Bireysel Hesap Nedir?
Öncelikle bireysel hesap nedir bunu bilmekte fayda olacaktır. Bankalar açısından sizlerin ellerinizdeki mevduatınızı yani paranızı yatırıp çekebileceğiniz hesaplara bireysel hesap denir. Bazı hesaplar işe şirketler, işletmeler ve ortaklar tarafından açılmaktadır. Bireysel hesap nasıl açılır derken öncelikle bir bankanın müşterisi olup olunmamasına göre değişmekte olan bir iş akışı olduğunu bilmek gerekir. Bankalarda bireysel hesap açılışı için öncelikle o bankanın müşteri olmanız gerekir. Bunun içinde o bankadan daha önce hesabınızın, kredi kartınızın veya vadeli hesabınızın olması gerekir. Eğer yoksa hesap açılış işlemi sırasında aynı zamanda o bankanın müşterisi olarak banka bilgilerine kaydedilirsiniz. Diyelim ki herhangi bir banka ile ilişkiniz yok ve ilk defa bankadan kendinize ait bir hesap açacaksınız. Bireysel hesap nasıl açılır. İşte gerekli evrak ve işlemler şöyledir;
Kimliğiniz Mutlaka Yanınızda Olsun
Öncelikle çalışmak istediğiniz ya da size en yakın bankanın şubesine gitmelisiniz. Burada müşteri temsilcilerinden, bazı bankaları içinse gişe işlemlerinden sıra numarası almalısınız. Ardından işlen sırası size geldiğinde nüfus cüzdanınızı sizden isteyen memura vererek bireysel hesap açma işlemi başlayacaktır. Bu arada sizlerin bankaya müşteri olarak kaydı yapılacağından bireysel bankacılık hizmet sözleşmesi adıyla bir sözleşmeye bolca imza atacaksınız. Banka memur ekrana sizin kimlik bilgilerinizin neredeyse tamamını kimliğinizden bakarak girecektir. Bu arada güvenlik için gerekli olan anne kızlık soyadınızı da sizden talep edecektir. Ayrıca bankanın sisteminde olması ve işlem ekranlarında görülmesi adına da sizden tatbiki imza istenecektir. Atacağınız imza hesap ve diğer işlemlerinizde attığınız imalar ile teyit edilmesi açısından bankanın sisteminde olacaktır. Sözleşmeyi imzaladığınızda, sözleşme nüshaları ve kimlik kartınız da sisteme kaydedilmek üzere tarayıcıdan taranarak bilgi havuzuna aktarılacaktır. Bu arada sizlere adres bilgileriniz, iş yeri ve ev adresi sorulacaktır. Cep telefonu ve sabit telefon bilgileriniz iletişim bilgileri olarak kaydedilecek, meslek ve gelir bilgileriniz de sisteme girilecektir.
Hesap Cüzdanı Ve Banka Kartı
Bankalarda bireysel hesap açılışı bu şekliyle tamamlanır ve gittiğini bankanın ilgili şubesinde sizlere ait bir hesap numarası oluşturulur. Sizlere bu hesap numarası ve IBAN bilgilerinin de olduğu bir hesap cüzdanı verilir. Ayrıca bankamatiklerden işlem yapmanı adına bir de bankamatik kartı verilir. Bu sayede şubeye gelmeden de bankamatikler üzerinden hesabınıza para yatırıp, çekme işlemi yapabilirsiniz. hesap açılması ile birlikte hesabınızdan birçok işlemi yapabilirsiniz. Eğer hesabınıza para yatırırsanız, fatura ödemelerinizi, havale ve eft para transferleriniz, kurum ve vergi ödemelerinizi, döviz alım-satım işlemlerinizi kısacası bankasal tüm işlemleri bu hesap üzerinden yapabilirsiniz. Üstelik alacağınız internet bankacılığı şifresi ile bilgisayar ve akıllı telefonlar üzerinden güvenilir şekilde bankacılık işlemlerini yapabilirsiniz. hesap açma ve kapama işlemlerinden tüm yatırım, döviz ve hatta kredi işlemlerinize kadar tümünü oluşturulan banka müşteriliğiniz ve hesabınız üzerinden yapabilirsiniz. Bireysel hesap nasıl açılır soruna yanıt verdiğimize göre şimdide ücret ve komisyon kısmına geçelim
Ücret Ve Komisyonlara Dikkat
Bankalarda bireysel hesap nasıl açılır sorusuna cevap verdikten sonra hesap açıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken hususlara değinmekte fayda olacaktır. Bireysel hesap nedir? Adı üzerinde bireysel bir hesaptır ve sizden başkası kullanamaz. Ailenizden biri, anneniz, babanız veya eşiniz hesabınıza müdahale edemez. Dolayısıyla bankalarda bireysel hesap kişinin özel bir mevduatıdır. Burada vadeli veya vadesiz hesap açmanızda da farklılıklar vardır. Bazı hesaplar vadeli hesaplardır ve vade günlerinde işleme açıktır. Vadesiz hesaplar ise dilediğinizde müdahale edebileceğiniz hesaplardır. Birçok banka bireysel hesap nasıl açılır sorusunun yanıtınız hızla verir ama sonrası hakkında, o imzaladığınız sözleşme içeri ile ilgili bilgi vermezler. Özellikle de banka hesaplarından alınan hesap işletim ücretleri ilerde karşınıza çıkabilir. Bazı bankaların yıllık bazılarının ise altı ay veya üç ayda bir aldıkları bu ücretlerden kurtulmak için hesabınızda bulunan paranın belirli bir ortalama rakamı yakalaması ya da vereceğiniz otomatik ödeme talimatlar kullanılmaktadır. Ayrıca hesap özeti ücreti, cüzdan yazdırma bedeli gibi ücretleri yanında hesabınızı kullanarak yaptığınız ödemeler, para transferleri gibi işlemlerden de çeşitli komisyonlar ve ücretler alınmaktadır. Bireysel hesap nedir sorusunun kısaca yanıtı böyledir.
Bir önceki yazımız olan En Değersiz 10 Para Birimi Listesi 2020 başlıklı makalemizde Değersiz para birimleri, değersiz para birimleri hangileridir ve İran Riyali hakkında bilgiler verilmektedir.