Eğitim Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?
Eğitim Kredisi, özellikle üniversite zamanlarında öğrencilerin çeşitli eğitim masraflarını karşılayabilmesi için bazı bankalar tarafından, finans desteği sağlamak amacıyla öğrenciye yahut velisine verilebilen ihtiyaç kredisidir. Genellikle bu kredilerin vadesi “36”ay ve en yüksek limit olarak ise 100.000 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. YÖK’ün 2017-2018 istatistiklerine göre, günümüzde “ 7 milyon 560 bin 373” öğrenci üniversitede eğitim görmektedir. Bunlardan birçoğu ise ikametgâh ettikleri şehrin dışında eğitimlerine devam etmektedirler. Böyle durumlarda öğrencilerin eğitim masrafları artmaktadır ve birçok aile eğitim masraflarını ödemekte finansal anlamda zorluk çekmektedir. Bu masrafları kolaylaştırmak adına eğitim kredileri öğrencilere çok büyük destek sağlamaktadır. Konaklama, faturalar, temel gıda, kişisel masrafların vb. gibi giderlerin ödenmesinde bu kredilerin payı oldukça fazladır. Günümüzde ise üniversite okuyan gençlerimizin sayısı arttıkça eğitim kredisi veren bankaların sayısı da artmıştır. Artık birçok kamu bankası ve özel bankalar eğitim kredisini özel masraf kredisi altında vererek ailelere ve öğrencilere kolaylıklar sağlamıştır. Birçok bankanın bu krediyi vermesinden ötürü aileler ve öğrenciler büyük çapta bir araştırma yaparak kendilerine ve bütçelerine en uygun faizli krediyi seçmeye çalışıyorlar. Öğrencilerin her yıl kredi için en çok başvurduğu kurum ise Kredi ve Yurtlar Kurumudur. Bunun sebebi ise devlet destekli olması, faiz oranlarının bankalara göre daha düşük olması ve geri ödeme kolaylıkların çok fazla olmasıdır.
Eğitim Kredisi Nasıl Alınır?
Eğitim Kredisi almak için, öğrencinin kendi geliri var ise o belge ile yahut velisinin gelir belgesi ve öğrencinin kayıt olduğu üniversitenin kayıt belgesini velisi veya kendisi bankaya götürerek, gerekli evrakların teslimin olması halinde başvuruda bulunması gerekmektedir. Banka bu evrakları incelemeye alarak onay verdiği takdirde eğitim kredisi alınabilir.
Başvuru Şartları Nelerdir?
Eğitim Kredisi başvuru şartları sağlandığı takdirde; krediyi almak isteyen öğrencilere verilir. Tüm kredilerde olduğu gibi eğitim kredisini almak için bankaların öne sürdüğü en önemli şart, bir önceki paragrafta da belirtildiği gibi krediyi karşılamaya yeteceğine kanıt olarak gösterilebilecek bir “Gelir Belgesi”nin bankaya sunulmasıdır. Fakat takdir edilir ki tüm öğrenciler sürekli bir gelire sahip olamayacaklarından bu belgeyi bankaya sunamayabilirler. Bu belgenin sunulmadığı takdirde de bankalar bazı şartlarda öğrencilere eğitim kredisini verebilmektedir. Bunlar ise şöyle sıralanabilir:
- İlk olarak; eğer öğrenciler krediyi ödeyebilecek düzeyde mali durumu olan birisini kefil olarak gösterirlerse örneğin velisini, eğitim kredisine başvurabilir ve krediyi alabilirler.
- İkinci olarak; öğrencinin banka hesabında kredi çekmek istediği miktarın iki katı kadar bir birikimi var ise, düzenli bir işte çalışmasa bile ve bu hesaplarda herhangi bir problem yok ise bu gelir teminat olarak gösterilip eğitim kredisi için başvuru yapılıp alınabilir.
- Son olarak; öğrencilerin kullanmakta olduğu kredi kartı /banka kartı gibi ürünleri kullanma performansının ve kredi notunun (kredi notu: Bir bireyin veya kurumun banka ve finans kurumları arasındaki tüm finansal bağları ve geçmişi inceleyip özetleyerek oluşturulan bir puandır.) oldukça yüksek olduğu durumlarda banka krediyi verebilir.
Başvuruda istenilen Belgeler Nelerdir?
Başvuruda istenilen genel belgeler şu şekildedir:
- Kişiye ait TC Kimlik Cüzdanı Fotokopisi
- Maaş Bordrosu, Maaş Cüzdanı gibi gelirinizi gösteren belgeler,
- Üniversiteye yeni başlanıyorsa okul kayıt belgesi, eğer üniversiteye yeni kayıt olunmadıysa okuldan alınan veya e devlet üzerinden çıkarılan öğrenci belgesi
- Kredi Başvuru Formu
Bankalar için eğitim kredisinin verilmesi için zorunlu tutulan en önemli belge ise öğrencinin üniversitede okuduğunu gösterdiği belgedir. Ayrıca, bankalar isteğe göre ek belgeler de isteyebilir. Bu belgelere banka ile görüşülerek yahut internet sitesine bakılarak ulaşılabilir.
Bir önceki yazımız olan Peşinatsız İkinci El Araba Veren Yerler (GÜNCEL) 2021 başlıklı makalemizde Galeriden Senetle İkinci El Araba, İkinci el taksitli araba satışı ve Peşinatsız taksitle araba veren galeriler hakkında bilgiler verilmektedir.