Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Banka Kesintilerini Nasıl Geri Alabilirim?

04.04.2017
894

Banka Kesintilerinin Geri Alınması

İnsan üretim ve tüketimleri ile ilgili olarak parasal veya para ile ifade edilebilecek her türlü kaynak teminini finansal olarak sağlayan kuruluşların başında bankalar gelmektedir. Bankalar insan yaşamını kolaylaştırdığı gibi bazı finans uygulamalarında müşterisi olan kişilerin mali kayıplar yaşayabileceği durumları da ortaya koymaktadır. Banka müşterisinin mali kayıplarına neden olan banka uygulamalarını çoğunda yeterli açıklama yapılıyor olmasına karşın bazı uygulamaların sadece masraf kavramı içerisine gizlenerek ve çoğu zaman müşteriden onay ve talep alınmadan kesilmesi mağduriyet durumunun açık bir şekilde ortaya çıktığını gözler önüne sermektedir. Bu masrafların çoğunun küçük limitlerde olması her ne kadar önemsiz olarak gözükse de uzun süreye dayandırıldığında kıymete değer limitlere ulaşacağı biliniyor.

Bankaların Kesintilerine Dayanak Nedir?

Bankalar kendi müşterilerinden tahsil etmiş oldukları masraf ve kesinti kalemlerini yasal olarak dayandırdığını ifade etmiş olduğu çoğu yasa ve yönetmelikleri de banka lehine yorumlayarak bu masraf ve kesintilerin çoğu zaman yasal olduğunu belirtmektedir. Oysaki tüketici kanununda tüketici rolündeki banka müşterisinin almış olduğu finansal hizmete ilişkin olarak bilgi talep etmesi ve bu bilgilerin geçerli bir dayanağının müşteriye sunulması ifade edilmektedir. Bankalar müşterisine sunmuş olduğu her türlü hizmette şeffaf ve yorumlanabilir bir hizmet politikası içerisinde hareket etmeden müşterisinden herhangi bir onay alınmadan masraf tahsil ve kesinti yapması bunu da yasal bir dayanak gibi göstermesi müşterinin aklında soru işaretlerinin belirlemesine neden olmaktadır.

Bilinçli Tüketici Olarak Araştırmak Ve Öğrenmek

Gerek bankacılık konusunda olsun ve gerekse diğer konularda olsun her kişinin talep ettiği, almış olduğu her hizmet karşısında tüketici konumunda olduğunu unutmaması gerekir. Bu nedenle bankalardan alınan finansal hizmetler karşısında da banka müşterisi tüketici konumundadır. Her tüketicinin bilgi birikimi, hizmet talepleri, hizmet kuruluşlarına karşı pozisyonu değişken olsa da bilinçli bir tüketici olması hizmet anlaşmasına aykırı olan her durum için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kişinin bilinçli tüketici olması bankaların kendisinden kesmiş oldukları masraf ve kesintilerinin detaylarını bilmesi ve bunların geri alınmasından izlenecek yol ve yöntemin nasıl olduğu ve hukuki haklarının ne olduğunu bilmesini sağlayacaktır. Bilinçli bir tüketici özellikle de finansal konularda haksızlığa uğraması durumunda nasıl hareket edeceğini bilen tüketicidir. Bankalarla ilgili karşılaşılan haksızlıklarda önem taşıyan en önemli bilgiler bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu, tüketici hakları yönetmeliği ve bunların içeriğine dayanan her türlü madde bankaların kesmiş oldukları masrafların geri iadesi konusunda önem taşır.

Bankaların Müşteriden Tahsil Etmiş Olduğu Kesintiler Nelerdir?

Banka sayısının artması müşteri sayısının artması ile doğru orantılıdır. Bankaların güçlü bir finansal kuruluş olması müşteriden kesinti veya masraf kalemlerinin yüklenmesini gerektirmemektedir. Dünyada ve ülkemizde genel olarak bankaların kesinti masraf konusunda genel bir kategori alanı içerisinde kesinti ve masraf kalemi oluşturduğunu görmek mümkün. Bu masraf ve kesinti kalemlerini genel olarak işlem ücreti, eft ücreti, kredi masrafı, bsmv masrafı, kredi kartı aidatı, işlem saatini dışında yapılan ve belli bir limiti aşan işlemlere ilişik olarak kesilen masraflar, kredi veya kredi kartı sigortası ve buna benzer birçok kalem ve masraf çoğu zaman tüketiciden herhangi bir onay alınmadan ya da geçiştirilen bir tavır ile tüketiciden tahsil edilmektedir. Bu kesinti veya masraf kalemlerinin birçoğunun müşteriden tahsil edilmemesi gerektiği ve müşterinin iadesini istediği zaman müşteriye verilmesi gerektiği bilinmelidir.

Bankaların Kesintilerinin Geri Alınması

Banka kesinti ve masraflarının geri alınması için öncelikli olarak banka müşterisinin bu konuda bilinçli olması şarttır. Bilinçli olarak banka müşterisi bu masraf kalemlerinin haksız kesintiler odluğunu ve tarafına iade edilmesi gerektiğini bildiği gibi bunu bankadan yazılı olarak detaylı bir şekilde talep etmelidir. Bankanın bu talebe ilişkin olarak vermiş olduğu karar müşteri olarak bu konuda hukuki sürece başvurmanızı yol gösterecektir. Banka ilgili talebe olumsuz cevap verdiğinde ilk olarak müşterinin bulunmuş olduğu yerdeki tüketici hakem heyetine başvurmak olacaktır. Tüketici hakem heyetine başvuru sırasında ilgili bankanın müşterisinden kesmiş olduğu her türlü kesintiye ait detaylı dekontların, bu dekontlarda belirtilen kesinti ve masraf kalemlerinin haksız kesildiğine dair kanun ve yönetmelikler ve bunlara atıfta bulunulan maddeler tüketici hakem heyetine başvuru dilekçesinde açık bir şekilde belirtilmelidir. Bu hususlar belirtilirken ayrıca kesintilerin iade edilmesi konusunda varsa daha önceki yerel mahkeme, yargıtay ve banka iadelerine ilişkin alınmış olan kararların tüketici hakem heyeti dilekçesine ek olarak sunulması da önem taşır. Bu belge örneklerine ve kararlara ilişin detaylara internet üzerinden kolayca ulaşmak mümkün. Tüketici hakem heyetine başvurunun en erken sürede yapılması masraf ve kesintilerin daha erken sürede alınmasını sağlayacaktır. Tüketici hakem heyetine gerekli evrak ve döküman sunulduktan sonra tüketici hakem heyetinin kararı beklenerek bankanın haksız olarak kesmiş olduğu her türlü masraf kalemlerinin müşteriye iade edilmesi sağlanacaktır.

Tüketici Hakem Heyetinin Cevap Süresi

Bankaların müşterisinden yapmış olduğu kesintilerin iade edilmesine ilişkin olarak tüketici hakem heyetine yapılan başvurular, başvuru yapılan heyetin aldığı başvuru sayısı ve yoğunluğu ile doğru orantılı olarak değişkenlik gösterir. Çünkü tüketici hakem heyetleri sadece bankalarla ilgili değil tüketici konumunda olan insanların diğer hizmetlerden uğradığı haksızlıkları da çözümlemek için faaliyet göstermektedir. Ancak son zamanlara tüketici hakem heyetine yapılan başvuru yoğunluğunun en önemli parçasını bankalar ve sunmuş oldukları hizmetler oluşturduğundan bu konuda daha uzman bir çalışma içerisindedir. Tüketici hakem heyetlerinin gerek banka gerekse diğer hizmet kuruluşlarının tüketici pozisyonundaki kişilere sunmuş olduğu haksız uygulamalara ilişkin olarak en erken üç ay en geç altı ay içerisinde başvuruyu neticelendirir. Bu süre zarfı içerisinde tüketici hakem heyeti hem bankadan hem de başvuran kişiden ek evrak talep edebilmektedir. Bunun için de başvuru yapan her kişinin bu konuda hazırlıklı olmasına yarar bulunmaktadır.

Banka Kesintilerini Nasıl Geri Alabilirim

Tüketici Hakem Heyetinin Cevabının Olumsuz Olması

Tüketici hakem heyetlerine yapılan her başvurunun tüketici aleyhine sonuçlanmayacağını bilmek gerekir. Tüketici hakem heyeti kararının bankayı haklı bulması ve sizi haksız bulması durumunda bankanın sizden kesmiş olduğu masraf ve kalemlerini kabul ettiğiniz anlamına gelmemektedir. Siz haklı olduğunuzu düşünüyor ve bunu resmi olarak bilgi, belge, kanun ve yönetmeliklere dayandırıyorsanız bu süreçte bankayı mahkemeye verme durumu söz konusu olacaktır. İlgili bankanın haksız uygulamasını kabul etmediğiniz süreç içerisinde tüketici hakem heyeti kararının başvuran müşteriye tebliğ edilmesi üzerinden çok zaman geçmeden hemen bulunduğunuz il-ilçedeki asliye hukuk mahkemesine ilgili bankadan söz konusu duruma ilişkin dava açmanız gerekir. Bu şekilde hem bankaya yapılan iade başvurusu hem de tüketici hakem heyetine yapılan başvurunun olumsuz kararına ilişkin olarak hakkınızı arama ve kesilen kesinti ve masraf kalemlerinin size iade edilmesi konusunda bankadan davacı olmanızı gerektiren sürece girmiş bulunmaktasınız. Bilinçli bir tüketici olarak ta bunu yapmanız en doğal durumdur. Banka veya bankalar hiçbir şekilde dayanak göstermeden onayınız alınmadan hiçbir şekilde kesinti yapamaz ve tarafınıza masraf yükleyemezler. Bankanın kestiği masraflarınız geri alabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Evlilik Desteği 50 Bin TL Kredi İmkanı Evlilik Desteği Nasıl Alınır ? başlıklı makalemizde Devletten evlilik kredisi, evlilik desteği ve evlilik kredisi almak hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar
  1. Berk Atalay dedi ki:

    Daha açıklayıcı olması için bankalarda hesabı olan ve sözleşme imzalayan hesap sahipleri bilmeliki eft,havale, yıllık kart ücreti vb masrafları kabul etmiş olarak imzaları olduğundan şikayetleri olumsuz cevap alacaktır. T.C de her banka, müşterisine hesap açarken sözleşme ile imzasını alır. Bu sözleşmede bu kesintileri kabul etmiş ve onay imzası atmış olduğunuzdan talebiniz reddedilir.