Bankalar kredi kullandırırken işlemelerden veya bireylerden çeşitli şartları gerçekleştirmelerini beklemektedirler. İşletmeler açısından mali verilerin, finansal durumlarının ve işletme kuruluş yılı ve kuruluşundan bu yana faaliyetleri önemlidir. Bireyler açısından da iş hayatı, yaş, medeni durum gibi kriterler önemlidir. Sizler birey olarak en uygun kredi arayışındayken bankalarda belirli şartların gerçekleşmesini beklemektedir. Eğer bu şartlardan birini veya birkaçını sağlamadığınızda kredi alamıyorum, demeye başlarsınız. Kredi çekemiyorum dememek için hangi kriterleri yerine getirmeniz ve nasıl bir finansal performansınız olmalıdır?
Hiç Kredi Çekmemek Avantaj Değildir
Kredi Puanınız: Üye bankalar ve finansal kuruluşlar tarafından ortaklaşa kullanılan ve veri akışının sağlandığı Risk Merkezlerinin hazırladıkları Risk Raporunda limit ve performansınızın olumlu olması gerekmektedir. Daha önce kredi kullanma miktarınızın ve kredi kullanım tutarlarınız. Bunları ödeme potansiyeliniz. Varsa gecikmeleriniz ve kredileri erken ödeme gibi kriterlerin hepsinin bir arada değerlendirildiği raporlardır. Burada şununla karşılaşan birçok kişi vardır. Hiç kredi çekmemesine rağmen puanım düşük ve kredi çekemiyorum, kredi alamıyorum diyen birçok birey vardır. Bankalar bu tarz müşterilere de önyargılı bakabilmektedirler. Daha önce hiç kredi çekmemek, bankalarla hiç çalışmamak kişinin ödeme durumunun ölçülememesine ve potansiyelinin tam olarak ortaya konulamamasına sebep olmaktadır. Bu nedenle en azından bir kredi kullanan ve düzenli, zamanında ödeyen kişinin kredi çekme durumu daha olanaklıdır. En uygun kredi o kişi açısından daha yakındır diyebiliriz.
Aylık Net Gelir ve Yan Gelirler: Bankalar kredi verirken, kişinin ispatlanabilir aylık geliri ve net gelirine göre kredi miktarını ve aylık taksitlerine karar verebilir. Kişinin beyan edebileceği bir gelir kaynağı yoksa o kişinin kredi çekmesi zordur. Kişi ispat edemediği gelirlere sahip olabilir. Gelirin belirlenmesi kişinin ayda ne kadar taksiti ödeyebileceğini de ortaya koymaktadır. Bir kişi bir kredi çekmiş ve ödemeye devam ediyorsa başka bir krediyi daha çekebilir. Bunu gelirin belirli bir oranının boşta kalması ile mümkün olacağını bilmemiz gerekir. Bazı kişilerin beyan edemedikleri gelirleri olabilir. ödeme potansiyelleri iyi olmasına rağmen bu kişiler istenilen miktarda kredi kullanamayabilirler.
Çok Genç Ya Da Çok Yaşlı Olmak
Yaş: Bankalar belirli bir yaşın altında ve yine belirli bir yaşın üzerindeki müşterilerine kredi veremezler. Bu yaşlar yasal olarak düzenlenmiştir. 18 yaşını doldurmamış kişilerin kredili ürünlerden faydalanamayacağı yasal olarak engellenmiştir. Ayrıca 65 yaş üzeri kişilerinden kredi kullanımı yasalar ile zor hale getirilmiştir. 35 ile 50 yaş arasındakilerin daha üretken ve işlerinde daha deneyimli olmalarından ötürü daha fazla kredi kullanabildiklerini söyleyebiliriz. Kredi kullanımında yaş, kullanan kişi açısından da son derece önemlidir. Çünkü kişinin kredi kullanırken zorunlu olarak yaptırdığı sigortaların ödemeleri de yaşa bağlıdır. Yaş arttıkça sigorta masrafları artmaktadır. Bu da en uygun kredi olanağını kişinin karşılaştırmasına sebep olacaktır.
Meslek ve İş Deneyimi: Kredi çekemiyorum diyen birinin mesleğinin ne olduğu ve bu meslekte ne kadar çalıştığına da bakılması gerekir. Çünkü kişinin istediği kredi miktarını karşılamayacak bir meslek gurubundan olabilir. Ayrıca kişinin o mesleğe yeni başlaması veya kısa süreli bu meslekte olması da onun kredi verilir olup olmamasını etkilemektedir.
Mal Varlığı ve Medeni Hali: Kredi alamıyorum diyen birinin kredi alamamasındaki bir diğer nedenleri de mal varlığı ve medeni halidir. Kişinin veya şirketin üzerine kayıtlı arsalar, evler veya mülkler onun için kredi çekme ihtimalini güçlendirecektir. Ayrıca kredi çeken kişinin bankalarda mevduatlarının olması da onun kredi çekmesini kolaylaştırır. Medeni hal ise kişinin eşiyle birlikte yarattığı gelir açısından önemlidir. Eğer eşler çalışıyorsa kredi çekme ihtimali bekar birine göre daha yüksek olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Vermenin 7 Avantajı 2020 başlıklı makalemizde Akıllı ödeme, elektronik ödeme ve otomatik ödeme hakkında bilgiler verilmektedir.