Konut kredisinde ara ödeme yapmak konusu, artık daha çok gündeme gelmektedir. Birçok kişi, bankaların sunduğu kredi yöntemleriyle, kira öder gibi ev sahibi olmaktadır. Günümüzde konu kredisi vermeyen banka yok denilebilir. Her bankanın kendine özgü şartları ve ayrıcalıkları yer alır. Bu sebeple, konut kredisi başvurusu yapmadan önce, hangi bankanın size en uygun kredi imkanını sunduğunu iyi incelemeni gerekir. Bankaların arasındaki rekabet, müşterilerine farklı kolaylıklar sağlamalarına sebep olmuştur. Bu rekabet yarışında müşteriler karlı çıkmıştır. Sunulan imkanlar ve kolaylıklar hep müşteri lehine gelişmektedir. Uygun faiz oranları, uzun vadeler ve kefilsiz kredi başvuruları bunlara örnektir. Konut kredisi ara ödeme yapmak imkanını da beraberinde getirmektedir. Ara ödeme kavramı, yıl içinde gelirleri artış gösterenler için güzel bir tercihtir.
Ara Ödeme Nedir?
Konut kredisinde ve diğer kredi tiplerinde ara ödeme yapmak kavramı, yakın zamanda yerleşmiştir. Birçok kişi kredi başvurusunda bulunup ödeme planı oluştururken 3, 6 ve 12 ay gibi taksitlendirmelerde bulunur. Vade uzunluklarının 120 aya varabildiği kredi tiplerinde, gelir durumunuza göre ödeme planı oluşturmanız önemlidir. Konut kredisinde ara ödeme avantajlı mı diye soranlar için, öncelikle ara ödemenin ne olduğu açıklığa kavuşturulmalıdır.
Devlet ya da bankalar aracılığıyla verilen kredilerde, rutin ödeme taksitleri dışında ara ödemeler yaparak vade sürenizi kısaltabilirsiniz. Bu şekilde kredinizi kısa sürede ve daha kolay ödemeniz mümkün olur. Bu ödeme yöntemini kullanan kişiler, yıl içinde belli dönemlerde ek gelire sahiptirler. Zaman zaman gelir seviyesi yükselen kişiler, bu dönemlerde ara ödeme yaparak kredi borcunu azaltırlar.
Ara Ödeme Yapılabilen Bankalar:
Bankalar arasında inanılmaz bir rekabet ortamı vardır. Bir banka yeni bir hizmet sunduğunda, birkaç gün içinde başka bir bankanın da aynı hizmeti verdiğini görebilirsiniz. Ara ödemeli konut kredisi hesaplama Vakıfbank’ta da vardır, Ziraat Bankası’nda da. Hatta günümüzde ara ödeme yapma imkanını tanımayan banka yok gibidir. Ara ödeme yapılması hem müşteri için hem de banka için olumlu bir durumdur. Bu bankalar şu şekilde sıralanabilir:
- Halkbank
- Vakıfbank
- Ziraat Bankası
- Türkiye İş Bankası
- TEB
- Fibabanka
- Denizbank
- QNB Finansbank
- Garanti Bankası
- Akbank
- Yapı Kredi Bankası
- ING Bank
- Odeabank
- Şekerbank
- HSBC
- Burgan Bank
Bu bankalar dışında da ara ödeme imkanı sunan bankalara rastlayabilirsiniz.
Konut Kredisi Ödeme Planları:
Konut kredisi alırken seçebileceğiniz birçok ödeme planı bulunur. Bu ödeme planlarından birini seçerken, size en uygun olanın hangisi olduğunu gelir durumunuza ve ödemelerinize göre belirlemelisiniz. Bu şekilde kredi borcunuzu çok daha rahat ve kısa sürede ödemeniz mümkündür. Konut kredisinde, ekspertiz raporunun %80’inine kadar kredi alabilirsiniz. Geri kalan %20 kısım için peşinat ayırmanız gerekir. Krediniz kesinleştikten sonra ödeme planları sunulur. Bu ödeme planları:
- Artan taksitli
- Azalan taksitli
- Belirli periyod faiz ödemeli
- Belirli periyodik ödemesiz
- Değişken ara ödemeli
- Değişken taksitli sabit ara ödemeli
- Çiftçiye özel ödeme planları
olarak sıralanabilir. Konut kredisi faiz oranları 2018 yılında da değişiklik göstermiştir. Size en uygun faizi ve ödeme planını seçerek, borcunuzu rahatlıkla ödeyebilirsiniz. Konut kredisinde ara ödeme hesaplaması yapılırken, size iki seçenek sunulur. Aylık taksit tutarı düşerek vadenin aynı kalması ya da taksit tutarı aynı kalarak vadenin düşmesi. Bu seçeneklerden birini seçerek vadenizde değişikliğe gitmeniz mümkündür.
Bir önceki yazımız olan Peşinatsız İkinci El Araba Veren Yerler (GÜNCEL) 2021 başlıklı makalemizde Galeriden Senetle İkinci El Araba, İkinci el taksitli araba satışı ve Peşinatsız taksitle araba veren galeriler hakkında bilgiler verilmektedir.