X

Dar ve Orta Gelirli Aileler Kolaylıkla Ev Sahibi Oluyor

Toplu Konut İdaresi olarak açılımını yapabileceğimiz TOKİ, dar ve orta gelir düzeyindeki ailelerin konut ihtiyacını karşılayacak toplu konut projeleri yapan ve devlete bağlı olarak yürütülen bir kurumdur. TOKİ fırsatları arasında siz de kendinize uygun bir konut projesi bularak ev sahibi olma şansını elde edebilirsiniz.

1984 senesinde dönemin Devlet Başkanı Turgut Özal’ın talimatlarıyla kurulmuş olan TOKİ, mali yetersizlikler nedeniyle 80’li yıllarda yeteri kadar proje gerçekleştirememiş olsa bile 2002 senesinden sonra artışa geçmiştir. 43 bina inşa eden TOKİ planlı kentleşmeyi ve konut seferberliğini başlatmış, çalışmalarına hız vermiştir. Doğrudan başbakanlığa bağlanan TOKİ, sadece konut değil, cami, otel, kütüphane, üniversite gibi alanlarda da hizmet vermektedir. TOKİ Türkiye geneli içerisinde 81 ilde 524698 konutu sadece 2012 senesine kadar yapmıştır. Hedef 2023 senesinde bu sayının 1 milyon konuta ulaşması ve vatandaşların konut sahibi olmasıdır.

TOKİ’nin Amacı ve Misyonu Nedir?

TOKİ, misyonu gereği Türkiye’de konut ve yerleşim konularında özel sorumlulukları olan kamu kuruluşlarından biridir. Bu bakımdan, rekabetçi bir ortamda olmadığını söyleyebiliriz. Bir kamu kuruluşu olarak yasal statüsü gereği TOKİ’nin sermayesi yoktur, iflas ilan edilemez ve malvarlığı bağlayıcılığı da yoktur. TOKİ, kurumsal bilançolarını “bilanço esasına göre” tutmaya devam ederek kurumsal gelir raporlarını (gelir tabloları ve bilançolar) hazırlamaktadır. 2013 yılı sonu itibarıyla TOKİ’nin nihai bilançosunda, döner sermayesi %17 oranında artmış ve sabit kıymetleri bir önceki yıla göre %11 oranında azalmıştır.

Yüz binlerce düşük ve orta gelirli aileye konut kredisi sağlaması nedeniyle TOKİ duyurular büyük bir merakla beklenir olmuştur. Çin’in uluslararası seçim komitesi tarafından “İyi Uygulamalar” arasında seçtiği TOKİ ödüllere doymamış ve çalışmalarını aksatmadan sürdürmüştür. Konut ve insan yerleşimleri alanlarında birikmiş bilgi ve tecrübe birikiminden yararlanan TOKİ, ulusal ve uluslararası düzeyde, faaliyet konularıyla ilgili toplantı ve organizasyonların düzenlenmesi ve ilgili meslek gruplarıyla paylaşılması ile ilgili çalışmalar yapmaktadır.

TOKİ Genel Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Projenin yer aldığı il ve ilçe sınırları içerisinde 1 seneden az olmamak koşuluyla ikamet ediyor olmak (il nüfusuna kayıtlı olmak)
  • Toplu konut İdaresi içerisinde başka bir dairenin tapusuna sahip olmamak ya da Toplu Konut İdaresi’nden konut kredisi almamış olmak.
  • Tapuyu alacak kişinin kendisine, eşine ya da çocuklarına ait bir tapu kaydının bulunmaması.
  • Aylık hane geliri en fazla net 3200 TL olmalıdır. Bu net gelire hanede velayeti bulunan çocuklar için yapılan yardımlar da dahildir. Net gelir bazı illere göre değişebilir. Örneğin İstanbul için net gelir şartı 3.700 TL’dir.
  • Başvuru sahibinin SGK emeklisi olması ve bunu SGK’dan alacağı belgeyle kanıtlayabilmesi.
  • Hanedeki eşlerden ikisi de emekliyse sadece biri başvuruda bulunabilir.

TOKİ’ye Başvuracak Olanlardan İstenen Evraklar Nelerdir?

TOKİ’ye başvuracağınız zaman doğru belgeleri ibraz etmeniz ve eksiksiz belge götürmeniz son derece önemlidir. Aksi durumda hem sözleşmeniz iptal edilecek hem de Toplu konut İdaresi projelerinden bir daha ev alma hakkınız engellenecektir. TOKİ İstanbul, İzmir, Ankara ve benzeri büyük şehirlerde etkin olarak konut yaptığı için bu büüyk şehirlerde konut sahibi olmanın fırsatını kaçırmamak için doğru belgelerle başvuru yapmalısınız.

Sizden istenecek olan evrakların başında kimlik fotokopiniz gelmektedir. Şehit aileleri ve dul yetimleri başvuruyorsa, kredi kullanım durumuna göre istenen belgeler değişiklik gösterebilir. Emekli Sandığı’ndan belge alacaklar “Hak sahipliği belgesi” almalıdır. Engelli vatandaşlar da Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından alınmış olan kimlik kartı ile tam teşekkürlü bir devlet hastanesinin vermiş olduğu sağlık heyet raporunu başvuru belgelerinin arasına koymalıdır.

Emekli vatandaşlar mutlaka SGK tarafından alınan Emekli Kimlik Belgesi’ne sahip olmalıdır. Eğer bu belge hala elinize ulaşmadıysa o zaman emekli olduğunuzu bildiren bir evrakı SGK içerisinden imzalı şekilde istemeniz gerekir. Başvuru yaptığınız alana ya da projeye göre kurumun sizden farklı belge isteme hakkının da her zaman geçerli olduğunu bilmelisiniz. Buna göre hareket etmeli ve kurumun sizden istediği evrakları zamanında getirmelisiniz. Sözleşmeyi imzaladıktan sonra ön koşul bedelinizi geri alabilir ve projeden vazgeçme hakkınızı da kullanabilirsiniz.

TOKİ Alt Gelir Grubu Ödeme Planları ve Başvuru Şartları Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak her kategori için aranan şart olsa da TOKİ projelerine başvuru şartları kategorilere göre farklılık gösterebiliyor. TOKİ dar gelirli olanlar ve emekliler için başvuru sahibinin projenin bulunduğu il ve ilçe sınırı içerisinde en az 1 senedir ikamet ediyor olmasını istiyor. Şehit ailesi, harp ve vazife malulleri ile dul yetim kategorisinde de kişinin en az 3 senedir il nüfusunda ikamet etmesi gerekmektedir. Başvuru şartı itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması da gerekmektedir.

Alt gelir grubu için ödemede 2000 TL peşinat isteyen TOKİ, sözleşme tarihi imzalandıktan sonraki aylarda da taksit ödemelerini başlatıyor. Aylık taksit tutarı ilanlarda açıkça belli olduğu için sözleşme planı size uyuyorsa imza veriyorsunuz. 15 senelik vadeyle kolay ödeme planlarıyla ev sahibi olabiliyor ve bütçenizi zorlamadan kendi konutunuzda kalmanın tadını çıkarabiliyorsunuz. TOKİ ucuz ev fırsatından yararlanmak istiyorsanız belgelerinizle birlikte başvurunuzu Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na yapabilirsiniz.

Diğer Konut Grupları İçin Uygulanan Ödeme Planları Nasıldır?

Yoksul grup konutları için farklı ödeme planları hazırlayan TOKİ, peşinatsız ödeme talep ettiği için ailelerin bütçesini zorlamayacaktır. Hiçbir peşinat ödemeden sadece taksitle ev sahibi olabildiğiniz TOKİ, konut teslim tarihinden sonra aylık taksitleri aldığı için de eve girmeden önce bütçenizi yıpratacak tekliflerde bulunmaz. 20 yıl vade yaptığı için aylık 100 TL gibi son derece düşük rakamlardan başlayan konut ödemeleri sizin kendi evinizde rahatlıkla oturmanızı sağlayacaktır.

Borç bakiyesi her sene iki kez artar ve Ocak ile temmuz aylarında yaşanan bu artış bir önceki 6 aylık dönemde ÜFE ve TÜFE oranının artışına göre belirlenir. İlk dönemsel artışın hangi tarihte olacağı da TOKİ tarafından teslim edilen tarihe göre belirlenecektir. TOKİ orta gelir ve dar gelirli vatandaşlar grubu için de bir ödeme planı oluşturmuştur. Bu plana yönelik olarak baktığımızda 75 metrekare ile 130 metrekare arasında değişen evleri farklı vade ve peşinat seçenekleri ile verdiğini görebiliriz. Örneğin yüzde 15 peşinat vererek 9 yıllık vadeye böldürebilir ya da yüzde 25 peşinatla 10 yıl vade yaptırabilirsiniz. Aylık taksit oranları tamamen vade sayısına göre değişkenlik gösterecektir.

2018 Senesinde Hedefe Ulaşan TOKİ Projeleri Nelerdir?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 2018 senesinde pek çok hedefi gerçekleştirerek vatandaşları konut sahibi yapmıştır. 2023’te hedefi 1 milyonun üzerinde olan TOKİ’nin buna adım adım ilerlediğini söyleyebiliriz. TOKİ projesi 2018 senesinde de devam ettiği için toplamda 5 ilde gerçekleştirilen toplu konutlar olduğunu söyleyebiliriz. 2018’in başında 777 adet konut satışa çıkmış ve sahiplerini bulmuştur.

Adana’ya baktığımız zaman bu sene içerisinde 427 konut yapıldığını görebiliyoruz. TOKİ ucuz evler fırsatından yararlanmak isteyenlerin Adana Seyhan içerisinde bulunan 427 adetlik konuta ilgisi yoğundu. 2+1 ve 3+1 konutların bulunduğu projede başvurular Türkiye Halk Bankası şubelerinden yapıldı. Kırşehir de TOKİ projesiyle yeni ev sahibi olanlara kucak açtı. 991 konutluk büyük TOKİ projesi kur yöntemi ile satışa çıktı. Muş Merkez Kale Mahallesi içerisinde de 237 konutluk proje tamamlandı. Muş içerisindeki proje kentsel dönüşümle hayata geçirildi.

Trabzon Pelitli içerisinde bulunan TOKİ konutlarının 2.etap başvuruları da tamamlandı. Toplamda 41 konuttan oluşan proje için Ziraat Bankası şubelerinden başvuru yapıldı. Yozgat’a da 81 konut yapan TOKİ, bu konutların 57 adedini alt gelir grubuna ayırdı. Kalan 27 adedi de orta gelir grubu için düşünüldü.

TOKİ Kura Çekilişlerinde Öncelik Kimlere Ayrılıyor?

Ev satışlarının daha adil olması için TOKİ çekilişi tercih edilen bir yöntem oluyor. Ancak bu kura yöntemi, konut sayısının, başvuru talebinden daha az olduğu durumlarda yapılıyor. Yani eğer konut sayısı başvuran kişi sayısından fazlaysa o zaman kura çekilmesine gerek kalmadan başvuru önceliğine göre başvuranların istedikleri evi alması sağlanıyor. Kura çekilişlerinde de hangi kategorilere öncelik verileceği belirlenmiştir.

Şehit aileleri, dul ve yetimlerin kuraya girmesine gerek kalmadan bu kişilere öncelik verilecek ve ev alma hakkı tanınacaktır. Engelli vatandaşların, TOKİ konut projelerinde %5’i kadar kontenjan hakkı olduğu için engelli vatandaşlarda da bu kuralardan hak kazanabilecek. TOKİ emeklilere özel fırsatlar da sunduğu için emeklilere ayrılan %25’lik kadroyu da kullanabilecekler. Bu kategori içerisinden hak sahibi olamayanlar tekrar bir kuraya tabi tutulabilecek. Başvuru sayısına ve yapılan sözleşmelere göre yapılan yedek listesinden size sıra tekrar gelebilecek. Kura çekimlerindeki öncelikler konut iline ve projeye göre değişmez.

Sözleşme Esnasında Konut Alıcısının İbraz Etmesi Gereken Belgeler Nelerdir?

TOKİ yapılandırma projesi için hayata geçirilen evlerde sözleşme yapacağınız zaman kurumun sizden istediği belgeleri toplamanız gerekir. Bu belgelerin başında il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden alınan onaylı vukuatlı nüfus kaydı gelmektedir. Adrese dayalı kayıt sistemine göre alınan il sınırlarında, konut alıcısının en az 1 yıl ikamet ediyor olması gerekir. Şehit aileleri için başvurulacak projelerde bu süre en az 3 sene olarak belirlenmiştir. İkameti kanıtlayacak belgeyi alamazsanız başvurunuz da geçersiz sayılacaktır.

Şehit ailesi ve dul, yetimler kategorisi dışında kalan 3 kategoriden ev almaya hak kazananlar il ve ilçe Tapu Müdürlüğü’ne gitmelidir. Başvuru sahibi kendisine ya da eşine ait herhangi bir tapuda kayıtlı kat irtifakı olmadığını kanıtlamalıdır. Ancak tarla, bağ, bahçe ya da köy evi sayılmaz. Başvuru esnasında sahip olunan mallar ibraz edilmelidir. Kanıtlanamazsa hakkınız iptal edilecektir. TOKİ başvuru belgeleri arasında hane halkının gelirini kayıtlayan belgeler de olmalıdır. Bu gelir tüm eve giren net gelir anlamında 3200 TL olacak şekilde belirlenmiştir. Bunu kanıtlayan evrakları TOKİ isteyecektir. Maaş bordroları, SGK dökümleri, çocuk yardımları ve benzeri gelirler listelenmelidir.

Eğer başvuru sahibi ya da başvuru sahibinin eşi çalışmıyorsa, Sosyal Güvenlik Kurumu içerisinden çalışmadığına dair belge almalıdır. Emekliler de maaş dökümlerini SGK içerisinden istemelidir. Bunu kanıtlamak için emekli maaşının yatırıldığı banka hesap dökümü de yeterli olacaktır.

TOKİ Kayaşehir Projesinin Taksitleri Ne Kadar Olacak?

TOKİ İstanbul içerisinde projelerine devam ederken yapılan son konut alanlarından biri olan Kayaşehir’e ilgi de büyük oluyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen bu proje sayesinde 605 adet konutla, 605 hane yeni ev sahibi olacak. Proje kapsamındaki daireler kura çekilişi sonucunda belli olacak ve TOKİ konutları ne zaman iade edeceğini, TOKİ ödeme koşulları gibi ayrıntıları tüm detaylarıyla açıkladı.

1+1, 2+1, 3+1, 4+1 dairelerin içerisinde olduğu Kayaşehir projesinde en düşük olan konutun bedeli 160 bin 185 TL olarak belirlendi. En yüksek konut fiyatı da 620 bin 49 TL’den satışa çıkacak. Konut için başvuru bedeli ödeyenler, kuradan sonra kendisine konutların çıkmadığını öğrenirse TOKİ başvuru bedeli geri alma talebini iletebilecek ve bedellerini geri alabilecek. Başvuru bedeli Kayaşehir projesi için 5 bin TL olarak belirlenmiştir ve başvurmak isteyenler bu bedelleri Türkiye Halk Bankası şubelerine yatırdı.

%25 ile % 40 arasında değişen peşinatlarla konut sahibi olmak isteyenlerin başvurduğu Kayaşehir TOKİ projesinde peşinat bedelleri de yüzdelik orana göre 40 bin TL ile 248 bin TL arasında değişiklik gösteriyor diyebiliriz.

Vadeli almak istediğiniz zaman en düşük taksit tutarının 667,44 TL olduğunu söyleyen Toplu Konut İdaresi en yüksek taksit tutarının da 3 bin 875 TL olduğunu belirtti. 1+1 dairelerin metrekare sayısının 43 metrekare ile 72 metrekare arasında değiştiği biliniyor. 2+1 dairelerin metrekaresi de 69,70 ile 107 metrekare arasında değişiyor. 3+1 dairelerde 116,90 metrekare ile 127,60 metrekare arasında değişiyor. En büyük daire olan 4+1 ise 143 metrekare ile 148 metrekare arasında değişiyor.

Ziraat Bankası’nın Aracı Olması Durumunda Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Ziraat Bankası TOKİ Kredisi veren bankalar arasında olduğu için Ziraat Bankası’nın aracı olması durumunda gereken belgelerin neler olduğunu banka şubelerinden de detaylı olarak öğrenebilirsiniz. İlan edilmiş olan tarihler arasında Konut Tahsis Belgesi’ni banka şubelerinden temin edebilirsiniz. Ziraat Bankası Müdürlüğü hak sahibine ait kredi talebini TOKİ’ye iletecektir. Bakiye borç kalması halinde satış sözleşmesi hükümlerini uygulayacağını da beyan edecektir.

Ziraat Bankası TOKİ borç sorgulama işlemini dilerseniz kolaylıkla banka şubelerinden ve Ziraat internet şubeciliğinden de yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konulardan biri de seçilen konutun bedelinin kredi masrafından düşük tutulması halinde satış bedeli dışında kalan masrafların ve vergilerin dikkate alınarak kişiye kredi ödemesi yapılmasıdır. Bu miktarın da kredi tutarını geçmeyeceğini bilmeniz gerekir. TOKİ tarafından ilan edilen tarihler arasında kurada belirlenen kişi peşinat bedelini yatırdıktan sonra sözleşmeyi imzalayarak vadeleri zamanında ödeyeceğini beyan etmiş olacaktır.

Bu kişilere satış kampanyasından bir kereye mahsus olmak üzere konut satışı yapılacağı bildirilir. Konut taksitleri ve peşinat koşulları öncesinde de belirttiğimiz gibi tamamen projeye ve bağlı olduğunuz kategoriye göre değişecektir. TOKİ ödeme sistemi hakkındaki detayları krediyi kullandığınız banka şubesinden de detaylı olarak öğrenilebilir.

TOKİ Projelerinde Devir İşlemleri Nasıl Yapılır?

Alt gelir grubu projeleri için hak sahibi olarak sözleşme imzalayanlar konutlarının borcu bitene kadar dairelerini herhangi bir şekilde başkasına devredemez ve kiralayamaz. Ev halkının hane içerisinde yaşamadığı tespit edilirse sözleşme sona erer. Sözleşme gereği konut için ödenen borç sona erene kadar alıcının veya ailesinin ikamet koşulu önemlidir.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunuz ve yanlış bilgi verdiğiniz fark edilirse konut alma hakkı iptal edilir ve bu hane halkı için geçerli olur. Bu nedenle TOKİ başvuru formu nasıl doldurulur ve nelere dikkat etmek gerekir gibi konulara hakim olmak önemlidir. Sözleşme imzalandıktan sonra sözleşmeye uymadığınız tespit edilirse peşinat tutarları da masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz bir şekilde size geri ödenecektir. Bu nedenle tüm şartlara ve sözleşme esaslarına uygun davranmanız ilerde bir sorun yaşamamanız açısından oldukça önemlidir.

Bir önceki yazımız olan Cepten Para Gönderme Havale Nasıl Yapılır ? Cepbank başlıklı makalemizde cebe havale ve cepbank hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.