Banka Takibini Nasıl Öğrenebilirim / Kaldırabilirim?
Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan banka borçlanma bütçesi gün geçtikçe giderek artış göstermektedir. Çeşitli planlar yapılarak alınan krediler, ödeme planlarına tabi tutularak vadesine göre işlenen faizler, nakit avans çekilen kredi kartları, taksitlendirme yapılan ama ödenemeyen kredi kartları ve daha birçok neden yüzünden insanlar ilk önce çalıştıkları bankalar ile sorun yaşamaktadırlar.
Düzensiz ödeme yaşanan durumlarda bankaların güven potansiyeli giderek düşüşe geçmektedir. Bunun sonucunda düşük limitli krediler, olumsuz cevaplanan kredi kartı başvuruları ile karşılaşılmaktadır. Araştırma istatistiklerine göre Türkiye düzeyinde bankalara olan genel borç bütçesi kişi başı 20 bin Türk lirasını geçecek boyuta gelmektedir. Bu nedenle oluşan banka uyarıları, bir müddet sonra yerini yasal işlemlere bırakmaktadır.
İlk Adım Olan Banka Takibi Nedir?
Bankalardan temin edilerek kullanılan, ödeme günü gelindiğinde cepte para olmaması durumlarında geciken ödemelere iki ay boyunca sabreden banka, üçüncü ay içerisinde asgari tutarında ödeme yapılmadığı taktirde yasal takip işlemi başlatabilme hakkına sahip olmaktadır. Banka takip sürecinde borcu görünen kartlar kullanıma kapatılarak, banka gişelerinden ödeme alınması kabul edilmektedir. Bu ödemeyi gerçekleştirmeyip bankaların sabrını sınayan tüketici haliyle bir müddet sonra avukat işlemlerine tabi tutulmaktadır. Bu aşamadan sonra merkez bankaları kayıtlarında borçlu kişileri kredi puanı olan değerlendirme puanları tam anlamı ile en dibe çekilmektedir.
Düzensiz ödeme sınıfına tabi tutulan borçlu kullanıcı borcunu kapatmadığı süre içerisinde hukuki yaptırımlara maruz kalmaktadır. Banka takibi aşamasında iken borcunu yapılandırmaya giden kullanıcı, avukat işlemlerine tabi tutulmadan banka ile erken anlaşma yoluna giderek yasal takip süreci başlatılmadan banka takibi ile kurtulabilmektedirler. Borçların tamamını taksitlendirme işlemi yaptırabilmek mümkün olmaktadır. Banka takibi sürecini gerekli müşteri hizmetlerin ve ya kredi durumu listeleme servisinden öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
Banka Takibi Süreci Ne Zaman Geçer?
Banka takibi bankanın borçluya ulaşabilir olması ile ulaşamadığı durumlarda değişiklik göstermektedir. Borcu olan kişi banka tarafından arandığı taktirde borçlu ödemeyi hala geciktirmekte kararlı ise ya da geciktirmek zorunda kalıyor ise banka kişiyi tamamen yasal takip sürecine almak zorunda kalmaktadır. Kişi sonrasında borcu tek kalemde kapatsa dahi yasal takip sürecine girmiş bulunmaktadır. Oldukça zor ve bankaların her kapıdan sırt çevirdiği dönemleri anımsatan yasal takip süreci, kredi kartı ve kredi çekme konusunu kullanıcıya tamamen kapatmaktadır. Nakit avans çekebilme hakkını kullanıcı hiç bankada başvuru yaparak temin edememektedir.
Yasal süreci 5 yıl olan takibin en aza indirgenmesi, çeşitli afların çıkması ve düzenli elindeki mevcut kredi kartları ve bankacılık işlemlerini aktif gerçekleştirmesi sonrasında düzelebilmektedir. Herhangi bir mağduriyet sonrasında yaşanan düzensiz ödemeler banka takibini başlatmak açısından tek başına yeterli değildir. Düzensiz ödemenin süregelen üçüncü ayında başlayan banka takibi, bir sonraki kredi çekme ihtiyacını ve kredi kartı başvurularını riske atmak açısından oldukça önemli bir durum olmaktadır.
Banka Takibi Sürecinde Neler İle Karşılaşılabilmektedir?
Banka takibi süreci içerisinde bulunan borçlu kişiler, normal şartlar altına 5 yıl boyunca kredi çekemez ve bankalar tarafından düşü olan kredi puanı kredi kartı başvuru işlemlerini oldukça önemli şekilde etkiler. Çalacağı bütün banka kapılarında en zor durumlarda dahil olmak üzere hiç bir şekilde kredi kullanımı sağlayamaz. Kişilere uygulanacak işlem idari banka takibi olduğu gibi, Merkez Bankası kara listesi içerisinde yer almaktadırlar. Banka yasal takip sürecini başlatmadan önce 90 gün içerisinde borcu gecikme faizi ile ödeyebilme imkânı sağlamaktadır. Bunun dikkate alınmaması sonrasında oluşabilecek tek işlem banka takip süreci olmaktadır. Müşteri kaybı yaratacağı nedeni ile bankaların pek hoşuna gitmeyen bu sistem, kullanıcıların ödeme yapabilmesi için yeterli süreyi tanıyabilmektedir. Merkez bankası kara listesine girdikten sonra 5 yıl içerisinde hiç bir şekilde yeni bir kredi kartı ya da kredi başvuru işlemlerine olumlu yanıt alamayan kullanıcı çeşitli çareler arama yoluna gitmektedirler.
Banka Takibi Süreci Nasıl Kaldırılmaktadır?
Bankalarda meydana gelen, büyük ölçüde kredi düşüşü yaşanmasından başvuruların tamamına olumsuz yanıt alan kişiler, Merkez Bankası Müdürlüklerine başvuru yaparak dilekçe yazıp ayrıntılı bir şekilde durumlarını bildirmek zorundadırlar. Banka takibini ortadan kaldırmak için bilinmeyen en iyi çözüm yöntemlerinden biri de yasal takip süreci başlatan bankaların sağlayacağı insiyatife dayalı olarak yasal takip süreci kaldırılabilmektedir. Merkez bankasından sorunlu olduğunuz banka ile iletişime geçerek banka tarafından dilekçe yazılması talep edilebilmektedir. Bu gibi durumlarda borçlu kişiler sorun yaşadıkları bankanın müşteri temsilcileri ile görüşme sağlayarak, banka yasal takibinin ortadan kaldırılması istenmelidir. Merkez bankası borçlu kişinin hala borçlu olup olmadığını göz önünde bulundurmaktadır. Borcunu temizleyen kişiler, mağduriyetlerinin bitmesini yaşamlarının bankacılık yönünde kötü etkilenmemesi hakkında talepte bulunabilmektedirler.
Zaman İçerisinde Banka Takibini Düzeltebilmek Mümkün mü?
Düzensiz ödemelerden dolayı banka takibine maruz kalan kişilerin, bankalar birliğinde güvenilir kişi kimliğine tekrardan kavuşabilmesi için mevcut seçenekler bulunmaktadır. Düzenli otomatik ödeme talimatı vererek hesaplardan ve ya hazırda kullanımı mevcut olan kredi kartlarından verilen otomatik fatura talimatları, düzenli ödenmesi ve zaman içerisinde tüm faturaların talimatlarının verilmesi düzenli ödeme sistemi bankalar tarafından iyiye yönelik değerlendirme yapılabilme şansı sunmaktadır. Kredi çekebilme imkânı bulunmayan kullanıcı, bankaların gözündeki güvenilir müşteri imajını otomatik ödeme talimatları ile zaman içerisinde tekrar kazanabilmesi mümkün olmaktadır. Banka takibi sürecinde her geçen gün gecikmeye tabi tutulan kredi puanı otomatik ödeme talimatları sayesinde artışa geçmektedir. Kısa zaman içerisinde kayda değer ve bankalar gözünde düzelir bir durum sergilemek mümkün olmaktadır.
Banka Takibine Giren Kullanıcının Durumu Düzeltme Eskiye Dönme Şansı Var mıdır?
Banka takibi bireysel ve ya kurumsal alanda düzensiz kredi, çek ve senet ödemeleri, bir takım kredi kartı gecikmeleri yaşanması sonrasında her banka kullanıcısının başına gelebilecek bir durum olmaktadır. Tek bir kurum tarafından oluşturulan takip durumu, Merkez bankası müdürlüğünde bütün bankalar tarafından olumsuz raporlama görülebileceği için bu duruma biraz daha özen ve titizlikle yaklaşmak gerekmektedir. Merkez bankası tarafından arada yürürlüğe giren sicil affı, zaten düzenli ödeme yaparak banka sicilini düzeltmek isteyen kullanıcılara bir nebze daha fazla yardımcı olmak amacı ile yürürlüğe sunulmaktadır. Bu gibi durumların dışında sebepsiz yere bir hata sonucu takibe alınmış kullanıcıların ve ya düzensiz ödeme sonucu hemen ödemesini kapatıp takibe alınmak istemeyen kullanıcıların özellikle yapması gerekenlerden biri de mağdur oldukları banka aracılığı ile ya da direk kendileri giderek ayrıntılı dilekçe sistemi ile şikâyetlerini dile getirmeleri gerekmektedir.
Geri ödemesi yapılmamış ve banka takibine düşmüş, merkez bankası tarafından kara liste adı altında yer almış kişilerin bir daha bankanın avantajlarından yararlanamaması 10 yılı aşkın bir süreyi de kapsayabiliyor. Otomatik ödeme talimatları, mevduat ve birikim fonu kullanarak gecikmeye düşen durumu düzelmek için 5 yıl içerisinde düzenli ödeme yapılması gerekmektedir. Bankalar ile 6 ay ile 1 yıl arası düzenli bir ödeme ilişkisi kurduktan sonra 5 yıl takip sürecini kısa zamana indirmek mümkün olmaktadır. Kanuni takip süreci ile idari takip süreci birbirinden farklı durumlar olup idari banka takip sürecini düzenli ödemeler sonrası en aza indirgemek mümkün olmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Evlilik Desteği 50 Bin TL Kredi İmkanı Evlilik Desteği Nasıl Alınır ? başlıklı makalemizde Devletten evlilik kredisi, evlilik desteği ve evlilik kredisi almak hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.