X

Devlet Tahvili Nedir? Yatırımı Nasıl Yapılır?

Yatırımlarını yüksek sabit geliri ile orta ve uzun vadede garanti almak isteyen yatırımcıların başvurduğu yatırım araçlarından birisi de devlet tahvilleridir. Devlet tahvili nedir sorusunun kısa cevabı Hazine Müsteşarlığı’ nın çıkardığı devletin 1 yıldan az olmayan borçlanma senetleridir. Hazine Müsteşarlığı’ nın çıkardığı tahvillere Merkez Bankası aracılık eder. Tahviller devlet tarafından çıkarılabildiği gibi anonim şirketler tarafından da çıkarılmaktadır. Devlet tahvilleri cari yıl içinde bütçede oluşan açığı finanse etmek ve fon oluşturmak için çıkartır. Tahviller vadelerine, ihraç yöntemlerine, faiz ödeme türlerine göre sınıflandırılırlar.

Devlet tahvilleri ile bono temelde aynı yatırım araçları olsa da birbirlerinden ayrıldığı nokta vade süreleridir. Vadesi bir yıldan az olan borçlanma senetleri hazine bonosu, bir yıldan uzun olanlar ise devlet tahvili ismini alırlar. Devlet tahvilleri piyasası BİT bünyesindeki Tahvil ve Bono Piyasasında gerçekleşir.

Devlet Garanti Eder

Devlet tahvillerinde devlet açıkladığı vadelerde faiz getirisi ödemeyi garanti eder. Eğer yatırımlarınızı devlet tahvillerine yatırırsanız vade sonu geldiğinde devlet garantisi olduğu için faiziyle yatırdığınız parayı geri almış olursunuz. Hazine bonosu da devlet tahvili de ikinci el piyasası yatırım aracı olduklarından vadesinden önce elden çıkarabilirsiniz ancak faiz getirisi ona göre hesaplanır. Bu yatırım cinsinde risk çok düşüktür çünkü devlet ilk olarak borçlanmaya gittiği 1854 yılından bu yana borcunu ödemediği hiç olmamıştır.

Tahvillerinizi döviz ve TL cinsinden alabilirsiniz. Döviz ile aldığınız tahviller döviz cinsinden ya da dövize endeksli olarak verilebilir. İkisi arasındaki fark döviz cinsinden senetlerin borçlanma ve ödeme işlemleri döviz ile dövize endeksli senetlerin işlemleri kur üzerinden hesaplanan TL karşılıkları ile yapılır.

Tahvil Nasıl Alınır?

Sabit getirili yatırım araçlarından olan devlet tahvilleri risk almayı istemeyen sabit getirisi olan yatırımlara yönelen yatırımcılar için uygundur. Devlet tahvili alımlarında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının tahvil senetleri için yaptığı derecelendirmeler önem arz eder. Eğer siz de tahvil senedi almak istiyorsanız borsa bu tarz ekonomi notlarını yakından takip etmeli, borsa ve piyasalar hakkında bilgi ve deneyiminizi artırmalısınız.

Devlet tahvili yatırımı nasıl yapılır sorusunun cevabı ise; BİST bünyesindeki Tahvil ve Bono Piyasasında işlem yapmak istiyorsanız tahvil senedi emirlerinizi yetkili bankalar ya da aracı kurumlar vasıtasıyla iletebilirsiniz. Satın aldığınız tahvilleri fiziki olarak alabileceğiniz gibi ücretsiz emanet hesabında da saklayabilirsiniz.

Piyasada işlem yapmak isteyen banka ve aracı kurumlar için Borsa tarafından üst limit belirlenir. Siz de karşılığını yatırmak ve üst limiti aşmamak şartıyla yatırımınızı yapabilirsiniz. Tahvil senetlerini iskontolu ve iskontosuz olarak satın alabilirsiniz. İskontolu senetlerde faiz ödemeleri sadece vade sonunda yapılır. İskontolu senetler satış tarihinde belirlenmiş fiyat ile satılan vade süresi boyunca değişmeyen senetlerdir. Bu yüzden sabit getirili senetler olarak da anılır. Kuponlu senetler ise vade süresince size nakit akımı sağlayabilecek senetlerdir. Nominal değerin altında iskontolu ya da nominal değerin üzerinde primli seçenekleriyle alınabilirler. Kuponlu senetlerde 3 ve 6. aylar ve 1 yılın sonunda bir kere faiz ödemesi alırsınız.

Enflasyondan etkilenmemek istiyorsanız tahvil almak mantıklı bir yoldur. Enflasyon Korumalı Devlet Tahvilleri en garantili yatırım şekli sayılabilir. Bu senetlerin nominal değerleri 1000 Dolardan başlar.
Devlet tahvilleri yüksek sabit getirisi sunduğundan risk sevmeyen, belli bir vadede anapara ile birlikte faiz getirisi bekleyen yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Siz de tahvillerden yüksek kazanç bekliyorsanız vade sonuna kadar senetlerinizi bozdurmadan beklemeli, vade sonunda en yüksek faiz geliriyle elden çıkarmalısınız.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

View Comments (2)

  • Hazine bonolarını bankalar karşılıksız satarlar banka batınca güvencesi yokkk..... Mevduatın karşılığı olmasada tmsf güvencesinde

This website uses cookies.