Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Borsa Teknik Analiz Formülleri

14.04.2017
903

Teknik Analiz Nedir?

Borsada iyi sonucu elde edebilmek için zamanı en iyi şekilde kullanmak ve en iyi tahminleri yapabilmek gerekir. Teknik analizler finansal piyasalarda kullanılarak zamanlamanın en iyi şekilde yapılmasını ve en kısa zaman içinde sonucu elde etmeyi sağlar. İyi bir teknik analizci için zaman getiri demektir. Zaman düzenli bir şekilde planlı kullanılmalıdır. Teknik analiz yöntemleri zamana karşı yarışta avantaj sağlarlar.

Borsa Teknik Analiz Formülleri

Finansal piyasada sürekli olarak çeşitli pozisyonlar açılır ve kapanır. Bir pozisyon açıldıktan sonra kısa süre içinde kar edebilmek büyük bir başarı örneğidir. Para kazanabilmemiz için başarılı pozisyonlar açmamız ve kapatmamız gereklidir. Bunu da teknik analiz yöntemlerini kullanarak yapmamız mümkündür.

Öncelikle yatırımcı alım-satım mı yaptığını yoksa uzun vadede mi çalışmak istediğini belirlemelidir. Bu en önemli sorudur. Eğer günlük alım satım yapan bir yatırımcı iseniz o zaman piyasadaki anlık değişmeler bile sizin için çok önemlidir. Günlük işlem yapan yatırımcılar için grafikler 5 dakikalık periyotlarda olmalıdır. Böylece ayrıntıları görebilir ve değerlendirebilirsiniz.

Uzun vade yatırımcıları için de farklı periyotlar vardır. Uzun vadede yatırımcı olmak için sadece sabretmek yeterli değildir. Önemli olan ve kar elde etmenizi sağlayan zamanlamadır. Zamanlama çok önemlidir. Eğer yatırımcı bugünden 5 – 6 sene önce bir hisse senedi aldıysa ve u kadar zaman geçmesine rağmen senet hala aynı değeri koruyorsa beklemenin bir anlamı yok demektir. Bu durumda uzun vadeli yatırımdan bahsedemeyiz. En iyi zamanlamayı bulmak için teknik analizlerden faydalanmalıyız.

Teknik analiz geçmişte olmuş olan fiyat değişikliklerinin gelecekte de aynı şekilde oluşacağını varsayan ve bunun üzerinde çalışan bir analiz yöntemidir. Finansal piyasalar ile ilgili işlemlerde meydana gelen değişmelerin grafiklerde oluşturduğu şekillerin yorumlanması ve trendlerin durumu göz önüne alınarak gelecek trendlerin tahminidir, diyebiliriz. Teknik analizde yalnızca fiyatlardaki dalgalanmalar dikkate alınır. Teknik analiz 1700’lü yıllarda Japonya’daki pirinç tacirliği yapan kişilerin günlük alım satımını düzenlemek için ortaya çıkmıştır. Teknik analizin temelleri günlük alım satım ve piyasa hacminin fiyat seviyeleri (en düşük, en yüksek, kapanış) diyebiliriz.

Bu fiyat hareketliliklerinin grafik halini alıp yorumlanması ile 1900’lü yıllar ile denk gelmektedir. Grafikleri düzene koyan Charles Dow’dur. Dow Teorisi teknik analiz yöntemlerinin temelidir. Bu düşünce 3 ana fikirden oluşmaktadır. Birincisi fiyatların piyasadaki diğer güçlerin bir yanılsaması olduğudur. İkincisi piyasadaki geçmiş trendlerin gelecekte de olacağı düşüncesi ile pozisyona giriş çıkış tahminlerinin zamanlarını saptamanın daha kolay olacağıdır. Üçüncüsü ise fiyat hareketlerinin gelecekte de kendini sürekli olarak tekrarlayacak olmasıdır.

Teknik Analizin Avantajları Nelerdir?

Teknik analizde temel analizden çok daha az bilgiye sahip olunarak yapılabilir. Bir teknik yatırımcı için bütün bilgiler fiyatlarda ve işlem hacimlerinde saklıdır. Teknik analiz yapabilmek için borsanın, sektörün ve ülkenin fiyatlarının tüm hareketleri ve trendlerin performansları önemlidir. Teknik analiz yapabilmek için bu fiyat değişmelerini gösteren analizler kullanılır.

Grafik türleri çubuk, çizgi, nokta ile şekil ve mum grafikler olarak 4 gruba ayrılır. Ülkemizde ve dünyada en fazla çubuk tekniği kullanılmaktadır. Çubuk grafikler kullanılarak hisse senetlerinin gün içerisindeki en fazla ve en düşük olduğu alış – satış fiyatlarını ve fiyat ortalamalarını gösterir.

Grafikler bu değerleri gösteren zigzag çubukların bir araya gelmesi ile oluşurlar. Teknik analiz yöntemleri ülkemizde son 15 yıldır kullanılmaktadır. Teknik analiz gelecek üzerinde destekli tahminler yapmaya yoğunlaşan bir analizdir. Teknik analizin en önemli amaçlarından olan ve teknik analizin farklı kılan husus piyasa hareketlerinin geleceğini tahmin edebilmek ve trendi belirlemektir. Teknik analizciler fiyatlardaki dalgalanmalara ve işlem hacimlerine bakarak hisse senedi değerlerindeki dönüşlerin gerçekleşme sürecini tahmin etmeye çalışırlar. Bu analizler yapılırken grafik şekilleri dikkate alır ve geçmişteki grafikleri incelerler.

Teknik Analiz Formülleri, Yöntemleri Nelerdir?

1.Akımlar (Trendler) Yöntemi

Yükselen Akım

Bu yöntemde öncelikle dip noktalar tespit edilir. Bu dipler geçmişteki örneklerine bakarak bize neyi işaret ettiği tespit edilir. Dip formasyonları, formasyonlar ve akümülasyon toplama gibi safhalar dikkat çekilmesi gereken indikatörler olacaktır. Kısacası bir önceki dalgalanmadan yola çıkmak bir sonrakini de tahmin etmeyi kolaylaştıracaktır. Fiyat hareketlerinde tespit yapabilmek için yükselen trendde bulunan en dip ve yükselen trendde bulunan ikinci dip birincinin üzerinde olmalıdır. Fiyat dalgalanmalar sonucunda düşüşe geçtiyse fakat önceki dip üstünde devam ediyorsa ve destek denen kısımdan dönüp tekrar yükselmeye başlamışsa yükselişin devamlı olarak sürmesi açıktır zaten.

Yükselen trend için öncelik dip sürecidir.

2.Düşüş trendi akımı

Düşüş trendi akımında fiyatlar sürekli olarak aşağı şekilde dalgalanmaktadır. Zaman zaman yükselişler yaşansa bile genellikle aşağıya doğru bir akım vardır. Grafiklerdeki satış formasyonları, çizgi akımlarındaki tepe noktalar birbirlerine göre aşağıda oluşurlar.

3.Akım devamlılık formasyonları

Yükselen trendin kapsadığı diplerdeki formasyonlar sonrasında yükselişler başlar ve devamında grafik çizgilerinde yükselen trendin devamlılığını gösteren fiyatlamalar oluşur. Bu şekiller yarı yolda bulunan trendin geleceğini gösterir. Yükselişte olan trendin devamlılığı için belirgin işaretler; alçalan takoz,

dikdörtgen, bayrak formasyonu, flama formasyonu ve yükselen üçgen formasyonudur. Alçalan trendlerin kapsadığı formasyonlar ise; ters bayrak, ters flama, alçalan üçgen ve yükselen takozdur.

4.Fibonacci Yöntemi

Fibonacci yönteminde fibonaci sayıları kullanılmaktadır. Amacı destek ve direnç noktalarını belirlemektir. Fibonacci sayıları Fİbonacci adında İtalyan bir bilim insanının geliştirdiği sayı sistemidir. Sayılar 1 – 1 – 2 – 3 – 5 – 8… şeklinde önceki iki sayının toplamı olarak uzayarak sonsuza kadar gider. Önceki iki sayının toplanması kuralı sürekli olarak yeni sayılar oluşturur. Fibonacci sayıları arasında değişik bağlantılar bulunmaktadır. Fibonacci sayıları kullanılarak Fİbonacci yelpazeleri, Fibonacci geri dönüş çizgileri ve Fibonacci yayları elde edilir. Fibonacci yöntemi destek ve direnç alanlarını tam olarak belirleyebilmektedir.

Yardımcı Göstergeler Nelerdir?

Fiyat dalgalanmalarını merkeze alarak geliştirilmiş yardımcı göstergelerdir. Fiyatın gerçekliği ne ise, yardımcı olan göstergelerde ona ayak uydurmaktadır. İsabetli işlemler yapmak için teknik analizcinin kendine en uygun yardımcı göstergeyi bulması gerekir. Yardımcı göstergelerin uyumlu olması için diplerin ve zirvelerin oluştuğu noktalar, grafikteki üst üste gelen kısımlar varsa önemlidir. Uyumsuzluk hangi trend döneminin kapsamında bulunuyorsa bunun tespit edilmesi ile bu tespit dikkate alınarak yükselişin gerçek olduğu veya olmadığı anlaşılır. Yatırımlar bu tespitlere göre yapılır, alım satıma karar verilir.

Grafikler dışında düşüşteki veya yükselişteki trendin gücünü öğrenebilmemiz için momentumlar da önemlidir. Momentumlar hisse senetlerinin güçlerini dışarıya yansıtır. Tüm indikatörlerdeki temel prensip aynıdır. Bu sebeple işlem hacmindeki intikatör zirvelerinin ve diplerinin aynı anda formasyon olmasındaki son aşamalarının tespit edilmesinde işlem hacim indikatör çok dikkate alınmalıdır.

Elliot Dalga Teorisi Nedir?

Elliot dalga teorisi Fibonacci sayıları kullanılarak ortaya çıkmış ve daha sonra geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu yöntemin amacı grafiklerdeki fiyat dalgalanmalarını belirlemek ve analiz edebilmektir. Temelinde, grafiklerdeki fiyat dalgalanmalarının 5 yükselme 3 düşüş veya 3 yükselme 5 düşüş şeklinde hareket etmesini alır. Elliot dalga teorisi kullanılarak dalgalar doğru analiz edilirse gerçekçi ve doğru tahminler yapılabilir.

Bir önceki yazımız olan Borsa Ne Kadar Para İle Oynanır-Ne Kadar Riskli başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.