Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Ailenizle Beraber Yaşayarak Nasıl Kazançlı Çıkarsınız?

28.01.2017
479

Artık büyüdünüz ve kendi paranızı kazanıp kendi ayaklarınızın üstünde durabileceğinize inanıyorsunuz. Acaba düşüncelerinizde haklı mısınız?

Türkiye şartlarında okulu bitirip işe başlama yaşı 24-25 i bulmakta. Bireyler bu yaşlardan sonra artık ailesi ile birlikte yaşamaktansa ayrı bir eve çıkmak istiyor. Özellikle üniversiteyi dışarıda okuyup ailesinin bulunduğu şehre dönen bireyler birlikte yaşama düşüncesine sıcak bakamıyor. Öğrenciyken kazandığı sonsuz özgürlük ve serbest yaşam daha cazip geliyor. Aile hayatının düzenine uyum sağlamaktansa artık kendi parasını da kazandığı için eve çıkmalıyım düşüncesi hakim. Fakat işin gerçek yüzü aslında öyle olmayabiliyor.   Öğrenciyken ev arkadaşıyla birlikte paylaşılan ortak masraflar varken artık tek başına karşılamak zorundadır. Elektrik, su, telefon, doğalgaz faturalarının çokluğu; evin market ihtiyacı, temizliği,  koca bir evin yükü omuzlarda ağır gelebilir.

 

Ailenizle Beraber Yaşayarak Nasıl Kazançlı Çıkarsınız

 

Bireysel yaşamanın birçok zorluğu olduğunu belki yaşamadan anlayamazsınız ama biz yazarak anlatmaya çalışalım istiyoruz. Ailesiyle yaşayan birey ile ayrı eve çıkan bireyin karşılaştırmasını yaparak para nasıl biriktirilir inceleyelim:

Para Nasıl Korunur ?

  • Artık günümüzde çok azalmaya başlasa da eskiden insanlar evlendiklerinde erkeğin ailesiyle beraber yaşamaya devam ederlerdi. Evin bir odası yeni evli çiftler için düzenlenir, onlar için ev eşyası olarak belki de sadece bir yatak odası takımı alınırdı. Düğün için eşya masrafları yarıdan bile daha az bir miktara indirilmiş olurdu. Şimdi günümüzde evlenen insanlar koca bir evi yeni baştan dizmek, her türlü eşyayı yeni baştan almak zorunda kalıyor. Zaten düğün masrafları varken üzerine eşya masrafları da binince yeni evliler daha evine ilk adımı atar atmaz omuzlarındaki oldukça yüklü borçla ezilmeye başlıyor. Yeni evlilerin hiç olmazsa borçlarını bitirip bir miktar da birikim yaptıktan sonra ayrı eve çıkmaları dahi onların kazançlı çıkmasını sağlayacaktır.
  • Bireyin ailesiyle yaşaması faturaların evde ortak bütçeden ödenmesine ve böylece yükün hafiflemesine imkan sağlayacaktır.
  • Fatura demişken kış aylarının fazlasıyla cep yakan ısınma masraflarının aile bireyleriyle paylaşıldığında daha katlanılası olacağı aşikar. İster soba olsun ister doğalgaz isterseniz elektrikli ısıtıcı olsun… Her olasılıkta da kalabalık aileyle ısınmak daha kolay olacaktır. Nasıl olsa tek kişiyim deyip kısık ayarda yakılan ısıtıcılarla üşüyüp hasta olup ancak hiç ısınamamaktansa bedeli paylaşılan bir yakıt ile sıcak kışlar geçirmek daha cazip görünüyor.
  • Ayrı eve çıkan birey eğer yemek yapmayı bilmiyorsa onun için her şey daha zor olacaktır. Her gün kolay diye makarna yenmeyeceği gibi her gün dışarıda yemek yemek de mantıklı değil. Dışarıda yenen bir öğünlük yemek bazen 5 kişilik ailenin iki günlük sebze ağırlıklı akşam yemeği masrafına denk gelebiliyor. Buradan basit bir hesap yaptığımızda dışarıda yemek yemek tam 10 kat daha masraflı olabiliyor.
  • Diyelim ki birey dışarıda yemek yemeyecek evde kendisi hazırlamaya kararlı. Ancak bu sefer de tek kişilik yemekler yapmak hem malzeme hem de ocak gideri açısından masraflı olacak. Şu unutulmamalı ki 5 kişiye yemek yapmak tek kişiye yemek yapmaktan daha karlıdır. Tek kişinin yiyemediği yemekler bozulup çöpe dökülerek ciddi anlamda bir kaynak israfı oluşturacaktır.
  • Kriz dönemlerinde yapılan bazı anketlerde katılımcılara krizden nasıl korundukları sorulduğunda kira masraflarını karşılamakta zorlanan bireylerin aile büyükleri ile birlikte yaşamaya başladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Çiftler ya büyüklerin yanına taşınmakta ya da büyükler çiftlerin yanına taşınarak kira giderleri paylaşılıyor.
  • Anne babanın birlikte çalıştığı ailelerde küçük çocukların bakımı için bakıcı tutulması giderlerin artmasına yol açmakta. Eğer aile büyükleriyle yaşanmaya başlanırsa hem çocuğun bakımını büyükler üstenecektir hem de emekli aylığı olan nine ve dedeler ek gelir sağlamış olacaklardır. Böylece para biriktirmek çok kolaylaşacaktır.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.