Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Altın Fiyatlarındaki Yükselmenin Sebepleri

06.02.2017
636

Kimine göre tasarruf kimine göre de yatırım araçlarının başında gelen en eski ve en bilindik şey tabi ki altın. Çok eski zamanlardan beri sahip olabilmek için uğruna birçok savaşların yapıldığı maden olan altın hala elinde bir miktar parası olan kişilerin en güvenilir yatırım aracı olma özelliğini sürdürüyor. Peki altın ne zaman yükselir, ne zaman düşer? Bunu anlayabilmek, bu bilgiye sahip olabilmek çoğu kişi için altına sahip olabilmek kadar büyük bir olay. Çünkü bir yatırım aracının değer kazanma veya kaybetme zamanlarını iyi bilirseniz size getirisi ve paranızın değerini koruması açısından sizi fazlasıyla tatmin edecektir.

Altın Fiyatlarındaki Yükselmenin Sebepleri

Altın Yatırımcılarının Mutlaka Bilmesi Gerekenler

1)  İlk olarak altına yatırım yapmayı düşünen yatırımcı mutlaka altının en risksiz kapı olduğunu bilmeli. Zaten altını tercih edenlerin çoğu kendisini emniyette hissetmek için tercih eder. İşte bundandır kriz dönemleri, savaş, yüksek enflasyonun varlığı gibi puslu havalarda altın daha çok tercih edilir. Çok tercih edildiği için altın fiyatları da yükselme trendine girer. İşte tam da bu örnekten yola çıkarak altın fiyatlarındaki yükselmenin en yegane ve belki de belli başlı sebebi arz talep dengesidir. Tüm yatırım araçlarında olduğu gibi altına olan talep de arttığı zaman fiyatları artar çünkü piyasadaki altın arzı azalmıştır, talep düştüğü zaman da altın fiyatları düşer çünkü talep edilmeyen altın piyasada bollaşmıştır ve değer kaybetmiştir.

2) Altın fiyatlarını arz ve talebin etkilediğini anlattık falan arz ve talepteki değişimi etkileyen sebepleri anlatmadık. Biraz da bunlardan bahsedelim; ilk olarak altın diğer yatırım araçlarından farklı olarak bir takın ürünü olarak da kullanıldığı için Hindistan gibi büyük ülkelerin ve ülkemizde de düğün sezonlarında altın talebi artar ve bu da fiyatlarını artırır. Neyse ki bu dönemlerin ne zaman olduğu bilindiği için altın yatırımcı açısından sürpriz yapmamış olur.

altın ne zaman düşer

3)  Arz ve talebi değişimlerini yoğun olarak hissettiren ekonomik krizlerde altın güvenilir yatırım aracı olduğu için tercih edilir. Eğer yaşanan kriz bir küresel kriz ise ekonomik göstergeler çok kötüdür. Dövize yatırım yapmak da hisse senedi almak da tercih edilmesi riskli alanlardır. Hisselerini aldığınız şirketin batma olasılığı, Dolar’ın ve Euro’nun fazlasıyla değer kaybetme durumu yatırımcıyı altına yönlendirir. Altın fiyatları belki de olabileceği en yüksek fiyatlara sıçrar.

4)  Peki altın ne zaman alınmalı derseniz ona şöyle bir açıklama getirelim: İlk olarak havayı puslu gördüğünüz zamanlarda altını mutlaka tercih edin. O, yüzyıllardır yarı yolda bırakmadığı gibi hala yarı yolda bırakmayacak. Eğer yine de risk almayı düşünüyorsanız portföyünüzü geniş tutmanız yararınıza olacaktır. Yani paranızın bir kısmını döviz, tahvil, hisse senedi gibi yatırım araçlarına bir kısmını da mutlaka altına yatırın. Riskli araçlarda bir sorun yaşasanız dahi altınla birlikte paranızı korumuş olursunuz.

5)   Enflasyon oranının yüksek olduğu dönemlerde yerli paranız sürekli değer kaybettiği için altın tercih ederek değerini koruyabilirsiniz.

6)  Altın fiyatları herhangi bir sebepten dolayı sürekli düşüyorsa bilin ki bunun bir sonu vardır ve o noktaya geldikten sonra yükselişe geçecektir. Bunun sebebi de altının bu yolu izleyeceğini bilen yatırımcılar altına olan talebi artırdığından fiyatları yükseltir. Bu nedenle altını düşük fiyatlıyken alıp yüksek fiyattan satarak kâra geçebilirsiniz.

7)  Çoğu kişinin bildiği gibi altın ve dolar arasında bir ters ilişki vardır. Bunun sebebi de altına olan talebini düşüren yatırımcılar dolara yönelmiştir, dolar talep gördüğü için kur artar. Bu durumda talebi düşen altının fiyatı düşer. Sonuç olarak altın düşmüşken dolar kuru artmıştır.

8) Son olarak Amerika Merkez Bankası FED’in faiz oranlarını düşürmesi yatırımcının faiz gelirini düşüreceği için  altına yönelmeler başlar. Bu da yine altın fiyatlarını artırır.

 

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.