltilmesi için zaman tanır. Eğer zaten yüksek bir nota sahip olunduğu bilinirse bu notun korunması gerektiğini göstererek yardımcı olur. Findeks kredi notu 1 ile 1900 değerleri arasındadır. Bu yüzden 1 en yüksek riski barındırdığını gösterirken 1900 puanı en az riske sahip olunduğunu göstermektedir.

Bir önceki yazımız olan Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar Hangileridir ? başlıklı makalemizde Banka kredileri için başvuru, en uygun kredi ve Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.