Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Arbitraj Nedir ve Nasıl Yapılır?

29.12.2016
662

Birçok kez satın aldığımız ürünleri bile kar etmek amacı ile satmak isteriz, bunların aslında piyasalarda bir çok örneği vardır. Peki Arbitraj Nedir veya nasıl yapılır gelin birlikte inceleyelim. Öncelikle arbitrajın ne olduğuna bir bakalım arbitraj dediğimiz yöntem bir malın bir piyasadan ucuza alınıp başka bir piyasada ise daha yüksek fiyattan satılması demektir. Burada bahsettiğimiz değerler altın gibi değerli madenler olabileceği gibi hisse senedi para ya da menkul kıymet de olabilir. Yalnız dikkat edilmesi gereken durum arbitraj aynı anda alım satım işlemidir. Yani bir piyasada düşük olan kıymetin alınıp hemen değerinin yüksek olduğu piyasada satılmasıdır. Anlık işlemlerdir.

Arbitraj daha çok risksiz kazanç elde etmek isteyenler adına değerlendirilmesi oldukça avantajlı bir yöntemdir. Fakat zannedilmesin ki arbitraj yatırımcıların karşısına sürekli çıkan bir yöntemdir. Arbitraj anlık bir durumdur ve o anda fark edilmesi ile yatırımcısına kar elde ettirir. Piyasa dengesi aşırı arz ve talep sebebi ile bazen bozulmaktadır işte bu durumlar da yatırımcıya arbitraj değerlendirme olanakları tanımaktadır.

Arbitraj Nedir ve Nasıl Yapılır?

Arbitraj nasıl yapılır ve bu yöntem sayesinde nasıl risksiz kazançlar elde edilebilir bu sorunun yanıtını sadece kişisel yatırımcılar değil aynı zamanda büyük firmalarda gün geçtikçe aramaktadır. Fakat bu işlemi yapabilmek için artık sıradan bir tarama yeterli olamayacaktır. Bunu sebebi günümüzde artık tüm yatırım ve para piyasalarının iç içe girmiş olması ve işlemlerdeki herhangi bir açığın anında piyasalarca haberdar ediliyor olması arbitraj yöntemi sayesinde kazanç elde etmek işini neredeyse imkansız kılmaya başlamıştır. Büyük firmalar da artık bu yöntemi uygulayabilmek adına ciddi çalışmalar yapıp yeni yöntemler bulma yönünde araştırmalarını genişletmektedirler.

Son zamanlarda geliştirilen yazılımlar sayesinde ki bu yazılımları tahmin edileceği üzere büyük firmalar kullanmaktadır. Bu yazılımlar aracılığı ile manuel taramalar ile yapılamayacak hızda piyasaları tarayarak herhangi bir arbitraj imkanı yakalandığı an otomatik olarak her iki piyasayı da tarayarak alım satım işlemlerini anında yapmaktadır. Böylece firmalar hiçbir riske girmeden arbitraj yöntemi sayesinde kar elde etmiş olurlar. Dediğimiz gibi piyasalar artık öyle iç içe ki herhangi bir boşluğa izin vermiyor bir boşluk olsa da anında piyasalar haberdar oluyor bu taramalarda manuel yapılamadığı için özel algoritmik yazılımlar sayesinde anında belirlenip arbitraj yöntemi uygulanıyor.

Arbitraj Nedir

Altın Değeri İle Arbitraj Sağlamak

Arbitraj yöntemini basit bir örnek ile daha da somut bir hale getirmek gerekirse şu şekilde açıklamak mümkün olur. Altın değeri üzerinden konuşalım. Altın neredeyse her piyasada işlem gören değerlerden biridir. Altın yerel borsalarda yerel para birimleri üzerinden değer görürken uluslararası piyasalarda ise dolar üzerinden değer görmekte olan bir değerli madendir. Türkiye’de borsada işlem gören altın madenini Türk Lirası cinsinden işlem görürken yine Japonya’da ki borsada altın madeni ise Japon para birimi olan yen üzerinden işlem görmektedir. Bu iki borsada da yani İstanbul ve Japon borsasında da işlem görmekte olan altın madenini yerel paradan dolara çevirerek bu iki borsa üzerinde oluşturulabilecek arbitraj olanağından yararlanma imkanı vardır.

Arbitraj Yapılırken Dikkate Alınması Gerekenler

Fakat daha önce de değindiğimiz gibi unutmamak gerekir ki arbitraj yapabilmek için aynı kıymetli değeri aynı anda değeri daha düşük bir yatırım piyasasından alıp değeri daha yüksek olan bir yatırım piyasasında satmak gerekir. Zaten arbitrajın mantığı da bu şekildedir. Yani temel fiyat farkları sayesinde yatırımcısına kolay kazanç olanağı tanır.

Her ne kadar zor olsa da zaman zaman kişisel kullanıcılarda dikkatli davranarak manuel taramalar ile arbitraj fırsatı yakalayarak riske girmeden güzel kazançlar elde etme imkanını yakalıyorlar.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.