Banka Yatırım Hesabı Nedir? Yatırım Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Yatırım adını üzerinde kazanç elde etmek üzere gerçekleştirilen işlemlerdir. Banka yatırım hesabı ise bankalarda açmış olduğunuz bir hesap ile kuruluşlardan hisse senedi veya fon, repo, hazine bonosu, devlet tahvilleri, döviz, altın, gümüş vb. gibi yatırım ürünlerinin alım- satımı yapmanızı sağlar. Bir nevi borsada işlem yapabilmenizi daha güvenli bir sisteme oturtur.
Yatırım hesabı açmak için daha önceden çalıştığınız bir bankayı ya da araştırarak sizin istediğiniz yatırım yöntemlerini ve çeşitlerini kullanan bir bankayı tercih edebilirsiniz. Yatırım hesabı için gerekli olan araştırmayı sistemli bir şekilde yaparak hesabınızı açtırırsanız sonradan pişmanlık duymazsınız. Banka şubesinden, internet veya telefon bankacılığı aracılığı ile rahatlıkla yatırım hesabınızı oluşturabilirsiniz. Yatırım hesabınız için hiç hesabınızın bulunmadığı bir bankadan açmak isterseniz nüfus cüzdanı fotokopisi, sözleşmeler, risk bildirim formu vb. evraklar banka tarafından istenecektir.
Bunun yanı sıra yatırım hizmetleri ile ilgilenen güvenilir kuruluşların anlaşmalı bankaları aracılığı ile de yatırım hesabı açmanız mümkündür. Hesap açılışı sonrasında istediğiniz yatırım aracını kullanarak yatırımlarını yapabilirsiniz.
Ülkemizde yatırım hesabı konusunda başarılı pek çok banka ve yatırım şirketi bulunmaktadır. İş Bankası, Garanti, Vakıfbank, Ziraat bankası en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır.
Yatırım Hesabı Ne İşe Yarar? Nasıl İşler?
Bütün bankaların(katılım bankaları kendi özel şartları ile) yatırım hesapları bulunmaktadır. Yatırım hesabı ile yapabileceklerinizi tek tek ele alacak olursak:
- Hisse senetleri ile birçok şirketin ortağı olabilirsiniz. Belirli oranlarda hisse almanızı sağlayan bu sentler ile şirket kar sağladıkça siz de kazanmaya devam edersiniz. Belirli hisse oranlarında şirket çalışmaları ile bilgi alma gibi ayrıcalıklara kavuşabilirsiniz.
- Altın en çok yatırım yapılan menkul kıymetlerden biridir. Banka yatırım hesabınız ile banka şubesi, Atm, telefon ve internet aracılığı ile altın alım satımı yapmanız mümkün olur. Aynı şekilde gümüş yatırımı da gerçekleştirebilirsiniz.
- Yatırım yöntemi olan Repo ile bankadan almış olduğunuz devlet tahvili, hazine bonosu gibi ürünleri bankaya belirli bir süre sonrasında satarak kar elde etmenizi sağlayacaktır.
- Eurobond hizmetleri ile yabancı paralara yatırım yapabilirsiniz. Ülkemiz genellikle dolar ve euro olarak bu işlemi gerçekleştirmektedir. Ancak başka para türlerini tercih edebilirsiniz. Alımlarınız belirli sürelere kadar bankada tutulur ve o süre dolmadan satımını yaparak kar elde etmeniz mümkündür.
- VİOP denilen borsada yer alan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alım satımını belirli komisyonlar ödemek kaydı ile gerçekleştirebilirsiniz.
- Yatırım fonları ile şirketlerden para kazanma şansı yakalayabilirler.
- Yatırım ürünleri ile ilgili istatistikler, raporlar veya riskler konusunda banka tarafından bilgilendirmeler de yapılmaktadır. Bu bilgilendirmeleri dikkate takip ederek kar elde etmeniz kolaylaşacaktır.
- Katılım bankacılığı ile böyle bir işe girişmek isteyenler hisse senedi ve altın yatırım ürünlerini tercih edebilirler. İslam dininde haram olan mal ve gıda malzemelerinin (alkol, tütün, domuz eti vb. üretimi, ihracatı veya ithalatı, faizli yatırımlar) üretildiği şirketler dışında hisse alabilir ve senediniz ile şirket kar ettikçe siz de kazanırsınız.
Bankaların yatırım araçlarına yönelik olarak geliştirdiği farklı yöntemler, uygulamalar, araçlar, önlemler ve süreler bulunuyor. Bunların arasından size en yakın gelen yatırım araçları ile işlem yaparak kar elde etmeniz çok kolay olacaktır.
Yatırım hesabınız ile yapacağınız yatırımları kolay takip edebilir, riskleri zamanında görebilir ve hızlı hareket ederek yatırım fırsatlarını yakalayabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.
View Comments (0)