X

Araç Kredisi Alırken Araca Kasko Yaptırmak Zorunlu mu?

Yeni yılın gelmesi ile birlikte bir yandan araç sahibi olmaya niyeti olan vatandaşlar kendilerine uygun krediyi arıyor. Diğer yandan da araç üreten firmalar bir yandan geçen yılın araçlarını ellerinden çıkarmak istiyor, diğer yandan da müşteri yelpazesini genişletmek için yeni kampanyalara yer veriyor. Tüketiciler planlarını yapmaya devam ederken, bankalar ve tüketiciye destek veren otomotiv firmaları arasında çekişmeli bir yarış söz konusu. Bankaların araç kredisinin yanı sıra artık otomotiv üreticileri de finansman desteği sağlıyor. Ancak nereden kredi çekileceği sorusunun yanı sıra tüketicilerin merak ettiği bir başka soru araç kredisi alırken araca kasko yaptırmak zorunlu mudur ?

Bizde yazımızın devamında sizleri bu konu hakkında aydınlatmaya çalışacağız.

Kasko Zorunlu mudur?

Ülkemizde gerekli olan bazı durumlar tabi ki söz konusu ancak kasko bunların arasında yer almıyor. Araç sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu trafik sigortası var. Sizde trafik sigortası yaptırmak zorundasınız ancak kasko için aynı durum söz konusu değil, tamamen kendi isteğinize bağlı.
Kredi Kullanırken Aynı Durum Geçerli Değil

Durum kredi kullanırken farklı. Aracınızı taşıt kredisi kullanarak alıyorsanız kasko şart koşuluyor. Kredi kullanırken kasko yaptırmak zorunda olmanızın bir yasa ile bağlantısı yok. Çünkü yasalarda araç kredisi kullanan kişilerin kasko yaptırması zorunludur gibi bir ifade yer almıyor. Sizi kasko yaptırmaya iten taraf bankalar. Bütün bankaların da bu konuda tutumu aynı olduğu için farklı bir seçeneğiniz kalmıyor.

Bankaların kasko durumunu şart koymasının da elbet bir açıklaması var. Bankalar kredide kasko şartı koyduğunda, aracın üzerine ipotek koyarak kendisine yapılacak geri dönüşü garantiliyor. Eğer siz bankaya olan borcunuzu ödemezseniz de icra müdürlüğü eşliğinde aracınızı sattırıyor ve parasını alıyor. Bankaların bu durumdaki tutumunun ne kadar haklı olduğunu bir örnekle açıklayalım. Bankanın kredi verdiği ve kasko şartı koymadığı bir araç düşünün, bankanın bu araç için 60 aya kadar da vade vermiş olduğunu, ipotek koyduğunu ve borcun ödenmediğini eğer bu araç kaza yaparsa değeri büyük oranda düşecektir, banka da haciz yolu ile bu aracı satsa bile kendisinden çıkan parayı karşılayamayacaktır. Ancak, durumun tam tersini düşünecek olursak ödemenin yapılmadığı, ipotek konulduğu bir aracın kaza yapması durumunda kasko sayesinde aracın hasarı kasko şirketi tarafından karşılanır ve kişinin araç için çektiği kredi ile hasar sonrasında verilen fiyat arasında pek bir fark olmaz. Bu durum sonucunda da banka çok büyük zarara uğramamış olur. İki durum arasındaki ince çizgi kasko sayesinde dengelenmiş olur, bankalarda kendi menfaatini düşünerek kullanıcılara kasko şartı koyar.

Bankanın Anlaşmalı Olduğu Sigorta Şirketinden Kasko Yaptırmak Zorunda Mısınız ?

Hangi bankaya giderseniz gidin sonucunda taşıt kredisi çekerken kasko yaptırmak zorunda olduğunuz gerçeği ile karşılaşırsınız. Ancak kaskoyu nereden yaptıracağınız konusunda özgürsünüz. Yani, kredi çektiğiniz bankanın anlaşmalı olduğu kurumlardan aracınıza kasko yaptırmak gibi bir mecburiyetiniz yok. Bankalar size bu konuda nasıl bir yaptırım uygularsa uygulasın siz haklarınızın bilincinde olun ve bu konuda özgür hareket edin.

Bir önceki yazımız olan Araç Kredisi İkinci Elde Yaş Sınırı Ve Koşulları başlıklı makalemizde araç kredisi, ikinci el araç kredisi ve ikinci el taşıt kredisi hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.