X

Elde Edilen Gelire Göre Ne Kadar Tasarruf Edilmeli?

Gelirinize göre yapmanız gereken tasarruf oranı gelirinizin %10 veya %25′ i civarında olmalıdır. Geliriniz ne kadar yüksekse tasarruf oranınızı da o kadar artırmakta fayda vardır.

Araştırmalara göre düşük gelirli bireylerin tasarruf oranları yüksek gelirli bireylerden daha düşüktür. Çünkü düşük gelirli bireyler gelirlerinin tamamına yakınını temel ihtiyaçlarına harcamak zorunda kaldığı için geriye tasarrufa ayıracağı miktar çok az kalıyor belki de hiç kalmıyor. Zaten tasarruf yapamayan bireyler de mecburen borçlanma yoluna gidiyor.

Tasarruf yapmaktaki en büyük nedenlerden biri acil durumlarda para ihtiyacını tasarruf fonundan karşılama düşüncesidir. Tasarrufu olmayan bireyler mecburen borçlanıp alacaklı borçlu ilişkisinde eline geçen parayla borcunu kapatmaya çalışacaktır. Malesef ki çoğu zaman gülümseten “Borç yiğidin kamçısıdır.” deyimi günümüzde yerini “Borç yiğidin kamburudur.” deyimine bırakmak üzere. İşte bu nedenle borçlanmak istemiyorsanız tasarrufa yönelmek en doğrusu. Peki ne kadar birikim yapılmalı? Bunu bir örnekle açıklayalım; bir öğrencinin 2017 yılında 400 TL burs veya kredi aldığından yola çıkarsak bu öğrencinin parasının minimum % 10′ unu tasarruf etmeli. Bu oran 40 TL ye tekabül ediyor. Veya 2000 TL geliri olan birey %15 tasarruf yapacak olursa 300 TL sini ayırmalıdır. Her ay 300 TL biriktirildiğinde bir yılda 3600 TL elde edilmiş olacak.

Para Biriktirmenin Kolay Yolları

  • Para biriktirmenin ne kadar kazançlı olduğundan bahsettik ama para biriktirebiliyor musunuz? Kolay para biriktirebilmek için gelir gider dengesini iyi kurmanız gerekiyor. Her ay belli bir kazancınız varsa belli bir gideriniz de vardır. Her ay elektrik, su, yakıt, gıda ve yol gibi belli giderleriniz vardır. Bu giderlerinizin tutarını hesaplayıp geriye ne kadar paranızın kaldığını hesaplayın. Bu paranın bir kısmını da ekstra giderler olarak ayırabilirsiniz. Böylece acil bir masraf durumunda tasarrufunuzdan hariç paranız olur. Ekstra gideri de ayırdıktan sonra geri kalan paranız sizin o ay ki tasarrufunuz olacak.
  • Kolay tasarruf yapabilmek için kendinize hedef belirleyin. O hedefinizin parasını biriktirene kadar tasarruf yapmaya devam edeceksinizdir.
  • Eğer harcamalarınızın hesabını yapamıyorsanız günlük harcamalarınızı her gün not alın ve ay sonunda nerelere gereksiz harcama yaptığınızı fark edip bir dahaki ay bunlardan sakınırsınız.
  • Sezonda alışveriş yapmaktan kaçının. Sezon geçişlerinde mağazalar yarı yarıya fiyat indirdiği için giyim alışverişleriniz daha uygun fiyatlı olacaktır. Böylece giyime ayırdığınız para azalacak onu da tasarrufa ayırabileceksiniz.
  • Eğer elinizdeki parayı kolay harcıyorsanız paranızı altına veya dövize çevirerek harcamanızın önüne geçebilirsiniz. Çoğu kişi elinde para oldukça harcadığını bir türlü hesabını yapamadığını söyler. Eğer paranızı farklı yatırım araçlarına çevirirseniz harcarken bir kez daha düşünmenizi sağlayacaktır.
  • Elinize geçen bozuk paraları gereksiz yerlerde harcamaktansa onları bir kumbarada biriktirmeyi tercih edebilirsiniz. Farkında olmadan ufak miktar diye harcadığınız bozuk paraların bir yılın sonunda hiç de azımsanmayacak miktarlara ulaştığını görmek sizi sevindirecektir.
  • Kredi kartı kullanımınızı azaltın hatta kredi kartı kullanmayı bırakın. Kredi kartı kullanarak yaptığınız ödemelerde paranızı hiç görmediğiniz için o ödemeyi hiç yapmıyormuş gibi hissedip daha çok harcamaya yönelebiliyorsunuz.
  • Dışarıda yemek yemelerinizi azaltın. Evde yemek yapmak her zaman daha hesaplıdır. Dışarıda yediğiniz yemeğe verilen parayla evde 3 günlük yemek çıkarmak mümkündür.
  • Tasarruf yapmak istiyorsanız bunda kararlı ve istikrarlı olun. Gereksiz yere yaptığınız her harcama sizi hedefinizden uzaklaştıracaktır. Hedefe daha çabuk ulaşmak istiyorsanız fire vermeden tasarrufunuzu yapın.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.