Kredi çekerken ödenen dosya masrafı nasıl geri alınır?
Dosya masrafı birçok tüketicinin kanayan yarası. Tüketiciler dosya masrafı için ödedikleri tutarı nasıl geri alabileceklerini merak ediyor. Peki! Kredi çekenler dosya masrafları için ödedikleri tutarı nasıl geri alır? dosya masrafının geri iade edilmesinin yollarını açıklayalım.
Bankadan dosya masrafı için ödediğiniz tutarı geri almak için işe öncelikle iade süresini öğrenmekle başlayın, iade dilekçesi hazırlayarak talebinizi bildirin. Kredi çekenlerin dosya masrafını nasıl geri alabileceği ayrıntılı bir şekilde yazımızın devamında…
‘’4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu’na göre kredi çeken vatandaşları oldukça zorlayan dosya masrafını 10 yıl içerisinde geri alma hakkınız mevcut. Ödediğiniz tutarı geri almak için, öncelikle ne kadar dosya masrafı ödediğinizi belgeler halinde sunmanız gerekir. Dosya masrafı, kredi kullanırken size geri dönüşünün ne tür bir hizmet olacağını bilmeden ödediğiniz tutardır.’’
Yukarıda da belirttiğimiz gibi dosya masrafı olarak ödediğiniz tutarlardan emin olarak, belgeler halinde dilekçeniz ile birlikte sunmanız gerekmektedir. Benim elimde dosya masrafı ödediğime dair herhangi bir belge bulunmuyor diyorsanız ilgili belgeleri bankadan temin edebilirsiniz. Banka dosya masraf iade talebinizi eğer kabul etmezse dilekçeniz ile birlikte Tüketici Hakem Heyetine Başvuru yapmak gibi bir hakkınız doğuyor.
Başvuru yapabileceğiniz Tüketici Hakem Heyetleri de farklılık gösterebiliyor. Eğer kredi tutarınız 2.320 TL’nin altında ise hangi ilçede ikametgah ediyorsanız onun Tüketici İlçe Heyeti’ne, eğer kredi tutarınız 2.320-3.480 TL arasında ise Tüketici İl Hakem Heyetinde işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Tüketici İl Hakem Heyetleri illerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı şehir müdürlüklerinde yer alıyor.
Kredi tutarınız 3.480 TL’nin yukarısında ise Tüketici Mahkemelerine dava açabilirsiniz.
Bankalar tabi söz konusu durum dosya masrafı olunca işi yokuşa sürmeden de bitirmiyorlar. Yani bazı bankalarda durum bu şekilde. Konu hakkında konuşan Bursa Tüketiciler Derneği Bşk. Sıtkı Yılmaz, dosya masrafı için belge talep eden tüketicilere bazı bankalar tarafından Elektronik Fon Transferinin şart koşulduğunu ve bu yolla başka bankalardan para havalesi istediklerini belirtti.
Yılmaz, yaptığı basın açıklamasında kredi çekerken ödedikleri dosya masrafının iadesini talep eden tüketicilerin bankalardan şikayetçi olduğunu da belirtti.
‘HİZMET VERMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYORLAR’
Hakkını aramak için bankalara giderek doküman talep ettiğinde para istemi ile karşılaştıklarını belirten Yılmaz;
‘’Bazı bankalar dosya masrafı olarak vatandaşlardan aldıkları haksız paraların yargıdan geri dönmesi üzerine masraf dekont ücreti almaları gerekirken, başka bankalardan EFT yolu ile kendi bankalarına 50-100 TL gibi bir ücretin gönderilmesini talep ediyor. Sadece bu havale gerçekleşirse belge verebileceklerini belirtiyorlar. Tüketiciler de el mahkum bu durumu kabul ediyorlar. Bankalar uyguladıkları bu yöntem sayesinde tüketiciye hizmet vermiş ve hizmet bedeli olarak ücret almış gibi görünüyorlar. Yapılan bu uygulama da yargıdan dönecektir. Diğer uygulama kadar haksız bir para kazanma çalışmasıdır. ‘’
‘HAKEM HEYETLERİNE GİDİN’
Yılmaz, dosya masrafını geri almak için uğraşan tüketicilere kredi kullandıkları bankadan masraf dekontlarını ve iadeli taahhütname ihtarnamesini istemelerini belirtti. Ayrıca bankalardan dosya masraf belgelerini geri alamadıklarını tüketicilerin dilekçede belirtmeleri gerektiğini yada hakem heyeti arayıcılığı ile bu belgeleri talep edebileceklerini belirtti. Ayrıca EFT yolu ile alınan ücrette masraf olarak geri alınabiliyor. Unutmayın bankalar hakem heyetlerine belge iletmek zorunda.
Bir önceki yazımız olan Evlilik Desteği 50 Bin TL Kredi İmkanı Evlilik Desteği Nasıl Alınır ? başlıklı makalemizde Devletten evlilik kredisi, evlilik desteği ve evlilik kredisi almak hakkında bilgiler verilmektedir.