X

Bütçenize Zehir Saçan 10 Temel Finansal Hata

Yaptığımız bazı finansal hatalar bir ay boyunca çalışarak kazandığınız parayı kısa sürede harcamanıza, üstüne üslük borçlanmanıza neden oluyor. Tasarruf yaprak gelecekte yatırıma çevirebileceğiniz paraların bu hatalarla cebinizden kaçmasına neden oluyorsunuz. Bazı hususlara dikkat ederek bu durumu önleyebilir, bütçemizin daha fazla olumsuz etkilenmesinin önüne geçebilirsiniz. Bütçenizi olumsuz etkileyen bu finansal hatalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Lüks Tüketim ve Borçlarla Yaşam Standartlarının Yükseltilmesi

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen teknoloji ürünlerinin neredeyse her gün bir üst sürümü karşımıza çıkıyor. Tüm teknoloji ürünlerini borçlanarak sık sık değiştirmek, ihtiyaç olmadığı halde bu yönde harcama yapmak ve bunun için borçlanmak bütçenizi olumsuz etkiler. Kredi çekerek tatil yapmak da bu tarz bir sonuç doğurur. “Ayağı yorganına göre uzatmak” ifadesi tam da bu durumlar için kullanılmış bir deyimdir.

 

  1. Faizleri Dikkate Almamak

Kredi veya kredi kartı faizlerinin önemsenmemesi bütçenizin “su kaçırmasına” neden olur. Faiz ödemelerini dikkate almadığınız takdirde bu durum size daha büyük harcamalar ve geri ödemeler olarak döner. Burada dikkat edilmesi gereken şey sadece kredi veya kredi kartı faizleri değildir. Faturalarınızı da zamanında ödemediğiniz takdirde fazladan gecikme faizi ödemek zorunda kalırsınız. Ayrı ayrı ele alındığında bu meblağlar size ufak gözükseler de hepsi bir araya geldiğinde ciddi miktarlara ulaşabiliyor.

 

  1. Borçları Sürekli Ertelemek

Borçlarınızı ödemek için gecikmeyin. Zamanında ödenen borçlar hem gecikme faizi ödemenizin önüne geçer hem de faizlerinizin daha fazla katlanmasını engeller.

 

  1. Gereksiz Harcamalar

Gereksiz masraflar bütçenizin boşuna zorlanmasına neden olur. Peki, nasıl para tutulur? Kısacağınız gereksiz masraflar sayesinde bütçenizi zorlayan bir sürü harcamadan kurtulabilirsiniz. Yaptığınız gider kısma ile kazancınızın gereksiz şeylere harcanmasını önleyebilir, bu paralarla borçlarınızı ödeyebilir veya artan paranızı değerlendirebilirsiniz.

 

  1. Acil Durum Olasılığını Görmezden Gelmek

Acil durum olasılığını dikkate almadan tüm gelirlerinizi harcamanız ortaya çıkacak en ufak bir acil harcamada borçlanmanıza neden olur. Bu yüzden acil durum fonu oluşturmalı ve her ne olursa olsun acil bir durumla karşılaşmadığınız sürece o paraya dokunmamalısınız.

 

  1. Gelir ve Gider Hesabı Yapmamak

Basit bir finans planı oluşturarak ne kadar gelir ve harcamanız olduğunu daha net görebilirsiniz. Bu sayede hangi harcama kalemlerinden kısıtlama yapabileceğinizi göreceksiniz.

 

  1. Birikimleri Gereksiz Yere Harcamak

Bazı kısıtlamalar yaparak ve herhangi bir fazladan faiz ödemesi yapmayarak sağladığınız birikimi nasıl değerlendirdiğiniz oldukça büyük önem taşıyor. Eğer birikimlerinizi daha fazla getiri sağlaması için birikime çevirmiyorsanız sadece elinizde bulunan parayı harcamakla kalmaz, elde edebileceğiniz potansiyel kazançları da kaybetmiş olursunuz.

  1. Yatırım Yaparken Gerekli Hesaplamaları Yapmamak

Birikiminizi harcamayı değil yatırıma çevirerek değerlendirmeyi düşünüyor olabilirisiniz. Ancak bu tek başına yeterli değil. Hangi yatırım araçlarını kullandığınız, yatırım yapacağınız alanla ilgili gerekli bilgiye sahip olup olmadığınız da büyük önem taşıyor. Yatırım için gereken hesaplamaları yapmadan birikimlerinizi değerlendirmeye çalışmanız büyük zorluklarla biriktirdiğiniz paraları kaybetmenize neden olabilir.

 

  1. Hırsa Kapılarak Büyük Riskler Almak

Kısa sürede zengin olmak, deyim yerindeyse “köşeyi dönme” hayalleri kurmak yapılan en büyük finansal hatalar arsında yer alıyor. Bilinçli bir şekilde belirlenmiş hedefler size belki çok büyük kazançlar sağlamaz. Fakat bu sayede düzenli ve görece az riskli bir şekilde kar elde etmiş olursunuz.

 

  1. Emeklilik Yıllarını Düşünmemek

Emeklilik yıllarınız için herhangi bir birikim yapmamak gelirlerinizin düşeceği emeklilik yıllarında alıştığınız yaşam standartlarından büyük ölçüde feragat etmenize neden olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.