Düğün kredisi almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için devlet destekli olduğu gibi özel krediler de verilmektedir. Özel krediler balayı, tatil, söz, nişan, beyaz eşya ve ev gibi konularda da paket evlilik kredisi vermektedir. Devlet destekli düğün kredisinde ise başvuru sahiplerinin 3 yıl boyunca çeyiz hesabı açarak birikim yapmaları istenmektedir. Biriktirilen miktara göre 5 bin Türk Lirasına kadar destek verilmektedir. Özel ve kamu bankaları evlenecek kişilere destek vermek amacı ile birçok evlilik kredisi fırsatı sunmaktadır.
Evlilik Kredisi Nedir?
Evlilik kredisi nedir; evlenecek kişileri desteklemek amacı ile verilen bir kredi türüdür. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının desteklediği düğün kredisi belirli bankalardan alınabilmektedir. İş Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankası tarafından verilmektedir. Özel bankalar aracılığı ile de evlilik kredisi alınmaktadır. Evlilik kredisi, yeni evlenecek genç çiftlere verilen bir kredi olup ön koşulu 3 yıl boyunca çeyiz hesabına birikim yapılmasıdır. Birikim yapmayan kişiler, özel bankaların kredilerine başvurabilmektedir fakat devlet destekli krediyi ise alamamaktadırlar.
Evlilik Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Evlilik kredisi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin çeyiz parası biriktirmesi gerekmektedir. 25 bin Türk Lirasına kadar biriktirilen çeyiz parasına Türkiye Cumhuriyeti tarafından 5 bin Türk Lirası verilmektedir. Başvuru yapacak kişiler bazı şartları yerine getirmek zorundadır. Şartları yerine getirdikten sonra başvuru yapılabilmektedir. Kredi başvurusu yapacak kişiler gerekli belgeler ile ilgili bankaya giderek direkt olarak başvuru yapabilmektedir. Ayrıca internet şubesi, mobil bankacılık, müşteri hizmetleri, SMS ve şube üzerinden de evlilik kredisi başvurusu yapılabilmektedir. Birçok banka ATM’den de kredi başvurusu almaktadır.
Evlilik Kredisi Nasıl Alınır?
İhtiyaç kredisi ya da tüketim kredisi adı altında verilen bu evlilik kredisi devlet destekli ve devlet desteksiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. %1’lik faiz oranı ve 48 aya varan vade seçeneği ile gelire göre uygun ödeme planı çıkarılmaktadır. Evlilik kredisi alacak kişiler ilgili banka ile iletişime geçerek evlilik kredisi alabilmektedir. Devlet destekli evlilik kredisi miktarı 5 bin Türk Lirası olup özel evlilik kredilerinde 50 bin Türk Lirasına kadar kredi alınabilmektedir. Özellikle İş Bankası, Ziraat Bankası, Denizbank ve Akbank evlilik kredisi almak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Evlilik Kredisinde Kredi Notunun Önemi
Devlet destekli düğün kredisi alacak kişilerin kredi notu ve gelir durumu ikinci planda kalmaktadır. Öncelikle yerine getirilmesi gereken şartlar bulunmaktadır ve bu şartlar yerine getirildiği takdirde 4 yıl içinde evlilik kredisi ödemesi yapılabilmektedir. Ancak özel bankalardan alınacak olan evlilik kredisinde kredi notu ve gelir durumu oldukça önemlidir. Kredi notu aralıkları bulunmaktadır ve bu puan aralıklarına göre kişilere kredi verilmektedir. Kredi puan aralıklarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- İlk grup 1 ila 699 puan arasında olan en riskli kredi grubudur. En riskli ve orta riskli kredi gruplarından kefil ve ipotek istenmektedir.
- İkinci grup 700 puan ile 1099 puan arasında olan gruptur ve orta riskli olarak isimlendirilir.
- Üçüncü grup az riskli olarak isimlendirilir ve 1100 ve 1499 puan arasında bulunur. Bu grubu genellikle orta gelirliler ve memurlar oluşturmaktadır. Bazı durumlarda kredi verilirken banka tarafından kefil istenebilmektedir.
- Dördüncü grup iyi olarak isimlendirilen 1500 ve 1699 puan arasında olan gruptur. Bankalar çok zorlamadan bu gruba kredi verebilmektedir.
- Beşinci ve son grup ise 1700 ve 1900 puan arasında olup çok iyi ismi ile bilinmektedir. Bu gruba bankalar anında kredi imkânı sunmaktadır.
İLGİLİ KONU: Düğün Kredisi Veren Bankalar
Devlet Destekli Düğün Kredisi Şartları
Devlet destekli düğün kredisi almak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken şartlar bulunmaktadır. Devlet destekli düğün kredisi şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- İlk kez evleniyor olmak en önemli şartlar arasındadır.
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- 27 yaşını doldurmadan evleniyor olmak
- 3 yıl boyunca çeyiz hesabı açmak ve 3 yıl vade ile 25 bin Türk Lirasına kadar birikim yapmak
- 3 yıl boyunca çeyiz hesabındaki parayı en fazla 2 kere bozdurmak
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Açılan çeyiz hesabı cinsinin Türk Lirası olarak ayarlanması ve yabancı para birimi kullanılmaması
- 18 yaş altında hesap açacak kişilerin ise ebeveynleri aracılığı ile kredi hesabı açması gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Vatan Bilgisayar’dan Odeabank İle Telefon Nasıl Alınır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.