Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Altın Piyasasını Etkileyen Faktörler

04.12.2016
528

Altın geçmişte olduğu gibi günümüzde de en güvenilir yatırım aracı olarak görüldüğü gibi en çok da tercih edilen yatırım araçlarından biri olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz. Bu durum sadece ülkemiz için geçerli değil tüm dünyada durum bu şekildedir. Öyle ki ülkelerin hazineleri bile ellerinde bulunan altına göre hesap işlemleri yapılır. O halde insan sormadan edemiyor nedir altını bu kadar kıymetli ve geçmişten günümüze vazgeçilmez bir yatırım aracı haline getiren? Tabiî ki bu sorunun en temel cevabı dünya rezervlerinin kıt olmasında saklıdır. Bununla da bitmeyip dünya üzerinde talebinin fazla oluşu da altını kıymetlendirir.

Altın fiyatları da sürekli bir hareket halindedir ve fiyatlarda aşağı ya da yukarı sürekli bir değişim söz konusudur. Bakalım altın fiyatlarını bu kadar hareketlendiren etkenler neymiş.

Altın Piyasasını Etkileyen Faktörler

Altın Fiyatlarındaki Hareketliliğin Sebepleri

Altın piyasayı etkileyen birçok unsur sebebi ile her ne kadar güvenli bir yatırım aracı da olsa zaman zaman azalış da gösterebilir. Altın fiyatlarındaki yukarı ya da aşığı hareketlenmeleri anlayabilmek için öncelikle bazı unsurları bilmek gerekir. Altın fiyatlarını etkileyen ilk sebep talebin durumudur.

Altına Olan Talep

Altını sadece dalgalı piyasa dönemlerinde büyük ya da küçük yatırımcı için güvenli liman olarak görmemek gerekir. Altın madeni mücevherden tutun da endüstriyel alan dahil çok fazla kullanım alanına sahiptir. Bu nedenle her daim talebi yüksektir. Altına olan talep ne kadar artarsa altının ons fiyatları talepten da o kadar fazla etkilenir.

Özellikle küresel kriz dönemlerinde altın çok daha değer görür çünkü yatırımcı için bu dönemlerde dolar ve euronun durumunun ne olacağı bilinmezken altın her zaman daha güvenlidir. Bu nedenle yatırımcı elindeki nakit parayı altına yatırarak muhafaza etme yoluna gider.

Altın Arzındaki Değişim

Altın değerli bir madendir ve bazı dönemlerde bu madenin çıkarılması işlenmesi için birçok teknolojik yeterlilik gerektirir. Sadece madenden çıkarılan altının arz olarak görülmemesi gerekir. dönem içerisinde hurda altınlarında yeniden piyasaya kazandırılması altın arzına dahil edilmektedir. Altının daha az ve daha çok masraf ile çıkarıldığı ve piyasaya sürüldüğü dönmelerde altın fiyatlarında yükselme görülür.

Yine paranın alım gücünün düştüğü dönemlerde ki bu enflasyon olarak nitelendirilir bu dönemlerde altın fiyatları da yükselme gösterecektir. Tersi durumlarda ise durum tersine dönecek paranın alım gücünün arttığı zamanlarda altının fiyatlarında düşme gözlenecektir. Kulağa hoş gelen bu durum aslında uzun dönemde bir felaket habercisidir. Bu nedenle piyasaların hep dengede tutulması gereklidir. Dengede tutabilmek için de piyasaya ufak müdahaleler yapılmalı. Tabi ki bu müdahaleler Merkez bankası eliyle gerçekleştirilir.

Son yıllarda en çok Uzak Doğu ülkelerinde altın talebi çoktur. Dünyadaki talebin neredeyse %30’unu bu ülkeler oluşturmaktadır.

altin-yatirim-araci

ABD doları ve ABD merkez bankası olan FED’in hamleleri de altın fiyatlarındaki değişikliği tetikler. Yine dünyadaki siyasi istikrarsızlıklar bu piyasaları etkiler. Fakat öyle her olay altın piyasasını etkiler diyemeyiz. Eğer dünyada gelişen bir olay tüm dünyayı etkileyecek global düzeyde bir gelişme ise işte bu sadece altın piyasasını hareketlendirmekle kalmayacak tüm ekonomik piyasaları etkisi altına alacak demektir.

Faiz oranları dünyadaki ekonomik büyüme oranları petrol fiyatları, merkez bankalarının altın talebi ya da piyasaya altın sürmesi, doların diğer paralar karşısında değer kazanması ya da değer kaybetmesi işte bunların hepsi altın fiyatlarını etkileyen faktörlerdendir.

Her şeye rağmen en güvenli yatırım aracı olan altın kısa vadede kaybettiriyor gibi görünse de uzun vadede yatırımcısının yüzünü hep güldürmüştür.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.