Borsada Oynamanın Kuralları
Borsa riski yüksek olan bir yatırım şeklidir. Bilgi ve tecrübe, bu risklerin azaltılabilmesinin anahtarıdır. Bu maksatla yatırımcıların borsa eğitimlerinden faydalanmaları, kendilerini geliştirmeleri ve teknolojiyi etkin kullanarak her geçen gün çeşitlenen yatırım teknolojilerine ayak uydurmaları büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle özellikle internetle aranızın iyi olmasını ve aradığınızı bulabilecek bilgiye sahip olmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü günümüzde yatırım işlemleri çoğunlukla internet üzerinden yapılmakta, bu konuda ne kadar kendinizi geliştirirseniz size o kadar çok fırsat sunmaktadır. Aşağıda borsanın uzmanlarından derlenen borsada işlem yaparken dikkat edeceğiniz temel kurallar sıralanmıştır.
Birinci Kural: Yatırım yapacağınız şirketi tanıyın. Yatırımcılar borsa ve hisse senetleri ile ilgili bilgi sahibi olmalarının yanında, hisse senetlerinin ait olduğu şirketleri de iyi tanımalıdır. Unutulmamalıdır ki şirketin performansı ile borsadaki hareketleri birbirleriyle uyum içerisindedir. Bu nedenle şirketin bir ortağı düşüncesiyle hareketleri yakından gözlemlenmelidir.
İkinci Kural: Gündemi takip edin. Gündeme dair gelişmeler borsanın etkilendiği haberler ve hisselerine sahip olduğunuz şirketlerin haberlerinin takip edilmesi büyük önem taşımaktadır. Ancak borsa spekülatif hareketlerin yoğun olduğu bir ortam olduğu için bunlara fazla güvenilmemelidir.
Üçüncü Kural: Borsada işlem yaptığınız parayı yok gibi düşünün. Borsaya yatırılarak işlem yapılacak olan paradan umudunuzu kesin. Bu paraya bel bağlamayın. Kesinlikle, kredi, borç ve ödünç para ile borsada işlem yapmayın. İhtiyaç durumunda uygun olmayan zamanda işlem yapmak zorunda kalarak zarar edebilirsiniz.
Dördüncü Kural: Kabul edilebilir risk almaktır. Borsanın çok riskli olduğunu unutmadan, hırsa kapılmadan belli bir risk düzeyinde hareket edin.
Beşinci Kural: Kulağınız delik olsun. Piyasayı mutlaka çok iyi takip edin. Piyasadaki haberlerin ve tüyoların yarısından fazlasının asılsız ve spekülatif olmadığını unutmadan ancak bunları da dikkate alarak yatırım yapın.
Altıncı Kural: Panik yapmayın. Fiyat düşüşü ile yatırım yapıldıktan sonra telaşa kapılmamak gerekir. Ama yatırımcı fiyatların belirlediği sınıra geldiğini gördüğünde zararı kabullenip işlemi sonlandırılabilir. Zarar edilen işlemlerde kabul edilebilir bir limitinizin olması akıllıca bir stratejidir. Seans başlangıcında fiyatlar düşüyorsa da panik yapılmamalıdır. Çoğunlukla seans başladığı gibi bitmez. Seans başında başlayan düşüş durur durmaz alışa, yükseliş durur durmaz satışa geçmeye hazırlıklı olunmalıdır.
Yedinci Kural: Hırs sebeb-i hüsrandır. Yatırımcılar kazançlı duruma geçtiklerinde ve hedeflerine ulaştıklarında daha fazla kazanabilecekleri düşüncesi ile işlemlerini sonlandırmak yerine bir süre daha beklemeyi tercih ederler. Bu noktada çok ısrarcı olmaktan ziyade mütevazi olmak size daha çok kazandırır
Sekizinci Kural: Kademeli alım satım yapılır. Piyasanın normal dalgalanmalar içinde olduğu dönemlerde bir defada gerçekleştirme yerine kademeli bir yol tercih etmek akıllıcadır.
Dokuzuncu Kural: Sermaye artırımı önemlidir. Sermaye artırımlarından sonra yeni hisse senetleri piyasaya çıkacağı için bunun oluşturacağı bir düşüş beklenmelidir. Bu meydana geldiğinde paniğe kapılmamalı ve kısa vadeli düşünülmemelidir. Aynı zamanda sermaye artırımını çok sık yapan şirketlerden uzak durulmalıdır.
Onuncu Kural: İşlem hacimlerine dair bilgiye haiz olmaktır. Hisse senetlerinin günlük işlem hacimleri yatırımcıları yönlendiren en önemli püf noktadır. İşlem miktarı fiyatla birlikte artıyorsa, fiyat zirveye yaklaşıyor anlamına gelmektedir. Hisse senedi fiyatları düşerken işlem miktarı da eğer düşüyorsa, yatırımcılar artık satmak istemiyor demektir. Bu da fiyatların destek noktasına yaklaştığını, dibe varılmak üzere olduğunu ve yükselişin yakınlaştığını göstermektedir.
Borsa da olmazsa olmaz bazı temel kuralları sizlerle paylaştım. Elbette bunları bilmek borsada başarılı bir yatırımcı olmak için yeterli değil. Emeksiz yemek olmayacağını unutmayarak sizlere borsada bol kazançlar dilerim.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.