X
    Categories: Krediler

Eğitim Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Eğitim kredisi hesaplama işlemi, bankaların ihtiyaç kredileri için sunduğu hesaplama araçları ile yapılmaktadır. Çünkü eğitim kredisi her bankanın ihtiyaç kredisi başlığı altında sunulmaktadır. Bu noktada ilk cevaplaması gereken soru ise eğitim kredisi nedir, olmaktadır. Eğitim kredisi, bankaların özel okul, üniversite, yurt dışı eğitimi ya da dil kurusu gibi eğitim masrafları için öğrenci velilerine ya da yükseköğretim, doktora ya da lisans öğrencilerine yönelik sunduğu kredili ürün olmaktadır ve ihtiyaç kredisi şartları dahilinde verilir.

Eğitim kredisinde hesaplama yapılırken çekilmek istenen tutar belirleyici olmaktadır. Çekilmek istenen kredi tutarı da alınacak eğitime göre şekillenir. Yani gidilecek okulun, dil kursunun ya da diğer eğitim alanlarının belirlediği fiyatlar eğitim kredilerinin hesaplanmasında belirleyici olmaktadır. Eğitim kredileri için bankalar uygun faiz oranı uygular. Çekilmek istenen tutar üzerine uygulanan faiz oranı eklenir ve toplam tutar tercih edilen vade seçeneğine bölünerek aylık taksit miktarı belirlenir. Bankalar eğitim kredileri için en çok 36 aya varan vade seçeneklerini müşterilerine sunmaktadır.

Eğitim Kredisi İçin Talep Edilen Ek Masraflar

Tüm kredi türlerinde olduğu gibi eğitim kredisi için de her banka ek masraf tutarını kredi tutarı üzerine eklemektedir. Öğrenci ihtiyaç kredisi olarak sunulan eğitim kredilerindeki ek masraflar;

  • Dosya masrafı,
  • Kredi tahsis ücreti,
  • Kredi masrafı,
  • Sigorta masrafları,
  • Vergiler, olmaktadır.

Ek Masraf Oranları

Öğrenciye ihtiyaç kredisi veren bankalar arasında dosya masraf ücreti her banka için farklılık gösterir. Bazı bankalar eğitim kredisi ürünü için dosya masraf ücreti talebinde bulunmaz. Bu durum kredi masrafı için de geçerlidir. Kredi masrafı da bankadan bankaya değişkenlik gösterir. Kredi masrafı talebinde bulunan bankalar, masraf tutarını çekilmek istenen kredi tutarından düşerek masraf kesintisi yaparlar.

Eğitim kredisinden alınan vergiler ise devletin bankadan talep ettiği ücret olmaktadır. Kesinti oranı, devlet tarafından belirlenmektedir. İhtiyaç kredisi kapsamında olan eğitim kredisi için Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi başlığında % 5 oranında kesinti yapılır. Bu, kredi sözleşmesinde BSMV olarak yer almaktadır. Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu olarak da % 15 oranında kesinti yapılır. Bu da KKDF olarak kredi sözleşmesinde yer alır. Kredi tahsis ücreti de çekilmek istenen kredi tutarının binde beşi olarak belirlenmiştir.

Sigorta masrafları da bankadan bankaya değişir. Bazı bankalar eğitim kredisi için hayat sigortasını zorunlu tutarken, bazı bankalar herhangi bir şekilde sigorta yaptırma şartı koymaz. Sigorta ücreti her ay ödenecek olan aylık taksit tutarına yansıtılmaktadır.

Eğitim Kredisi Taksit Tutarının Hesaplanması

Eğitim kredisi taksit tutarı hesaplaması, çekilmek istenen kredi tutarına yukarıda belirtilen ek masraflar eklendikten sonra seçilen vade sayısına toplam tutarın bölünmesiyle hesaplanır. Vade sayısı ne kadar fazla olursa, geri ödenecek toplam kredi tutarı da o kadar fazla olacaktır. Çünkü ek masraflar, bölünen vade sayısına yansıtılır. Aynı zamanda uygulanan faiz oranı da vade sayısı arttıkça yükselir. Bu bakımdan vade sayısının düşük tutulması önerilmektedir.

Tüm bilgiler sonucunda öğrenci kredi başvurusu da bankaların şubeleri üzerinden yapılmalıdır. Banka şubelerine;

  • Kredi başvuru sahibinin nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi,
  • Gelir belgesi,
  • Eğitim alınacak ya da alınmış olan yere ait fatura,
  • Banka talebine göre kefil ya da teminat gösterecek belgeler ile başvuru yapılmalıdır.

Kredi kullanımı için herhangi olumsuz bir durum olmadığı takdirde, başvuru onaylanıp aynı gün içinde kredi kullanımı mümkün kılınmaktadır. Eğitim kredilerinin amacının tamamen eğitim masraflarının karşılanması olduğu ve eğitim masrafları doğrultusunda kredi sunulduğu unutulmamalıdır.

Bir önceki yazımız olan Peşinatsız İkinci El Araba Veren Yerler (GÜNCEL) 2021 başlıklı makalemizde Galeriden Senetle İkinci El Araba, İkinci el taksitli araba satışı ve Peşinatsız taksitle araba veren galeriler hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.