Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Finansal Özgürlüğü Geri Kazanmak

18.01.2017
485

Her insan hayatta çeşitli hatalar yapar. Bunlardan belki de en önemli ve en değerli olanların başında kişinin finansal özgürlüğünü kaybedecek girişimlerde bulunması gelmektedir.

Yapılan en kötü finansal hataların birinci sırasını gereksiz harcamalarla oluşan borç yükü altına girmek alıyor. Hele bir de bu borcun faizi varsa daha kötü bir hata olamaz.

Bir süre önce kaybetmiş olduğunuz maddi özgürlüğünüzü geri kazanabilmeniz için aşağıda size 5 öneri veriyoruz. Böylelikle umarız ki beyninizde paranın faydaları hakkında bir ışık yakabiliriz.

  • Servetinizi hesaplama

Servetinizi yani elinizde bulunan para miktarını hesaplayın. Bunu yapmak oldukça basit. Tek yapmanız gereken bir kağıt kalem alarak bir yere borçlarınızı, bir yere de sahip olduklarınızı yazarak çıkarma toplama işlemi yapmak. Sahip olduklarınızın toplamından borçlarınızı çıkararak elinizde ne var ne yok anlamanız sağlayacak maddi bir analiz yapmış olacaksınız.

  • Finansal veri toplama

Kendinize ne kadar gelir sahibiyim?, ne kadar harcama yapıyorum?, ne kadar borcum var ve en az ödemeyi ne kadar yapmam gerekiyor? Sorularını sorarak aylık gelir ve finansal harcamalarınıza ait durumunuzu analiz edebilirsiniz.

  • Ödeme planı oluşturma

İlk iki maddeyi tamamladığınıza göre ne kadar geliriniz ve gideriniz olduğunu biliyorsunuz. Borçlara öncelik vererek kendi ödeme planı oluşturmalısınız. Toplam borcu ödemeniz zor gözüküyorsa asgari borç tutarını ödemekle işe başlayabilirsiniz.

  • Harcama öncelikleri oluşturma

Gelirden çok gidere odaklanmak yararlı olacaktır. Temel harcamalar arasında yer alan yiyecek ve içecekler, barınma, ev giderleri ve ulaşım genelde her insan için önemli bir yer tutar. Söz konusu temel harcamalar olduğunda harcama önceliği oluşturmak mümkün değildir. Ama yapılabilecek tasarruf yöntemleri ile finansal özgürlüğünüz için faydalı bir adım atabilirsiniz. Mesela mobil iletişim için ödediğiniz faturayı daha düşük bir tarifeye geçirerek temel harcamalar dışındaki mevcut harcamaları kısıtlayabilirsiniz.

  • Plana sadık kalma

Finansal özgürlüğünüze kavuşacağınız günü hayal ederek kurduğunuz bu planı bırakmamaya çalışın. Borçlarınızı bitirene ya da ödeme konusunda rahatlayana kadar yaptığınız planı uygulayın ve yeniden borçlanmamaya çalışın. Sık sık planınızı gözden geçirin ve gerekiyorsa düzeltmelerle yeni eklemeler yapın.

Peki, finansal özgürlüğünüzü kaybettikten hemen sonra yeni bir yatırım kararı aldığınız da ne yapmalısınız?

Finansal özgürlüğün başladığı yerde ki maddi durumunuz son derece önemlidir. Paranın faydalarını ön planda tutarak gerçekleştireceğiniz her adım finansal özgürlüğünüz için önem taşımaktadır. Öncelikle ne kadar bir paraya sahip olduğunuzu belirleyin. Gelir ve giderlerinize ait bir tablo çıkarın. Bu tablodan hareketle gelecekteki durumunuzu görebilirsiniz.

Piyasaları iyi takip edin. Hangi piyasada ne kadar yatırım yaparsam kazanırım ? sorusunu sıklıkla kendinize sorun. Piyasa analizi için uzman bir kişiden destek alın. Daha önce gerçekleştirilmiş başarı yatırımları takip edin siz de bu yolda ilerleme kaydedin. Tek başına ya da bir ortak aracılığı ile gerçekleştireceğiniz yatırımlarınızda her adımınızı planlayın. Ortağınız var ise en iyi kar elde etme seçeneklerini birlikte planlayın. Attığınız her adımın kazancınız üzerinde olumlu ve ya olumsuz bir etkisi olduğunu hesaba mutlaka katın. Başladığınız yatırım fikrinden uzaklaşmayın. Piyasalarda dalgalanmalar söz konusu olsa bile siz planlarınıza güvenin. Unutmayın ufak çaplı dalgalanmalar sizi çok etkilemez ancak siz planladığınız gibi bir yatırım sistemini hafife alırsanız kaybetmenizde olası bir durumdur. Çevrenizdeki kişilerin fikirlerine önem vermeyi sakin unutmayın.

Finansal özgürlüğünü bir defa kaybetmiş ancak daha sonrasında yatırım kararı almak oldukça güçlü bir harekettir.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.