Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Bütçenizi Dize Getirecek 4 Önemli Kavram

08.02.2017
443

Parasal olarak rahat ve dengeli olmak kaliteli ve mutlu yaşamanın yollarından bir tanesidir. Birçok kişi iyi kazanmasına rağmen bütçe sorunlarıyla uğraşabilmektedir. Bazen de daha fazlasını kazanmak isteyen ve bütçe durumlarından memnun olmayanlar vardır. Sonuç olarak finansal olarak iyi bir dengeyi tutturabilmek bizim elimizde olan bir konudur. Sanıldığı gibi korkutucu ya da imkansız da değildir. Zaten en başta bu imkansız ya da zor algısından kurtulmak iyi adımlar atmamız açısından yararlı olacaktır. Bütçe kontrolü sağlamak için öncelikle belli bir psikolojiye sahip olmamız gerekmektedir. Bu zaman dilimi, sabırlı, iradeli ve istikrarlı bir biçimde bu işi sürdürmeye kararlı olmamızla başlayacaktır. Bütçenizin kontrolden çıkmaması ve sizi zor durumda bırakmaması adına almanız gereken belli başlı bazı önlemler vardır. Biz 4 tanesini sizin için açıklamaya çalışalım:

  1. Bütçenizi Hangi Faktörler Etkiliyor? Netleştirin!

Bütçenizin kontrolünü elinize almak istiyorsanız doğal olarak önce ne yaptığınızın farkında olmanız gerekmektedir. Paranızı nerelere harcıyorsunuz, harcamalarınızın hangisi gerekli hangisi gereksiz? Gerçekten yaptığınız tüm harcamalar sizin ihtiyaçlarınızla mı ilgili oluyor? Geliriniz ne kadar, giderleriniz ne kadar? Kimlere ya da hangi kurumlara borçlandınız? Taksitlerinizin süresi nasıl ve aylık ödemeniz gereken miktar ne kadar? Sonuç olarak tüm gelir ve gider kalemlerinizi ayrıntılı olarak yazın. Her şeyi net bir şekilde görürseniz yapacağınız planın doğru ve isabetli olma ihtimali de yükselecektir. Bu da tabiki bütçenizi kontrol altında tutabilmeniz anlamına gelir.

Bütçenizi Dize Getirecek 4 Önemli Kavram

  1. Bütçenizi Önemseyin ve Önceliğiniz Haline Getirin

Dengeli bir bütçe yaratmanız finansal olarak başarı sağlayabilmenizin temel koşuludur. Bu da odaklanma ve bu konuda çalışma gereksinimi doğurmaktadır. Bütçenizle ilgili neler yapabileceğinize odaklanarak günlük düzeninizi oluşturmaya gayret edin. Bunu yaparken de sorunlara değil çözümlere yoğunlaşmanızı tavsiye ederiz. Sorunları görmezden gelmeyin ama sürekli sorunları da düşünmeyin çünkü bu sizin motivasyonunuzu bozabilir ve erken pes edebilirsiniz. Bu davranışın yerine sürekli yeni çözümler üretmek için kendinizi yönlendirebilirsiniz. Eylem eylemi doğuracak ve sonunda bütçe kontrolünüzü sağlamak için gereken adımları farkedip kararlı olabileceksiniz.

  1. Hedefler Koyun, İşinizi Kolaylaştırın

Hedef koymak her işte olduğu gibi finansal başarıyı sağlamakta da çok önemli bir faktördür. Gelecekte ne yapmak istiyorsunuz? Hangi şekillerde, ne kadar yatırım planınız var? Bu gibi soruların cevaplarını bulun ve kafanızda netleştirin. Sürekli olarak bütçe planına bağlı hareket etmek zorunda değilsiniz zaten siz yatırımlarınıza, gelecekteki hedeflerinize odaklandığınızda göreceksiniz ki kendinizi fazla zorlamanıza gerek kalmayacak! Bu sürecin kolay olacağını söylemiyoruz daha önceden de belirttiğimiz gibi sabır, irade ve dayanıklılık isteyen bir dönem olduğunu inkar edemeyiz. Bunun dışında bilinçaltınıza olumlu geçişleri sağlayabilirsiniz, zihniniz de sizi olumlu eylemlere doğru yönlendirebilecektir. Sıkıntı içinde kendinizi aşırı zorlamanızın lüzumu yok. Rahatlayın ve kolaylıkları keşfedin. Bir süre sonra doğru adımları atarsanız rahat bir şekilde bütçe kısıntısına da gidebilir ve finansal durumunuzu daha iyi hale getirebilirsiniz.

  1. Sahip Olduklarınızın Değerini Bilin

Çoğu insanın sıklıkla unutabildiği bir konudur sahip olduklarının değerini bilmek! Her akşam yatarken bu konuyu kısa bir süre için de olsa düşünün. Aslında şanslı olduğunuz birçok konu var. Bunlar için teşekkür edin. Bütçeyi korumak ve daha iyi duruma getirmek için yapabileceğiniz çok şey var; finansal mutluluğunuzu yakalamak tamamen sizin elinizde! Sahip olduğunuz şeylerin değerini bilin; bu sizi daha iyisi için de motive edecektir. Özellikle de paranızla yapabildiğiniz konulara odaklanmaya deneyin. Belki bütçeniz iyi değildir ve siz bu haliyle bile yapabildiğiniz güzel şeylere sahipsiniz. Daha iyi bir kontrol ise bunlardan fazlasını size getirecektir.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.